In Memoriam

Kenneth Riegel 1938–2023

Kenneth Riegel.

Kenneth Riegel 1938–2023

Den amerikanske tenoren Kenneth Riegel har avlidit, 85 år gammal. Han utbildade sig vid West Chester State Teachers College i hemstaten Pennsylvania, vidare vid the Manhattan School of Music och the Metropolitan Opera Studio. Riegel debuterade som Alkemisten i Hans Werner Henzes opera König Hirsch på Santa Fe Opera 1965. Samma år följde debuten på Covent Garden i London.

Under åren 1969–74 var Riegel engagerad vid New York City Opera. Här debuterade han som Gonzalve i Maurice Ravels L’heure espagnole. Där sjöng han också Pedrillo i Enleveringen ur seraljen, Don Ramiro i Rossinis Askungen och titelrollen i Gounods Faust. Hans mest remarkabla insats i New York var som Lord Barrat i Henzes Der junge Lord.

År 1973 debuterade Kenneth Riegel på Metropolitan som Iopas i Berlioz’ Trojanerna mot Jon Vickers och Shirley Verrett. På Met sjöng han titelrollerna i Titus mildhet och Hoffmanns äventyr samt Alwa i Alban Bergs Lulu mot Julia Migenes. Den uppsättningen finns utgiven på dvd.

Riegel var också en flitig gäst på Opéra Garnier i Paris. Han var den förste amerikanske tenor som sjöng titelrollerna i Faust och Hoffmanns äventyr i Paris. När äntligen treaktsversionen av Alban Bergs Lulu fick sin världspremiär i Paris 1979 i Patrice Chéreaus regi gjorde Riegel Alwa. Teresa Stratas gestaltade Lulu och Pierre Boulez dirigerade. På samma scen medverkade Riegel vid urpremiären av Olivier Messiaens Saint François d’Assise 1983. Han gestaltade också Titorelli vid urpremiären av Philippe Manourys K… på Bastiljoperan 2001.

Kenneth Riegel sjöng på all världens ledande operascener. För en bredare operapublik är han kanske mest känd för Don Ottavio i Joseph Loseys film, där Ruggero Raimondi gestaltade Don Giovanni. Riegel gjorde också Sjusjkij i Andrzej Zulawskis filmatisering av Boris Godunov. På dvd finns Riegels gestaltning av Herodes bevarad från två olika Salome-uppsättningar på Covent Garden, först mot Maria Ewing och sedan mot Catherine Malfitano.

Mycket av det nämnda kom ut på kommersiella cd-inspelningar, så Riegel är rikligt representerad på skiva. Däribland kan nämnas Don Ottavio mot Raimondi (dirigent Lorin Maazel), urpremiären på treaktsversionen av Lulu på DG samt det ohyggligt höga titelpartiet i Berlioz’ Fausts fördömelse mot Frederica von Stade under Georg Solti på Decca.

Efter att ha gått hela vägen från lyrisk Mozarttenor till karaktärstenor avslutade Kenneth Riegel sin karriär 2003 vid Ruhrtriennalen i Bochum i Saint François d’Assise. Riegels repertoar var mycket omfattande, som framgår av minnesordet, allt från Mozart till nyskrivna operaverk.

Sören Tranberg

Fler In Memoriam från OPERA

In Memoriam

17 februari 2024

Seiji Ozawa 1935–2024
Den japanske dirigenten Seiji Ozawa avled i Tokyo den 6 februari 88 år gammal. Ozawa var bland annat chefsdirigent för San Francisco Symphony Orchestra (1970–76), Toronto Symphony Orchestra och inte minst Boston Symphony Orchestra som han var chef för mellan 1973 och 2010.

Läs mer

In Memoriam

5 februari 2024

Tonny Landy 1937–2024
Den danske tenoren Tonny Landy har avlidit efter en längre tids sjukdom, 86 år gammal. Trots att han mestadels var knuten till Det Kongelige i Köpenhamn var han en stor publikfavorit både i Göteborg och i Stockholm.

Läs mer

In Memoriam

20 januari 2024

Ewa Podleś 1952–2024
Med ett omfång på tre oktaver där hon kunde prestera såväl häpnadsväckande koloraturer som ett maffigt mörker i rösten gjorde hon sig särskilt väl inom barock och Rossini.

Läs mer

In Memoriam

29 december 2023

Torkel Blomkvist 1950–2023
Ljussättaren Torkel Blomkvist har avlidit 73 år gammal. Att beskriva hans gigantiska gärning är nästan en omöjlig uppgift då han var verksam under decennier inom svensk scenkonst.

Läs mer

In Memoriam

25 november 2023

Margareta Ridderstedt 1951–2023
Sopranen Margareta Ridderstedt, född Edström, har avlidit i en ålder av 72 år. Hon var bland annat utbildad på Operastudio 67 och var en av stöttepelarna under Folkoperans tid på Roslagsgatan samt den första tiden på Hornsgatan under 1980-talet.

Läs mer

In Memoriam

14 november 2023

Ryland Davies 1943–2023
Den walesiske tenoren Ryland Davies har avlidit 80 år gammal. Han tillhörde under många år den yppersta eliten bland Mozarttenor med roller som Belmonte i Enleveringen ur seraljen, Ferrando i Così fan tutte, Don Ottavio i Don Giovanni och Tamino i Trollflöjten.

Läs mer

In Memoriam

12 november 2023

Adele Änggård 1933–2023
Den brittisk-svenska scenografen och kostymdesignern Adele Änggård har avlidit 90 år gammal. Hon var född Nutfield i Surrey. Hennes far var lord Hankey, som var ambassadör i Sverige 1960–65.

Läs mer

In Memoriam

29 oktober 2023

Lars Sjöberg 1942–2023
Musikjournalisten och översättaren Lars Sjöberg har gått bort i en ålder av 81 år. Han arbetade på SR P2 i många år och gjorde sig känd för en bredare publik med sina både humoristiska och pedagogiska radioserier.

Läs mer

In Memoriam

7 oktober 2023

Reiner Goldberg 1939–2023
Den tyske Wagnertenoren Reiner Goldberg har avlidit i sitt hem i Berlin tio dagar före sin 84-årsdag. Han utbildade sig vid Musikkonservatorium Carl Maria von Weber i Dresden och därefter debuterade han 1967 vid Sächsische Landesbühne Radebaul. År 1973 debuterade han på Semperoperan i Dresden och från 1981 ingick han i ensemblen vid Staatsoper Unter den Linden i dåvarande Östberlin.

Läs mer

In Memoriam

20 september 2023

Stephen Gould 1962–2023
Den amerikanske Wagnertenoren Stephen Gould har avlidit i sviterna av en obotlig levercancer, 61 år gammal. Han var en framstående sångare, aktör och inte minst pedagog. Han debuterade vid Bayreuthfestspelen 2004 och här kom han framträda i nästan hundra föreställningar tills i fjol.

Läs mer

In Memoriam

28 augusti 2023

Robert Hale 1933–2023
Den amerikanske basbarytonen Robert Hale har avlidit i dagarna kring sin 90-årsdag. Han föddes i Texas men växte upp i Louisiana. Därefter flyttade familjen till Oklahoma City, där Robert Hale gick på high school och college.

Läs mer

In Memoriam

18 augusti 2023

Renata Scotto 1934–2023
En av de absolut världsledande sopranerna under 1960–80-talen, Renata Scotto, har avlidit i en ålder av 89 år. Hon var född i en liten fiskeby utanför Savona i Ligurien dit hon återvände före sin bortgång. Hon kunde närmast betraktas som ett sångligt underbarn då hon kom till Musikkonservatoriet i Milano som sextonåring.

Läs mer

In Memoriam

17 augusti 2023

Arnold Östman 1939–2023
Dirigenten Arnold Östman har efter längre tids sjukdom avlidit 83 år gammal. Han var praktiskt taget autodidakt och gjorde en mycket framgångsrik karriär i svenskt och internationellt operaliv.

Läs mer

In Memoriam

15 augusti 2023

Rachel Yakar 1936–2023
Den franska sopranen Rachel Yakar har efter en lång tids sjukdom avlidit 87 år gammal.  Hon var född i Lyon av judisk grekisk-turkiska föräldrar. Först utbildade hon sig till kostymdesigner, men sedan tog sången över. Hon studerade vid Pariskonservatoriet.

Läs mer

In Memoriam

14 augusti 2023

Berit Lindholm 1934–2023
Hovsångerskan och den högdramatiska sopranen Berit Lindholm har avlidit i en ålder av 88 år. Hon var född som Berit Jonsson i Fredhäll, Stockholm, och utbildade sig först till folkskollärare innan hon sökte och kom in på Operaskolan i Stockholm där hon gick 1961–63.

Läs mer

In Memoriam

2 augusti 2023

Graham Clark 1941–2023
Den brittiske karaktärstenoren Graham Clark har avlidit 81 år gammal i sviterna av en cancersjukdom som han diagnosticerades med för 20 år sedan. Clarks stora genombrott kom i samband en välgörenhetsgala på Covent Garden 1975, som dirigerades av Richard Bonynge och där Joan Sutherland var den stora stjärnan.

Läs mer