Recensioner

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Lucia di Lammermoor på Teatro alla Scala, Milano

Lisette Oropesa som Lucia di Lammermoor. Foto: Brescia e Amisano
”En klassiker är ett verk som aldrig upphör att säga vad det har att säga”. Författaren Italo Calvinos definition på ett klassiskt konstverk i sin ”Perché leggere i classici”(Varför läsa klassikerna) gäller i allra högsta grad Donizettis opera Lucia di Lammermoor. Ända sedan urpremiären 1835 på San Carlo-teatern i Neapel har Lucia, trots många försök att tysta henne, oförtrutet fortsatt att sjunga vad hon har att sjunga. La Scalas musikchef maestro Riccardo Chailly har som sin föregångare Riccardo Muti en passion att återställa den överanvända standardrepertoaren till sitt ursprungliga skic...
PRENUMERERA!

Logga in eller bli prenumerant för att läsa hela artikeln!

Du som är prenumerant och har ett konto kan logga in med knappen. Om du vill starta en prenumeration kan du göra det nedan. Registrera dig här om du är prenumerant men inte har ett konto än.

Bli prenumerant för att läsa hela artikeln!

Ditt konto är inte kopplat till en aktiv prenumeration. Klicka här för att koppla ditt konto till din prenumeration, eller välj en prenumerationsform nedan om du inte är prenumerant.

Om du tror att någonting har gått fel, kontakta Flowy rörande din prenumeration på 08-799 62 07 eller tidskriftenopera@flowyinfo.se eller våra tekniker på hemsida@tidskriftenopera.se.

Papper

1 år

525:-

✓ 5 nummer på papper

✓ fullt uppdaterad digitalt

✓ full historik digitalt

 

Digitalt

1 månad

39:-

✓ inget på papper

✓ fullt uppdaterad digitalt

✓ full historik digitalt

 

”En klassiker är ett verk som aldrig upphör att säga vad det har att säga”. Författaren Italo Calvinos definition på ett klassiskt konstverk i sin ”Perché leggere i classici”(Varför läsa klassikerna) gäller i allra högsta grad Donizettis opera Lucia di Lammermoor. Ända sedan urpremiären 1835 på San Carlo-teatern i Neapel har Lucia, trots många försök att tysta henne, oförtrutet fortsatt att sjunga vad hon har att sjunga.

La Scalas musikchef maestro Riccardo Chailly har som sin föregångare Riccardo Muti en passion att återställa den överanvända standardrepertoaren till sitt ursprungliga skick och tvätta bort det som av tradition successivt blivit en del av verket. För Chailly var det viktigt att när han för första gången tog sig an Lucia di Lammermoor på La Scala använda sig av den kritiska utgåvan signerad Gabriele Dotto och Roger Parker. Uppsättningen skulle öppnat säsongen 2020/21 men blev på grund av pandemin inställd. Nu fick den i april äntligen sin premiär.

På La Scala är alltså många tillagda höjdtoner och traditionella utsmyckningar borttagna, framför allt Lucias koloraturduett med den obligata flöjten i vansinnesscenen. Den blev tillagd under sent 1800-tal för Nellie Melba. I gengäld får vi höra Lucia med originalpartiturets glasharmonika i hennes bägge omfattande nummer. Chailly med sin förankring i den stora romantiska symfonitraditionen – Brahms, Bruckner och Mahler – väjer inte för att låta det orkestrala framträda med tidigare ohörd auktoritet. Här har vi en Lucia där Donizettis orkester inte bara är stämningsskapande och ackompanjerande utan når en högre nivå som självständigt tonmåleri. Aldrig har förspelets hornklanger stigit upp så ödesmättat som nu ur La Scalas orkesterdike, aldrig har de stora ensemblerna, däribland den berömda sextetten och de massiva körerna klingat så storslaget och med sådan tragisk och dramatisk verkan och intensitet.

Juan Diego Flórez. Foto: Brescia e Amisano

Hämtad från Walter Scotts roman Bruden från Lammermoor handlar operan om hur Lord Enrico, Lucias bror, för att rädda sig från ekonomisk och politisk ruin arrangerar ett bröllop med lord Arturo. Men Lucia älskar Edgardo och har svurit honom evig trohet. För att få Lucia att gå med på giftermålet skapar brodern tillsammans med huskaplanen Raimondo falska bevis för Edgardos otrohet och Lucia tvingas att gå med på giftermålet med Arturo. I ett vansinnesanfall dödar Lucia på bröllopsnatten sin make. Efter att hon i sitt tillstånd visat sig för bröllopsgästerna kommer hon senare att dö. I vetskap om detta tar Edgardo sitt liv.

För att på scenen levandegöra denna nytvättade Lucia har man valt den grekiske regissören och scenografen Yannis Kokkos, en veteran med en snart femtioårig karriär bakom sig. Kokkos placerar i scenografi och kostym uppsättningen i ett antytt 1920-tal med en bildmässigt verkningsfull scenbild i sparsmakad realism med monumentala svarta skulpturer av mordiska jakthundar.

Och nog kan man väl se Lucia som ett jagat offer för mansvärldens grymma jägare. Som så många andra äldre scenograf-regissörer koncentrerar Kokkos sin konception på det bildmässiga. Mer avancerade eller djupare analyser ingår inte hans inställning. Det är synd, i denna tidvis så förkättrade tragiska operamelodram (välkänt exempel för oss svenskar i Peterson-Bergers klassiska sågning av Lucia som ”den gamla fjollan från Lammermoor”) ligger både radikala och tidsaktuella psykologiskt och genusinriktade idéer att utforska, vilket också många samtida Luciauppsättningar har visat. Lisette Oropesa och Juan Diego Flórez tillåts inte utforska detta men gör ändå alldeles utmärkta och gripande personporträtt, dock inom ramen för det romantiskt konventionella. 

Lisette Oropesa. Foto: Brescia e Amisano

En förutsättning för att dirigera Lucia di Lammermoor på La Scala var för Chailly att få Lisette Oropesa i titelrollen och Juan Diego Flórez som Edgardo. Bägge kommer i sin vokala gestaltning från ett lyriskt belcanto-idiom och är således ideala för stora delar av sångpartierna i Donizettis opera. Oropesa kombinerar sin silverklara koloratur med ovanlig rondör och värme och när man hör henne förstår man Chaillys krav: endast det bästa är gott nog på La Scala. 

Men Lucia di Lammermoor kräver mer än så. När det gäller dramatiskt tuffare uttryck, ligger framför allt tenorpartiet Edgardo inte långt från de tyngre tenorpartierna hos Verdi och Puccini. Flórez är numera väl etablerad i mer dramatiska partier. Han har behållit sin karaktär av virtuos Rossinitenor med oslagbara höjdtoner, men har samtidigt breddat sitt mellanläge så att hans krävande förbannelseutbrott efter sextetten når full verkan.

Ryssen Boris Pinkhasovich har med sin baryton full täckning för Enricos brutalitet. Michele Pertusi, den ende italienaren bland de ledande rollerna, har som Raimondo här i denna urversion lite mer att sjunga än vad vi vanligtvis hör. Pertusi gör en ovanligt engagerad och konfliktfylld framställning av denne hycklande och osympatiske svartrock. Leonardo Cortellazzi som Lucias mordoffer Arturo och Giorgio Misseri som Enricos hejduk Normanno samt Valentina Pluzhnikova som Lucias kammarjungfru Alisa kompletterar utmärkt.

Erik Graune

Donizetti: Lucia di Lammermoor

Premiär 13 april, besökt föreställning 29 april 2023.

Dirigent: Riccardo Chailly 

Regi, scenografi och kostym: Yannis Kokkos

Ljus: Vinicio Cheli

Video: Eric Duranteau

Solister: Lisette Oropesa, Juan Diego Flórez, Boris Pinkhasovich, Michele Pertusi, Leonardo Cortellazzi, Valentina Pluzhnikova. 

www.teatroallascala.org

Fler Recensioner från OPERA

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

18 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Titus på Det Kongelige Teater
Scenen är neutral och renskalad, dramat är koncentrerat på den mycket ömtåliga psykologin inom det gamla kompisgänget. Mijnssen har valt att stryka det mesta av recitativen, som ju inte Mozart hann skriva själv, vilket bara är ett plus. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

16 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Kronbruden på Verkstan, Malmö Opera
August Strindberg och Siri von Essen lämnade sitt första barn till en änglamakerska. Långt senare skapade Strindberg ett skulddrama, där gärningen dock hålls på armslängds avstånd från honom själv och placeras i bondemiljö. Nu har Malmö Opera förvandlat Kronbruden från operadrama till kammarspel.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Gustaf Wasa på Stockholms konserthus
Redan vid sin urpremiär 1786 i kung Gustavs fyra år gamla operahus blev verket den gustavianska erans största succé och kommer under hundra år framåt att ses som Sveriges nationalopera. I år gavs Gustaf Wasa konsertant.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Tosca på Teatro de la Maestranza, Sevilla   
Uppsättningen är en tolkning av operan sedd genom den italienske filmaren och författaren Pier Paolo Pasolinis liv och död. Den blir till en reflektion över politikers och maktutövares självpåtagna rätt att bestämma över medborgarnas liv och död.

Läs mer

Recensioner

14 september 2023

Macbeth på Läckö slottsopera
Vad kunde vara en bättre inramning för Giuseppe Verdis tragiska Macbeth än borggården på Läckö? Sören Tranberg har sett årets sommaropera på slottet - två gånger.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Dido och Aeneas på Opera på Österbybruk
Henry Purcells miniopera Dido och Aeneas är möjligen den mest spelade av hans musikdramatiska verk i modern tid. Österbybruks uppsättning kan betraktas som en prolog till Drottningholmsteaterns The Fairy Queen senare i sommar.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Münchens operafestspel 2023 
Festspelen i München bjöd i år på Lohengrin, Semele och Aida. Erik Graune var på plats för att rapportera till OPERAs läsare.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

16 augusti 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Andefabriken på Vadstena-Akademien
Att Andefabriken får sin urpremiär i just Vadstena är en händelse som ser ut som en tanke. Eftersom temat i historien handlar om andevärldar och kapitalism, är steget inte alltför långt till ortens katolska historia.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 augusti 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

The Fairy Queen på Drottningholms Slottsteater
Den nytillträdde musikchefen Francesco Corti har valt The Fairy Queen som sitt första stora uppdrag på teatern. Det är bara att önska och hoppas att man på Drottningholmsteatern får behålla honom mycket länge. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

7 augusti 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Dardanus på Confidencen, Ulriksdals slottsteater
Den franske regissören och barockexperten Gilbert Blin har som så många utländska regissörer hänförts och inspirerats av den säregna magi som omger våra stockholmska slottsteatrar. Hans uppsättning av Dardanus är ett under av glädje och vitalitet.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Ernani på Teatro La Fenice, Venedig
Många menar att Ernani är den första riktiga Verdioperan, en opera som förenar både de dramaturgiska och musikaliska stilmedel som kännetecknar och utgör kärnan i Verdis operaskapande. Operan hade sin urpremiär på just La Fenice i Venedig 1844.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Silent Zone på Malmö Opera 
I tre rum och kök utspelar sig kammaroperan Silent Zone med musik och libretto av danska Louise Alenius. Det är ett verk som uttrycker erfarenheter och känslor kring ett svårt ämne som ofta skapar tystnad: sexuella övergrepp inom familjen, incest. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Det var en gång på Grand Hôtel på Göteborgsoperan
När ljudfilmen slog igenom med Jazzsångaren 1927 innebar det en explosion av musik- och operettfilmer. Och det är också själva ramhandlingen för Göteborgsoperans uppsättning av Paul Abrahams lustspelsoperett Det var en gång på Grand Hôtel.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Riddar Blåskäggs borg och Judith på Folkoperan
Bartóks förment freudianska opera får en mer feministisk prägel, som gömmer något om våld i nära relationer bakom var och en av borgens sju dörrar. Det specialbeställda verket Judith är ett slags pendangverk till Béla Bartóks enda opera.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

En midsommarnattsdröm på Kungliga Operan
Scenografnestorn Thessman, Theorell, regi, och kostymdesignern Åberg har valt att göra en vuxnare Midsommarnattsdröm utan Britten-barn på scenen. Ingen akrobatisk mini-Puck eller gosskörsälvor som i originalet. Fritt spelrum alltså för mer uppenbar erotik.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Glömskans arkiv på Malmö Konsthall  
I Malmö Konsthall visas detta ambitiöst sceniskt körverk med operasolister, med undertiteln Ett år av antirasistiskt minne i Malmö. Verket ingår i en utställningsserie med ursprung i ett medborgarinitiativ och har Malmö stad som medarrangör.

Läs mer