Recensioner

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Ernani på Teatro La Fenice, Venedig

Rosanna Lo Greco och Anastasia Bartoli. Foto: Silvestri
Ernani, med urpremiär på Teatro La Fenice i Venedig 1844, var den trettioårige Verdis femte opera och den första utanför hemmascenen La Scala, där hans fyra tidigare operor, bland andra Nabucco, haft sina urpremiärer. Många menar att Ernani är den första riktiga Verdioperan, en opera som förenar både de dramaturgiska och musikaliska stilmedel som kännetecknar och utgör kärnan i Verdis operaskapande.  Här etablerar och tydliggör han de fyra rösttyperna ‒ sopranen, tenoren, barytonen och basen, den sångliga konstellation som konfronteras i olika psykologiska och dramatiska situationer ‒ fortf...
PRENUMERERA!

Logga in eller bli prenumerant för att läsa hela artikeln!

Du som är prenumerant och har ett konto kan logga in med knappen. Om du vill starta en prenumeration kan du göra det nedan. Registrera dig här om du är prenumerant men inte har ett konto än.

Bli prenumerant för att läsa hela artikeln!

Ditt konto är inte kopplat till en aktiv prenumeration. Klicka här för att koppla ditt konto till din prenumeration, eller välj en prenumerationsform nedan om du inte är prenumerant.

Om du tror att någonting har gått fel, kontakta Flowy rörande din prenumeration på 08-799 62 07 eller tidskriftenopera@flowyinfo.se eller våra tekniker på hemsida@tidskriftenopera.se.

Papper

1 år

525:-

✓ 5 nummer på papper

✓ fullt uppdaterad digitalt

✓ full historik digitalt

 

Digitalt

1 månad

39:-

✓ inget på papper

✓ fullt uppdaterad digitalt

✓ full historik digitalt

 

Ernani, med urpremiär på Teatro La Fenice i Venedig 1844, var den trettioårige Verdis femte opera och den första utanför hemmascenen La Scala, där hans fyra tidigare operor, bland andra Nabucco, haft sina urpremiärer. Många menar att Ernani är den första riktiga Verdioperan, en opera som förenar både de dramaturgiska och musikaliska stilmedel som kännetecknar och utgör kärnan i Verdis operaskapande. 

Här etablerar och tydliggör han de fyra rösttyperna ‒ sopranen, tenoren, barytonen och basen, den sångliga konstellation som konfronteras i olika psykologiska och dramatiska situationer ‒ fortfarande i den konventionella nummeroperans form i synnerligen krävande sångnummer. 

Ernani är en spansk adelsman som fråntagits sitt land och lever som lag- och fredlös ledare för ett rövarband. Han älskar Elvira som besvarar hans känslor men som ska tvingas gifta sig med den gamle adelsmannen Silva. Kvartetten fullbordas av ingen mindre än kung Karl V (Carlos I i den spanska historien), som också älskar Elvira. Carlo kommer även under operans gång att bli vald till tyskromersk kejsare. 

Ernani är antagligen den förste moderne operahjälten, inte bara hos Verdi utan i hela operalitteraturen, samtidigt ett tacksamt underlag för postfreudianska analysteorier.”

I Ernani framträder för första gången huvudgestalten som outsidern i konflikt med det etablerade samhället. Den blir hos Verdi ofta den psykologiskt mest intressanta rollen, den antihjälte som i vitt skilda skepnader kommer att bli några av operalitteraturens mest älskade gestalter: puckelryggen Rigoletto, den prostituerade Violetta eller den etiopiska slavinnan Aida, alla på olika sätt offer för den sociala omvärlden, makten och moralen. Ernani är inte bara den första utan även en av de mest nyanserade och psykologiskt gestaltade tenorrollerna i Verdis operaproduktion, där det mer djuppenetrerande själslidandet ju oftast brukar tillfalla barytonen. Det var också Verdis första samarbete med librettisten Francesco Maria Piave

Och det är på titelrollens öde som regissören Andrea Bernard koncentrerar sin uppsättning i Venedig. Under förspelet, i svartvita videoinstallationer av Marco Alba, får vi följa pojken Ernanis trauma vid sin faders död. Man ser det förstörda slottet och vid faderns grav svär den förtvivlade pojken sitt vanmäktiga löfte att hämnas mordet på fadern. Alberto Beltrames scenbilder i vitt och svart – kontrasterande ibland med rött i Elena Beccaros kostymer – består av höj- och sänkbara arkitekturfragment och slöjor, som tydliggör hur gossen Ernanis trauma återverkar ända till det tragiska slutet.

Michele Pertusi. Foto: Silvestri

Och visst, som redan sagts är Ernani antagligen den förste moderne operahjälten, inte bara hos Verdi utan i hela operalitteraturen, samtidigt ett tacksamt underlag för postfreudianska analysteorier. Problemet är att det inte riktigt når fram. Personregin är i det sceniska agerandet statisk och konventionell.

Tenoren Piero Pretti, en av Italiens ledande uttolkare av den mer lyriska spintorepertoaren, sjunger Ernanis parti musikaliskt i minsta detalj, texttydligt oklanderligt med perfekt röstkontroll. Anastasia Bartoli som Elvira har, förutom några svaga toner på djupet, ett klangfullt och imponerande instrument för Verdis så krävande ungdomshjältinnor. Ernesto Petti som den älskande kungen har en fyllig och varm baryton. Men intensitet och övertygelse saknas ibland. Vad som fattas märks tydligt när Michele Pertusi äntrar scenen. Gubben Silvas i sig motbjudande självömkan över att Elvira föredrar den spännande rövarhövdingen Ernani går över hans åldrade värdighet och blir hos Pertusi nästan medkännande och trovärdigt. Han hämtar upp det verdiska sångspråket inifrån märgen och ger de svårtämjda fraserna ett självklart, kraftfullt dramatiskt uttryck. 

Riccardo Frizza är en av de mest kompetenta dirigenterna av tidig italiensk 1800-talsopera. Även om han ibland slackar i ensemblerna står Frizza med Fenice-operans kör och orkester för en sångligt och musikaliskt hedervärd upplevelse.

Erik Graune

Verdi: Ernani

Premiär 16 mars, besökt föreställning 28 mars 2023.

Dirigent: Riccardo Frizza

Regi: Andrea Bernard

Scenografi: Alberto Beltrame

Kostym: Elena Beccaro

Videodesign: Marco Alba

Kormästare: Alfonso Caiani

Solister: Piero Pretti, Ernesto Petti, Michele Pertusi, Anastasia Bartoli, Rosanna Lo Greco, Cristiano Olivieri, Francesco Milanese.

www.teatrolafenice.it

Fler Recensioner från OPERA

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

2 oktober 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Tristan och Isolde på Teatro de la Maestranza, Sevilla
Elisabet Strids Isoldedebut är den stora behållningen när Teatro de la Maestranza ger sig på Wagners verk, kantat av obefintlig regi och tekniska haverier.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

The Turn of the Screw på Det Konglige Teater, Gamle scene
I den här uppsättningen hamnar guvernanten – sexualfrustrerad eller inte – markant i centrum tack vare den unga sopranen Clara Cecilie Thomsens enastående fina insats.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

18 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Titus på Det Kongelige Teater
Scenen är neutral och renskalad, dramat är koncentrerat på den mycket ömtåliga psykologin inom det gamla kompisgänget. Mijnssen har valt att stryka det mesta av recitativen, som ju inte Mozart hann skriva själv, vilket bara är ett plus. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

16 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Kronbruden på Verkstan, Malmö Opera
August Strindberg och Siri von Essen lämnade sitt första barn till en änglamakerska. Långt senare skapade Strindberg ett skulddrama, där gärningen dock hålls på armslängds avstånd från honom själv och placeras i bondemiljö. Nu har Malmö Opera förvandlat Kronbruden från operadrama till kammarspel.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Gustaf Wasa på Stockholms konserthus
Redan vid sin urpremiär 1786 i kung Gustavs fyra år gamla operahus blev verket den gustavianska erans största succé och kommer under hundra år framåt att ses som Sveriges nationalopera. I år gavs Gustaf Wasa konsertant.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Tosca på Teatro de la Maestranza, Sevilla   
Uppsättningen är en tolkning av operan sedd genom den italienske filmaren och författaren Pier Paolo Pasolinis liv och död. Den blir till en reflektion över politikers och maktutövares självpåtagna rätt att bestämma över medborgarnas liv och död.

Läs mer

Recensioner

14 september 2023

Macbeth på Läckö slottsopera
Vad kunde vara en bättre inramning för Giuseppe Verdis tragiska Macbeth än borggården på Läckö? Sören Tranberg har sett årets sommaropera på slottet - två gånger.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Dido och Aeneas på Opera på Österbybruk
Henry Purcells miniopera Dido och Aeneas är möjligen den mest spelade av hans musikdramatiska verk i modern tid. Österbybruks uppsättning kan betraktas som en prolog till Drottningholmsteaterns The Fairy Queen senare i sommar.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Münchens operafestspel 2023 
Festspelen i München bjöd i år på Lohengrin, Semele och Aida. Erik Graune var på plats för att rapportera till OPERAs läsare.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

16 augusti 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Andefabriken på Vadstena-Akademien
Att Andefabriken får sin urpremiär i just Vadstena är en händelse som ser ut som en tanke. Eftersom temat i historien handlar om andevärldar och kapitalism, är steget inte alltför långt till ortens katolska historia.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 augusti 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

The Fairy Queen på Drottningholms Slottsteater
Den nytillträdde musikchefen Francesco Corti har valt The Fairy Queen som sitt första stora uppdrag på teatern. Det är bara att önska och hoppas att man på Drottningholmsteatern får behålla honom mycket länge. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

7 augusti 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Dardanus på Confidencen, Ulriksdals slottsteater
Den franske regissören och barockexperten Gilbert Blin har som så många utländska regissörer hänförts och inspirerats av den säregna magi som omger våra stockholmska slottsteatrar. Hans uppsättning av Dardanus är ett under av glädje och vitalitet.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Lucia di Lammermoor på Teatro alla Scala, Milano
En förutsättning för att dirigera Lucia di Lammermoor på La Scala var för Chailly att få Lisette Oropesa i titelrollen och Juan Diego Flórez som Edgardo. När man hör Oropesa förstår man Chaillys krav: endast det bästa är gott nog på La Scala. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Silent Zone på Malmö Opera 
I tre rum och kök utspelar sig kammaroperan Silent Zone med musik och libretto av danska Louise Alenius. Det är ett verk som uttrycker erfarenheter och känslor kring ett svårt ämne som ofta skapar tystnad: sexuella övergrepp inom familjen, incest. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Det var en gång på Grand Hôtel på Göteborgsoperan
När ljudfilmen slog igenom med Jazzsångaren 1927 innebar det en explosion av musik- och operettfilmer. Och det är också själva ramhandlingen för Göteborgsoperans uppsättning av Paul Abrahams lustspelsoperett Det var en gång på Grand Hôtel.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Riddar Blåskäggs borg och Judith på Folkoperan
Bartóks förment freudianska opera får en mer feministisk prägel, som gömmer något om våld i nära relationer bakom var och en av borgens sju dörrar. Det specialbeställda verket Judith är ett slags pendangverk till Béla Bartóks enda opera.

Läs mer