Recensioner

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Silent Zone på Malmö Opera 

Alice Jönsson och Milton Felländer. Foto: Martin Paulsson
I tre rum och kök utspelar sig kammaroperan Silent Zone med musik och libretto av danska Louise Alenius. Det är ett verk som uttrycker erfarenheter och känslor kring ett svårt ämne som ofta skapar tystnad: sexuella övergrepp inom familjen, incest.  År 2017 fick Silent Zone urpremiär som beställningsverk på Copenhagen Opera Festival och sedan dess har Malmö Opera velat ta den prisbelönta operan över Sundet. I april var det dags, med dansk-svensk ensemble och ett exklusivt upplägg, där endast 150 personer åt gången kunde se de elva föreställningar som gavs under spelperioden. Silent Zone har ...
PRENUMERERA!

Logga in eller bli prenumerant för att läsa hela artikeln!

Du som är prenumerant och har ett konto kan logga in med knappen. Om du vill starta en prenumeration kan du göra det nedan. Registrera dig här om du är prenumerant men inte har ett konto än.

Bli prenumerant för att läsa hela artikeln!

Ditt konto är inte kopplat till en aktiv prenumeration. Klicka här för att koppla ditt konto till din prenumeration, eller välj en prenumerationsform nedan om du inte är prenumerant.

Om du tror att någonting har gått fel, kontakta Flowy rörande din prenumeration på 08-799 62 07 eller tidskriftenopera@flowyinfo.se eller våra tekniker på hemsida@tidskriftenopera.se.

Papper

1 år

525:-

✓ 5 nummer på papper

✓ fullt uppdaterad digitalt

✓ full historik digitalt

 

Digitalt

1 månad

39:-

✓ inget på papper

✓ fullt uppdaterad digitalt

✓ full historik digitalt

 

I tre rum och kök utspelar sig kammaroperan Silent Zone med musik och libretto av danska Louise Alenius. Det är ett verk som uttrycker erfarenheter och känslor kring ett svårt ämne som ofta skapar tystnad: sexuella övergrepp inom familjen, incest. 

År 2017 fick Silent Zone urpremiär som beställningsverk på Copenhagen Opera Festival och sedan dess har Malmö Opera velat ta den prisbelönta operan över Sundet. I april var det dags, med dansk-svensk ensemble och ett exklusivt upplägg, där endast 150 personer åt gången kunde se de elva föreställningar som gavs under spelperioden.

Silent Zone har en öppen scenografi, ett hem inrett i vitt, tre rum och en liten uteplats med gräsplätt och leksaker. Det skulle kunna vara vilket enplanshus som helst, förutom att här saknas väggar så att allt det privata är synligt. Malmö Operas stora scen är omvandlad till en black box, där publiken rör sig fritt 360° runt spelplatsen. Åskådarnas rörelser skapar en sorts koreografi i sig när de reagerar på olika sceniska signaler, en solist som börjar sjunga i ett rum, ett annat rum som tänds upp.

Matthias Hahne Thorbjörnsson, Alice Jönsson och Fredrik Zetterström. Foto: Martin Paulsson

Ida Grarups scenografi är helt central för verket. Den kortar förstås avståndet mellan scen och publik, men framför allt låter den oss ta ansvar för vår personliga upplevelse av föreställningen: vad du ser och hör beror på vilken position du intar i scenrummet, samtidigt kan du omöjligt se och höra allt. Att allt görs tillgängligt på detta sätt exponerar såväl vår otillräcklighet som impulsen att titta bort från det som är obehagligt, att slå dövörat till. Det är vårt eget förhållningssätt som iscensätts och aktiveras, vilket skapar en förhöjd receptivitet. 

Kvällen formar sig till en storartat komplex scenkonstupplevelse av ett slag jag tidigare främst upplevt inom talteatern, såsom Robert Lepages The Seven Streams of the River Ota. Den var fem gånger så lång men med liknande dockskåpsscenografi och förmågan att skapa samma känsla av ett kollektivt, förstorat medvetandeflöde.

Fredrik Zetterström gestaltar pappan som förgriper sig på sin dotter och låter skuggor av osäkerhet, kanske sorg, dra över sin kärnfulla baryton. Rollen gestaltas även av skådespelaren Matthias Hahne Thorbjörnsson; alla roller är duplicerade med sångare jämte stumt agerande vuxen- respektive barnskådespelare. Greppet skapar allmängiltighet men förskonar också den enskilda artisten från att ensam låna ansikte, kropp och röst åt obehagliga rollfigurer.

Inger Dam-Jensen. Foto: Martin Paulsson

Mamman sjungs av den framstående danska sopranen, Inger Dam-Jensen, med en återhållen nervighet och ett distanserat kroppsspråk som gestaltar modern trovärdigt, stelnad i förnekelse och svek. Hennes röst gifter sig fantastiskt bra med Daniel Carlssons fylliga countertenor. Carlsson spelar brodern som vet vad som händer hans syster, men han är för ung för att konfrontera eller sätta ord på pappans skändligheter. Själva övergreppen gestaltas obehagligt och tydligt nog med gestik, en viss riktning i pappans rörelser eller uppmärksamhet och några frysta poser, snapshots av fysiskt övervåld mot dottern.

Barnskådespelarna Milton Felländer och Alice Jönsson är obegripligt bra, agerar helt okonstlat och fokuserat. Systern har tystnat av övergreppen men har en instrumental musikpersona i form av slagverkaren Sara Nigard Rosendal, som kongenialt bär en vit kanindräkt. Kaninen är ett tröstedjur för barn, men också inbegreppet av oskyldigt villebråd. Dessutom har djuret ett språk gemensamt med slagverket genom sin instinkt att stampa med baktassen vid fara. Denna dubbelgestalt skapar föreställningens klimax: flickans spastiska rörelser och sedan alltmer utagerande framfart genom hemmet ger ett våldsamt och rytmiserat utlopp för den ångest som övergreppen präglat ner i hennes själ.

Nigard Rosendals slagverksparti är pregnant och expressivt. Alenius verk är över huvud taget musikaliskt lättillgängligt, skrivet för solister, kammarensemble med piano samt barnkör. Kompositionen har partier med varsin karaktär, ibland sakralt, ibland åt det minimalistiska hållet och även en del påfallande vackra passager där stråkarna driver en senromantisk, lite mer muskulös melodik. Mot slutet krackelerar eller brister harmonik och klanger allt oftare. 

Scen ur Silent Zone. Foto: Martin Paulsson

Louise Alenius har förvaltat ett svårt ämne på ett konstnärligt väldigt ansvarsfullt sätt. Produktionen är förstås omsorgsfullt paketerad, med ett ”Till dig som behöver prata med någon” på programbladets baksida och så vidare. Men i Alenius verk – och inte minst i Tue Bierings samstämmiga och utmärkta regi – finns även terapeutiska egenskaper som kan associeras till ett rekviems syfte och dramaturgi. Efter flickans percussiva urladdning träder alla musikaliska uttryck besinnande tillbaka, och vi får bara andas en stund. 

Ett fullkomligt förklarat ögonblick uppstår när Malmöoperans barnkör ungefär mitt i föreställningen skrider på rad rätt igenom arkitekturen, från ena sidan av scenens black box tvärs igenom hemmet och ut på den andra. Barnkören drar med sina mjuka röster som en renande kam över familjens trassliga och sköra existens; i Silent Zone är publiken ämnet till trots i väldigt goda händer. 

Detta är ett verk och en uppsättning utöver det vanliga, måtte fler få chansen att se den.

Åsa Mälhammar

Alenius: Silent Zone

Sverigepremiär 12 april 2023.

Musik och libretto: Louise Alenius

Regi: Tue Biering

Scenografi, kostym och mask: Ida Grarup

Ljusdesign: Balder Nørskov

Medverkande: Inger Dam-Jensen, Fredrik Zetterström, Daniel Carlsson, skådespelarna Liv Kaastrup Vesterskov, Alice Jönsson, Matthias Hahne Thorbjörnsson, Milton Felländer, m.fl. Sex musiker och Malmöoperans barnkör.

www.malmoopera.se

Fler Recensioner från OPERA

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

2 oktober 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Tristan och Isolde på Teatro de la Maestranza, Sevilla
Elisabet Strids Isoldedebut är den stora behållningen när Teatro de la Maestranza ger sig på Wagners verk, kantat av obefintlig regi och tekniska haverier.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

The Turn of the Screw på Det Konglige Teater, Gamle scene
I den här uppsättningen hamnar guvernanten – sexualfrustrerad eller inte – markant i centrum tack vare den unga sopranen Clara Cecilie Thomsens enastående fina insats.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

18 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Titus på Det Kongelige Teater
Scenen är neutral och renskalad, dramat är koncentrerat på den mycket ömtåliga psykologin inom det gamla kompisgänget. Mijnssen har valt att stryka det mesta av recitativen, som ju inte Mozart hann skriva själv, vilket bara är ett plus. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

16 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Kronbruden på Verkstan, Malmö Opera
August Strindberg och Siri von Essen lämnade sitt första barn till en änglamakerska. Långt senare skapade Strindberg ett skulddrama, där gärningen dock hålls på armslängds avstånd från honom själv och placeras i bondemiljö. Nu har Malmö Opera förvandlat Kronbruden från operadrama till kammarspel.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Gustaf Wasa på Stockholms konserthus
Redan vid sin urpremiär 1786 i kung Gustavs fyra år gamla operahus blev verket den gustavianska erans största succé och kommer under hundra år framåt att ses som Sveriges nationalopera. I år gavs Gustaf Wasa konsertant.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Tosca på Teatro de la Maestranza, Sevilla   
Uppsättningen är en tolkning av operan sedd genom den italienske filmaren och författaren Pier Paolo Pasolinis liv och död. Den blir till en reflektion över politikers och maktutövares självpåtagna rätt att bestämma över medborgarnas liv och död.

Läs mer

Recensioner

14 september 2023

Macbeth på Läckö slottsopera
Vad kunde vara en bättre inramning för Giuseppe Verdis tragiska Macbeth än borggården på Läckö? Sören Tranberg har sett årets sommaropera på slottet - två gånger.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Dido och Aeneas på Opera på Österbybruk
Henry Purcells miniopera Dido och Aeneas är möjligen den mest spelade av hans musikdramatiska verk i modern tid. Österbybruks uppsättning kan betraktas som en prolog till Drottningholmsteaterns The Fairy Queen senare i sommar.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Münchens operafestspel 2023 
Festspelen i München bjöd i år på Lohengrin, Semele och Aida. Erik Graune var på plats för att rapportera till OPERAs läsare.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

16 augusti 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Andefabriken på Vadstena-Akademien
Att Andefabriken får sin urpremiär i just Vadstena är en händelse som ser ut som en tanke. Eftersom temat i historien handlar om andevärldar och kapitalism, är steget inte alltför långt till ortens katolska historia.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 augusti 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

The Fairy Queen på Drottningholms Slottsteater
Den nytillträdde musikchefen Francesco Corti har valt The Fairy Queen som sitt första stora uppdrag på teatern. Det är bara att önska och hoppas att man på Drottningholmsteatern får behålla honom mycket länge. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

7 augusti 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Dardanus på Confidencen, Ulriksdals slottsteater
Den franske regissören och barockexperten Gilbert Blin har som så många utländska regissörer hänförts och inspirerats av den säregna magi som omger våra stockholmska slottsteatrar. Hans uppsättning av Dardanus är ett under av glädje och vitalitet.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Lucia di Lammermoor på Teatro alla Scala, Milano
En förutsättning för att dirigera Lucia di Lammermoor på La Scala var för Chailly att få Lisette Oropesa i titelrollen och Juan Diego Flórez som Edgardo. När man hör Oropesa förstår man Chaillys krav: endast det bästa är gott nog på La Scala. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Ernani på Teatro La Fenice, Venedig
Många menar att Ernani är den första riktiga Verdioperan, en opera som förenar både de dramaturgiska och musikaliska stilmedel som kännetecknar och utgör kärnan i Verdis operaskapande. Operan hade sin urpremiär på just La Fenice i Venedig 1844.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Det var en gång på Grand Hôtel på Göteborgsoperan
När ljudfilmen slog igenom med Jazzsångaren 1927 innebar det en explosion av musik- och operettfilmer. Och det är också själva ramhandlingen för Göteborgsoperans uppsättning av Paul Abrahams lustspelsoperett Det var en gång på Grand Hôtel.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Riddar Blåskäggs borg och Judith på Folkoperan
Bartóks förment freudianska opera får en mer feministisk prägel, som gömmer något om våld i nära relationer bakom var och en av borgens sju dörrar. Det specialbeställda verket Judith är ett slags pendangverk till Béla Bartóks enda opera.

Läs mer