Recensioner

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Det var en gång på Grand Hôtel på Göteborgsoperan

Karin Mårtenson Ghods och Anders Wängdahl. Foto: Lennart Sjöberg
När ljudfilmen slog igenom med Jazzsångaren 1927 innebar det en explosion av musik- och operettfilmer. Och det är också själva ramhandlingen för Göteborgsoperans uppsättning av Paul Abrahams (1892–1960) lustspelsoperett Det var en gång på Grand Hôtel. Här var filmkänslan och en värld av i går uppenbar både på scenen och i salongen.  Filmmagnaten Sam Makintosh (Åke Zetterström) måste få fram en succéfilm, annars hotar konkurs, men det blir magnatens dotter Marylou (Karin Mårtenson Ghods) som är drivande föreställningen igenom och som lämnar Amerika för Côte d’Azur och Cannes. Hon vill visa s...
PRENUMERERA!

Logga in eller bli prenumerant för att läsa hela artikeln!

Du som är prenumerant och har ett konto kan logga in med knappen. Om du vill starta en prenumeration kan du göra det nedan. Registrera dig här om du är prenumerant men inte har ett konto än.

Bli prenumerant för att läsa hela artikeln!

Ditt konto är inte kopplat till en aktiv prenumeration. Klicka här för att koppla ditt konto till din prenumeration, eller välj en prenumerationsform nedan om du inte är prenumerant.

Om du tror att någonting har gått fel, kontakta Flowy rörande din prenumeration på 08-799 62 07 eller tidskriftenopera@flowyinfo.se eller våra tekniker på hemsida@tidskriftenopera.se.

Papper

1 år

525:-

✓ 5 nummer på papper

✓ fullt uppdaterad digitalt

✓ full historik digitalt

 

Digitalt

1 månad

39:-

✓ inget på papper

✓ fullt uppdaterad digitalt

✓ full historik digitalt

 

När ljudfilmen slog igenom med Jazzsångaren 1927 innebar det en explosion av musik- och operettfilmer. Och det är också själva ramhandlingen för Göteborgsoperans uppsättning av Paul Abrahams (1892–1960) lustspelsoperett Det var en gång på Grand Hôtel. Här var filmkänslan och en värld av i går uppenbar både på scenen och i salongen. 

Filmmagnaten Sam Makintosh (Åke Zetterström) måste få fram en succéfilm, annars hotar konkurs, men det blir magnatens dotter Marylou (Karin Mårtenson Ghods) som är drivande föreställningen igenom och som lämnar Amerika för Côte d’Azur och Cannes. Hon vill visa sin far att hon kan ordna fram en succéhit. 

Hon värvar efter diverse turer arvprinsessan Isabella av Spanien (Micaela Sjöstedt), som i sin exil på ett lyxhotell verkar för monarkins återkomst. Servitören Albert (Anders Wängdahl) är förälskad i Isabella. Det visar sig att han egentligen är hotelldirektörens (Lars Hjertner) son. Anders Wängdahl är en mycket erfaren musikalartist, men det är först här i en ledande soloroll som han kommer till sin rätt. 

Scen ur Det var en gång på Grand Hôtel. Foto: Lennart Sjöberg

Librettister till denna lättsamma komedi är Alfred Grünwald och Fritz Löhner-Beda. Dessa båda erfarna judiska operettlibrettister var som så många andra verksamma i den här lukrativa branschen under 1920- och 30-talen. Grünwald svarade bland annat för librettona till Emmerich Kálmáns Grevinnan Mariza och Cirkusprinsessan, medan Löhner-Beda (ursprungligen jurist) samarbetade med Franz Lehár i dennes Friederike, Leendets land och Giuditta. Fritz Löhner-Beda var en svuren antinazist; hans liv slutade i Auschwitz 1942.

Många i branschen lyckades fly och emigrerade till USA. Så också Paul Abraham. Denne ungrare var född i staden Apatin, som då låg i Ungern, men som i dag ligger i Vojvodina i Serbien nära gränsen till Kroatien. Abraham fick sin musikutbildning i Budapest, men 1929 flyttade han till Berlin. I en UFA-film gör en av hans sånger stor succé och sedan följer i snabb takt hans tre mest kända operetter: Viktorias husar, Blomman från Hawaii och Bal på Savoy. Han var en dåtidens megastjärna och blir ofantligt rik. 

”När nazisterna tar makten i Tyskland 1933 klassas hans musik som entartet och som jude är han inte längre önskvärd.”

När nazisterna tar makten i Tyskland 1933 klassas hans musik som entartet och som jude är han inte längre önskvärd. Han flyttar då till Wien, och det är här som hans Det var en gång på Grand Hôtel får sin urpremiär på Theater an der Wien 1934. Efter Anschluss 1938 flyr Abraham till USA via Paris och Kuba.

Hans mentala hälsa hade sviktat betänkligt redan före emigrationen. Han rotade sig aldrig i USA och fick inga större engagemang. Han livnärde sig som barpianist. Han blev intagen på mentalsjukhus efter att på Madison Avenue i New York dirigerat trafiken som vore den en orkester. Han blev hospitaliserad och satt på mentalsjukhus i drygt tio år innan tyska vänner såg till att han kom hem 1957. Abraham avled på ett sjukhus i Hamburg 1960. 

Micaela Sjöstedt, Natasja Jean-Charles och David Lundqvist. Foto: Lennart Sjöberg

Tonsättarkollegan och dirigenten Robert Stolz hade stora framgångar i USA. Han lanserade verkligen wienermusiken och operetten over there, liksom Oscar Straus och Kálmán. Det skulle dröja 84 år och fram till 2018 innan Det var en gång på Grand Hôtel fick tysk premiär i Mainz. Sedan dess har verket spelats på flera tyska operahus. Operettens svanesång inträffar när andra världskriget bryter ut och därefter är det musikalen i USA som tar över. 

I Österrike hålls fortfarande fanan högt för genren och regelbundet spelas operetter på Volksoper i Wien och vid Franz Lehár Festival i kurorten Bad Ischl och vid festspelen i Mörbisch. Det blev en stor operettrenässans i Berlin när regissören och dåvarande operachefen Barrie Kosky på Komische Oper i Berlin satte upp Oscar Straus sällan spelade Die Perlen der Cleopatra (Cleopatras pärlor) – en braksuccé 2016. Detta följdes upp med bland annat ett par Offenbachoperetter. 

Regissören Mirja Burlins uppsättning i Göteborg höll en mycket hög nivå i form av fina steppnummer, och med en musik som spänner från amerikanska jazztoner till sugande wienerschwung. 

Det är ren showbiz som förvaltades fint av Göteborgsoperans orkester under Alexander Hansons ledning. Micaela Sjöstedt är numera något så sällsynt som en äkta operettprimadonna. Och allt landar i ett lyckligt Hollywoodslut …

Sören Tranberg

Abraham: Det var en gång på Grand Hôtel

Premiär 22 april, besökt föreställning 17 maj 2023.

Dirigent: Alexander Hanson

Regi: Mirja Burlin

Scenografi och kostymdesign: Heidi Saikkonen

Koreografi: Magnus Lundgren

Ljusdesign: Joakim Brink

Ljuddesign: Jonathan Assarsson

Solister: Åke Zetterström, Karin Mårtenson Ghods, Anders Wängdahl, Micaela Sjöstedt, David Lundqvist, Lars Hjertner, Ingahlill Wagelin, Natasja Jean-Charles, Åsa Sjöblom, m.fl.

www.operan.se

Fler Recensioner från OPERA

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

2 oktober 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Tristan och Isolde på Teatro de la Maestranza, Sevilla
Elisabet Strids Isoldedebut är den stora behållningen när Teatro de la Maestranza ger sig på Wagners verk, kantat av obefintlig regi och tekniska haverier.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

The Turn of the Screw på Det Konglige Teater, Gamle scene
I den här uppsättningen hamnar guvernanten – sexualfrustrerad eller inte – markant i centrum tack vare den unga sopranen Clara Cecilie Thomsens enastående fina insats.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

18 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Titus på Det Kongelige Teater
Scenen är neutral och renskalad, dramat är koncentrerat på den mycket ömtåliga psykologin inom det gamla kompisgänget. Mijnssen har valt att stryka det mesta av recitativen, som ju inte Mozart hann skriva själv, vilket bara är ett plus. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

16 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Kronbruden på Verkstan, Malmö Opera
August Strindberg och Siri von Essen lämnade sitt första barn till en änglamakerska. Långt senare skapade Strindberg ett skulddrama, där gärningen dock hålls på armslängds avstånd från honom själv och placeras i bondemiljö. Nu har Malmö Opera förvandlat Kronbruden från operadrama till kammarspel.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Gustaf Wasa på Stockholms konserthus
Redan vid sin urpremiär 1786 i kung Gustavs fyra år gamla operahus blev verket den gustavianska erans största succé och kommer under hundra år framåt att ses som Sveriges nationalopera. I år gavs Gustaf Wasa konsertant.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Tosca på Teatro de la Maestranza, Sevilla   
Uppsättningen är en tolkning av operan sedd genom den italienske filmaren och författaren Pier Paolo Pasolinis liv och död. Den blir till en reflektion över politikers och maktutövares självpåtagna rätt att bestämma över medborgarnas liv och död.

Läs mer

Recensioner

14 september 2023

Macbeth på Läckö slottsopera
Vad kunde vara en bättre inramning för Giuseppe Verdis tragiska Macbeth än borggården på Läckö? Sören Tranberg har sett årets sommaropera på slottet - två gånger.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Dido och Aeneas på Opera på Österbybruk
Henry Purcells miniopera Dido och Aeneas är möjligen den mest spelade av hans musikdramatiska verk i modern tid. Österbybruks uppsättning kan betraktas som en prolog till Drottningholmsteaterns The Fairy Queen senare i sommar.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Münchens operafestspel 2023 
Festspelen i München bjöd i år på Lohengrin, Semele och Aida. Erik Graune var på plats för att rapportera till OPERAs läsare.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

16 augusti 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Andefabriken på Vadstena-Akademien
Att Andefabriken får sin urpremiär i just Vadstena är en händelse som ser ut som en tanke. Eftersom temat i historien handlar om andevärldar och kapitalism, är steget inte alltför långt till ortens katolska historia.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 augusti 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

The Fairy Queen på Drottningholms Slottsteater
Den nytillträdde musikchefen Francesco Corti har valt The Fairy Queen som sitt första stora uppdrag på teatern. Det är bara att önska och hoppas att man på Drottningholmsteatern får behålla honom mycket länge. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

7 augusti 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Dardanus på Confidencen, Ulriksdals slottsteater
Den franske regissören och barockexperten Gilbert Blin har som så många utländska regissörer hänförts och inspirerats av den säregna magi som omger våra stockholmska slottsteatrar. Hans uppsättning av Dardanus är ett under av glädje och vitalitet.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Lucia di Lammermoor på Teatro alla Scala, Milano
En förutsättning för att dirigera Lucia di Lammermoor på La Scala var för Chailly att få Lisette Oropesa i titelrollen och Juan Diego Flórez som Edgardo. När man hör Oropesa förstår man Chaillys krav: endast det bästa är gott nog på La Scala. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Ernani på Teatro La Fenice, Venedig
Många menar att Ernani är den första riktiga Verdioperan, en opera som förenar både de dramaturgiska och musikaliska stilmedel som kännetecknar och utgör kärnan i Verdis operaskapande. Operan hade sin urpremiär på just La Fenice i Venedig 1844.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Silent Zone på Malmö Opera 
I tre rum och kök utspelar sig kammaroperan Silent Zone med musik och libretto av danska Louise Alenius. Det är ett verk som uttrycker erfarenheter och känslor kring ett svårt ämne som ofta skapar tystnad: sexuella övergrepp inom familjen, incest. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Riddar Blåskäggs borg och Judith på Folkoperan
Bartóks förment freudianska opera får en mer feministisk prägel, som gömmer något om våld i nära relationer bakom var och en av borgens sju dörrar. Det specialbeställda verket Judith är ett slags pendangverk till Béla Bartóks enda opera.

Läs mer