Nyheter

Ida Ränzlöv – årets Birgit Nilsson-stipendiat

Ida Ranzlöv. Foto: Matthias Baus

Den svenska mezzosopranen Ida Ränzlöv är 2023 års Birgit Nilsson-stipendiat. Stipendiet är på 200 000 kronor och delas ut av Stiftelsen för Birgit Nilssons Stipendiefond i samband med sommarens stipendiekonsert i Västra Karups kyrka den 11 augusti med Magnus Svensson som pianist.

”Birgit Nilsson har alltid varit en stor inspiration och förebild för mig, inte bara musikaliskt, utan också genom att hon som bonddotter kunde uppnå det hon gjorde. Jag har alltid känt ett nära band till det”, säger Ida Ränzlöv som växte upp i Helsingborg, inte långt ifrån Birgits Svenstad. Hon har besökt gården som i dag är museum och gått den masterclass som är uppkallad efter Birgit Nilsson.

Ränzlöv tillhör ensemblen vid Stuttgartoperan och där har hon gjort roller som Orlofsky i Läderlappen, Varvara i Katja Kabanová och Rosina i Barberaren i Sevilla. Hon har medverkat i produktioner på Glyndebourne Festival Tour, Det Kongelige Teater i Köpenhamn och Confidencen Opera Festival i Ulriksdal, där hon i sommar återvänder för en roll i Rameaus opera Dardanus.

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA