Recensioner

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Aida på Wermland Opera, Karlstad

AnnLouice Lögdlund. Foto: Mats Bäcker.
Giuseppe Verdis Aida har aldrig spelats i Karlstad. Det var något som den härom året nytillträdde opera- och orkesterchefen Kjell Englund ville ändra på. Det är hans första operapremiär som chef. Folkoperans uppsättning av Aida 1985 var det som tände hans operaintresse på allvar. Det var Folkoperans dåvarande chef Claes Fellbom som regisserade och nu har han fått chansen igen av Englund i Karlstad.  I Fellboms förra uppsättning fanns det mängder av energi, stark personregi och en radikalitet som fortfarande bränner kvar på näthinnan. Men i Karlstad är regin indifferent med en orkeslös perso...
PRENUMERERA!

Logga in eller bli prenumerant för att läsa hela artikeln!

Du som är prenumerant och har ett konto kan logga in med knappen. Om du vill starta en prenumeration kan du göra det nedan. Registrera dig här om du är prenumerant men inte har ett konto än.

Bli prenumerant för att läsa hela artikeln!

Ditt konto är inte kopplat till en aktiv prenumeration. Klicka här för att koppla ditt konto till din prenumeration, eller välj en prenumerationsform nedan om du inte är prenumerant.

Om du tror att någonting har gått fel, kontakta Flowy rörande din prenumeration på 08-799 62 07 eller tidskriftenopera@flowyinfo.se eller våra tekniker på hemsida@tidskriftenopera.se.

Papper

1 år

525:-

✓ 5 nummer på papper

✓ fullt uppdaterad digitalt

✓ full historik digitalt

 

Digitalt

1 månad

39:-

✓ inget på papper

✓ fullt uppdaterad digitalt

✓ full historik digitalt

 

Giuseppe Verdis Aida har aldrig spelats i Karlstad. Det var något som den härom året nytillträdde opera- och orkesterchefen Kjell Englund ville ändra på. Det är hans första operapremiär som chef. Folkoperans uppsättning av Aida 1985 var det som tände hans operaintresse på allvar. Det var Folkoperans dåvarande chef Claes Fellbom som regisserade och nu har han fått chansen igen av Englund i Karlstad. 

I Fellboms förra uppsättning fanns det mängder av energi, stark personregi och en radikalitet som fortfarande bränner kvar på näthinnan. Men i Karlstad är regin indifferent med en orkeslös personinstruktion, där sångarna själva i varierande grad får fylla ut scenen med sin egen personlighet och stamina. 

Det som imponerar är det sceniska rummet i form av mobila pelare med inristade hieroglyfer. Och här ska Linus Fellboms fiffiga scenografiska lösningar och ljusdesign prisas. Också Anna Ardelius kostymer i lapis lazuli-blått och guld, vilket förhöjdes än mer av blått och rött scenljus. 

Karlstads teater är en liten tittskåpsteater med ett fint scendjup och med en ännu djupare bakscen, vilket gör att detta stora verk går att spela här. Det är imponerande. Aida är ett intimt kammarspel förutom triumfmarschen. Det är ett triangeldrama mellan Aida, Radamès och Amneris. Den tillfångatagna etiopiska prinsessan Aida älskar Egyptens härförare Radamès och det är ömsesidigt. Dessutom älskar Faraos dotter Amneris Radamès, vilket inte han gör. Grundkonflikten: kan man älska sin fiende utan att svika sitt land? 

Martina Dike. Foto: Mats Bäcker

Det är en fråga som ställts alltsedan urpremiären i Kairo 1871. I Karlstad berättas det rakt upp och ner, men där blir vissa scener väl poänglösa. Amneris är hetsätare som föräter sig på bakelser. Detta tjatas om väl mycket. En scen som har verklig dramatik är när pelarna i slutet av domstolsscenen rasar ihop, medan triumfscenen är alldeles för stillastående. Det kunde Claes Fellbom ha löst på ett mer levande sätt.

Störande är att man ger verket på svenska i nyöversättning av regissören. Texten är ofta platt och otymplig. Tidigare har man i Karlstad gett främst Wagneroperor på originalspråket. Nu kan vi följa Fellboms svenska text på textmaskinen. 

Det som imponerar mest är dirigenten Eric Soléns handlag med Wermland Operas 40-mannaorkester, som spelar med både schwung och täthet. Fina soloinsatser, inte minst av träblåsarna och solocellisten. Soléns idoga orkesterarbete har gett ett fint resultat och ihop med de flesta sångarna och kören blir det vokala resultatet än mer förhöjt. Enda randanmärkningen är några skira tunna stråk som blir lite orena när det är så få stråkmusiker, något som den lilla numerären inte lyckas skyla över.

AnnLouice Lögdlund är kanske inte i första hand en självklar Aida efter att med stor bravur ha sjungit alla Brünnhilderollerna, Brangäne och Kundry. För henne är det en ren arbetsseger. Hon kan slanka av sin sopran med fina pianissimon och har givetvis tryck i de mer dramatiska avsnitten. Däremot har Ole Aleksander Bang problem med Radamès tessitura. Hans barytonala tenor ligger i underkant och flertalet höjdtoner blir häpnadsväckande orena. Jag såg en söndagsmatiné och då hade under veckan gett tre föreställningar; kanske tog det ut sin rätt? 

Scen ur Aida. Foto: Mats Bäcker

Martina Dikes spotska Amneris är ett energiknippe och hon är en av få roller som genomgår en utveckling, i hennes fall från självsäkerhet till bindgalen furie. Dike är klippt och skuren för detta dramatiska mezzoparti. Men en viss matthet på de högsta tonerna gjorde sig påmind i form av en rak höjd. 

Den sceniskt säkre och inte minst vokalt utmärkte Anton Ljungqvist som Amonasro svarade ihop med Lögdlund för den bästa vokala insatsen. Hans flödande barytonala värme gör honom idealisk, åtminstone på denna scen. Lägg därtill en eminent textning. 

Michael Schmidberger som översteprästen Ramfis visade prov på en mer öppen klang än vad jag minns honom från andra roller. Staffan Liljas, som kungen av Egypten, imponerade med stor pondus genom sin sonora och djupa bas. 

Med en annan regiinsats hade det kunnat bli mycket bättre. Det saknas förvisso inte yngre svenska regissörer. Det är dags att ge dem chansen nu. 

Sören Tranberg

Verdi: Aida

Premiär 23 februari, besökt föreställning 12 mars 2023. 

Dirigent och orkesterbearbetning: Eric Solén
Regi och svensk text: Claes Fellbom
Scenografi och ljusdesign: Linus Fellbom
Kostymdesign: Anna Ardelius
Mask- och perukdesign: Therésia Frisk
Koreografi: Lars Bethke
Kormästare: Bo Ericsson
Solister: AnnLouice Lögdlund, Ole Aleksander Bang, Martina Dike, Anton Ljungqvist, Michael Schmidberger, Staffan Liljas, Fredrik Sjöström, Anna-Maria Krawe.

www.wermlandopera.com

Fler Recensioner från OPERA

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

18 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Titus på Det Kongelige Teater
Scenen är neutral och renskalad, dramat är koncentrerat på den mycket ömtåliga psykologin inom det gamla kompisgänget. Mijnssen har valt att stryka det mesta av recitativen, som ju inte Mozart hann skriva själv, vilket bara är ett plus. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

16 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Kronbruden på Verkstan, Malmö Opera
August Strindberg och Siri von Essen lämnade sitt första barn till en änglamakerska. Långt senare skapade Strindberg ett skulddrama, där gärningen dock hålls på armslängds avstånd från honom själv och placeras i bondemiljö. Nu har Malmö Opera förvandlat Kronbruden från operadrama till kammarspel.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Gustaf Wasa på Stockholms konserthus
Redan vid sin urpremiär 1786 i kung Gustavs fyra år gamla operahus blev verket den gustavianska erans största succé och kommer under hundra år framåt att ses som Sveriges nationalopera. I år gavs Gustaf Wasa konsertant.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Tosca på Teatro de la Maestranza, Sevilla   
Uppsättningen är en tolkning av operan sedd genom den italienske filmaren och författaren Pier Paolo Pasolinis liv och död. Den blir till en reflektion över politikers och maktutövares självpåtagna rätt att bestämma över medborgarnas liv och död.

Läs mer

Recensioner

14 september 2023

Macbeth på Läckö slottsopera
Vad kunde vara en bättre inramning för Giuseppe Verdis tragiska Macbeth än borggården på Läckö? Sören Tranberg har sett årets sommaropera på slottet - två gånger.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Dido och Aeneas på Opera på Österbybruk
Henry Purcells miniopera Dido och Aeneas är möjligen den mest spelade av hans musikdramatiska verk i modern tid. Österbybruks uppsättning kan betraktas som en prolog till Drottningholmsteaterns The Fairy Queen senare i sommar.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Münchens operafestspel 2023 
Festspelen i München bjöd i år på Lohengrin, Semele och Aida. Erik Graune var på plats för att rapportera till OPERAs läsare.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

16 augusti 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Andefabriken på Vadstena-Akademien
Att Andefabriken får sin urpremiär i just Vadstena är en händelse som ser ut som en tanke. Eftersom temat i historien handlar om andevärldar och kapitalism, är steget inte alltför långt till ortens katolska historia.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 augusti 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

The Fairy Queen på Drottningholms Slottsteater
Den nytillträdde musikchefen Francesco Corti har valt The Fairy Queen som sitt första stora uppdrag på teatern. Det är bara att önska och hoppas att man på Drottningholmsteatern får behålla honom mycket länge. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

7 augusti 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Dardanus på Confidencen, Ulriksdals slottsteater
Den franske regissören och barockexperten Gilbert Blin har som så många utländska regissörer hänförts och inspirerats av den säregna magi som omger våra stockholmska slottsteatrar. Hans uppsättning av Dardanus är ett under av glädje och vitalitet.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Lucia di Lammermoor på Teatro alla Scala, Milano
En förutsättning för att dirigera Lucia di Lammermoor på La Scala var för Chailly att få Lisette Oropesa i titelrollen och Juan Diego Flórez som Edgardo. När man hör Oropesa förstår man Chaillys krav: endast det bästa är gott nog på La Scala. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Ernani på Teatro La Fenice, Venedig
Många menar att Ernani är den första riktiga Verdioperan, en opera som förenar både de dramaturgiska och musikaliska stilmedel som kännetecknar och utgör kärnan i Verdis operaskapande. Operan hade sin urpremiär på just La Fenice i Venedig 1844.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Silent Zone på Malmö Opera 
I tre rum och kök utspelar sig kammaroperan Silent Zone med musik och libretto av danska Louise Alenius. Det är ett verk som uttrycker erfarenheter och känslor kring ett svårt ämne som ofta skapar tystnad: sexuella övergrepp inom familjen, incest. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Det var en gång på Grand Hôtel på Göteborgsoperan
När ljudfilmen slog igenom med Jazzsångaren 1927 innebar det en explosion av musik- och operettfilmer. Och det är också själva ramhandlingen för Göteborgsoperans uppsättning av Paul Abrahams lustspelsoperett Det var en gång på Grand Hôtel.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Riddar Blåskäggs borg och Judith på Folkoperan
Bartóks förment freudianska opera får en mer feministisk prägel, som gömmer något om våld i nära relationer bakom var och en av borgens sju dörrar. Det specialbeställda verket Judith är ett slags pendangverk till Béla Bartóks enda opera.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

En midsommarnattsdröm på Kungliga Operan
Scenografnestorn Thessman, Theorell, regi, och kostymdesignern Åberg har valt att göra en vuxnare Midsommarnattsdröm utan Britten-barn på scenen. Ingen akrobatisk mini-Puck eller gosskörsälvor som i originalet. Fritt spelrum alltså för mer uppenbar erotik.

Läs mer