Nyheter

Kerstin Avemo och Lars Hjertner tilldelas GöteborgsOperans Vänner stipendium 2023

Lars Hjertner och Kerstin Avemo. Foto: Eskil Malmberg

Kerstin Avemo får stipendiet för oförglömliga insatser på Göteborgsoperan i roller som Lulu, Eurydike, Lucia, Violetta, Julietta, Kvinnan i Vox Humana, Mimì, Arnold Schönbergs Pierrot Lunaire (även idé, koncept och regi), Prima Donna i Viva la mamma och nu senast som Stella/Olympia/Antonia/Giulietta i Hoffmanns äventyr.

GO-Vänner skickade med det här pressklippet från Hoffmanns äventyr: “Kerstin Avemo som de tre kärleksobjekten är förskräckligt bra. Hennes täta, men samtidigt mjuka, sopran kan fara ut i aggressiva stötar, viska mjukt i pianissimo och sceniskt ge intryck av såväl total förvirring som koncentrerad uppmärksamhet.” (Claes Wahlin, Tidskriften OPERA, nr 1/2023.)

Göteborgsoperans meriterade musikalstjärna Lars Hjertner är den andra pristagaren. Han har stått för många minnesvärda insatser under drygt 20 år i en mängd skilda uppsättningar. Nämnas kan Lilleman i Stoppa världen, Fred i Kiss Me, Kate!, titelrollen i Chaplin, som Jacques Offenbach i Champagnetårar, Ceremonimästaren i Richard Strauss Ariadne på Naxos (en talroll som han framförde med perfekt tyskt uttal), och inte minst nu senast för det känsliga porträttet av den naive judiske frukthandlaren Herr Schultz i Cabaret. Han som inte vill tappa hoppet men ser det gå förlorat.

Pristagarna får 25 000 kronor vardera.

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA