Recensioner

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Spader dam på Kungliga Operan

Anne Sofie von Otter. Foto: Markus Gårder
Meningen var att Kungliga Operan skulle ha tagit upp den ryske regissören Dmitri Bertmans uppsättning av Spader dam från 2009. En produktionsprocess som jag följde från ax till limpa. Det var en mycket bra iscensättning som gavs 25 gånger. Sedan dess har mycket hänt. Rysslands anfallskrig mot Ukraina är en av orsakerna till att man inte tar upp den produktionen, vilket är förståeligt. Bertman är också en av grundarna till Helikonoperan i Moskva, som tidigare hade en viss form av frihet, men som nu är en statskontrollerad stadsteater. Det räcker inte med att Bertman, som regisserat tre opero...
PRENUMERERA!

Logga in eller bli prenumerant för att läsa hela artikeln!

Du som är prenumerant och har ett konto kan logga in med knappen. Om du vill starta en prenumeration kan du göra det nedan. Registrera dig här om du är prenumerant men inte har ett konto än.

Bli prenumerant för att läsa hela artikeln!

Ditt konto är inte kopplat till en aktiv prenumeration. Klicka här för att koppla ditt konto till din prenumeration, eller välj en prenumerationsform nedan om du inte är prenumerant.

Om du tror att någonting har gått fel, kontakta Flowy rörande din prenumeration på 08-799 62 07 eller tidskriftenopera@flowyinfo.se eller våra tekniker på hemsida@tidskriftenopera.se.

Papper

1 år

525:-

✓ 5 nummer på papper

✓ fullt uppdaterad digitalt

✓ full historik digitalt

 

Digitalt

1 månad

39:-

✓ inget på papper

✓ fullt uppdaterad digitalt

✓ full historik digitalt

 

Meningen var att Kungliga Operan skulle ha tagit upp den ryske regissören Dmitri Bertmans uppsättning av Spader dam från 2009. En produktionsprocess som jag följde från ax till limpa. Det var en mycket bra iscensättning som gavs 25 gånger. Sedan dess har mycket hänt. Rysslands anfallskrig mot Ukraina är en av orsakerna till att man inte tar upp den produktionen, vilket är förståeligt. Bertman är också en av grundarna till Helikonoperan i Moskva, som tidigare hade en viss form av frihet, men som nu är en statskontrollerad stadsteater. Det räcker inte med att Bertman, som regisserat tre operor i Stockholm och en på Malmö Opera, har mångkulturellt påbrå – judiskt tyskt-rumänskt-italienskt på fädernet och helryskt på mödernet, det väger inte upp det hela. 

Så Kungliga Operans nye konstnärlige chef Michael Cavanagh bestämde sig i stället för att ge verket i en konsertant version, där han svarar för både idé och konception. Hans sceninstruktioner går sömlöst mellan de olika tablåerna. Inramat av guldblänkande pelare från Cavanaghs egen Aida-uppsättning. Läckra scenprojektioner på spelkortsmålningar av Olga Rozanova (1886–1918), som var en av förgrundsgestalterna inom den ryska avantgardekonsten i början av 1900-talet, förhöjer upplevelsen. 

Operan bygger på Alexander Pusjkins kortnovell och är närmast ett embryo till ett operalibretto. Det mesta är förändrat i operan av tonsättarens bror Modest Tjajkovskij, som svarar för librettot. Spader dam är både en privathistoria och en allmän historia om människor. Gamblern Herman utnyttjar bara Lisa i novellen för att komma över kortkombinationen, som alltid ger vinst vid spelbordet. Den får han till slut i en drömscen, där den döda Grevinnan går igen och kräver att han ska gifta sig med Lisa. Hos Tjajkovskij är han älskare, vilket inte minst hörs i musiken. 

Den vinnande kortkombinationen är tre-sjua-ess. Han vinner de två första spelen men förlorar det sista med esset, då detta slår ut Spader dam. Grevinnans demon visar sig hånleende en sista gång för Hermann, innan han skjuter sig med Lisas namn på sina läppar. 

Hovkapellet är placerat i orkesterdiket och det spelar så att taglet ryker under Alan Gilberts ledning. Partituret innehåller stor dramatik, men också fina lyriska avsnitt – inte lika förekommande som i Eugen Onegin. 

Yana Kleyn och Anne Sofie von Otter. Foto: Markus Gårder.

Det var damernas premiärkväll. Inte minst rysk-danskan Yana Kleyns, vars lyriska sopran är som en svetslåga, fylld till bredden av intensitet. Hennes slaviska sångsätt med ett snabbt kvillrande vibrato är som gjort för rollen som Lisa. Katarina Leoson, som väninnan Pauline, förhöjer den vokala nivån, inte minst i duetten med Maria Matyazovas Cloë under herdepastoralen. 

Anne Sofie von Otter, som den gamla grevinnan, har en enorm scenpondus och kan också falla tillbaka på att hon redan har gjort rollen sceniskt i Bryssel. Under de få scener som hon är med i förstärks agerandet än mer och det sprider sig till motspelarna.

Den litauiske tenoren Kristian Benedikt, som tidigare bland annat har gjort Otello på Operan mot Malin Byström, är av det mer kompakta slaget. Hans lite enahanda uttryck är starkt och voluminöst. Där von Otter äger fonder av scennärvaro brister det rejält hos Jens Persson Hertzmans Jeletzkij. Det blir mest stelt frackuppträdande och där sången känns knuten, inte minst blir det monokromt på höjden. Jag har varit med om att Jeletzkijs aria ”Ya vas lyublyu” kan bli en rejäl showstopper. Den kontrollerande Jeletzkij är kontrasten till Lisas och Hermans förälskelse. Hon behöver både passion och äventyr. Hon är inte intresserad av en person som bara säger att han älskar henne. Lisa vill ha mer.  

Operakörens insats var med en mycket enhetlig samklang en av kvällens stora behållningar. Även den här gången svarade Folke Alin för den grundliga körinstuderingen. 

Nu har kulturministern Parisa Liljestrand gett i uppdrag åt Statens fastighetsverk (det är den  utredningen!) att ta fram ett förslag om renovering av nationalscenen. Det blir varken om- eller tillbyggnad och ministern säger att man efter renoveringen ska kunna ge föreställningar i världsklass. Det går givetvis inte rent sceniskt när Operan inte kan samproducera med internationella scener rent tekniskt. Och för att nå upp till världsnivå borde en del manliga sångare redan nu pensioneras. Det är galet att pensionsåldern är satt till 67 år, få sångare står på zenit då. Några i de mindre rollerna i Spader dam har passerat bäst-för-datum med råge. 

Sören Tranberg

Tjajkovskij: Spader dam

Premiär 20 mars 2023.

Dirigent: Alan Gilbert

Koncept och idé: Michael Cavanagh

Ljusdesign: Mats Andreasson

Kormästare: Folke Alin

Solister: Kristian Benedikt, Yana Kleyn, Anne Sofie von Otter, Johan Edholm, Jens Persson Hertzman, Jonas Degerfeldt, Lennart Forsén, Klas Hedlund, John Erik Eleby, Katarina Leoson, Olga Medianova, Annica Nilsson, Maria Matyazova.

www.operan.se

Fler Recensioner från OPERA

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

2 oktober 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Tristan och Isolde på Teatro de la Maestranza, Sevilla
Elisabet Strids Isoldedebut är den stora behållningen när Teatro de la Maestranza ger sig på Wagners verk, kantat av obefintlig regi och tekniska haverier.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

The Turn of the Screw på Det Konglige Teater, Gamle scene
I den här uppsättningen hamnar guvernanten – sexualfrustrerad eller inte – markant i centrum tack vare den unga sopranen Clara Cecilie Thomsens enastående fina insats.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

18 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Titus på Det Kongelige Teater
Scenen är neutral och renskalad, dramat är koncentrerat på den mycket ömtåliga psykologin inom det gamla kompisgänget. Mijnssen har valt att stryka det mesta av recitativen, som ju inte Mozart hann skriva själv, vilket bara är ett plus. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

16 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Kronbruden på Verkstan, Malmö Opera
August Strindberg och Siri von Essen lämnade sitt första barn till en änglamakerska. Långt senare skapade Strindberg ett skulddrama, där gärningen dock hålls på armslängds avstånd från honom själv och placeras i bondemiljö. Nu har Malmö Opera förvandlat Kronbruden från operadrama till kammarspel.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Gustaf Wasa på Stockholms konserthus
Redan vid sin urpremiär 1786 i kung Gustavs fyra år gamla operahus blev verket den gustavianska erans största succé och kommer under hundra år framåt att ses som Sveriges nationalopera. I år gavs Gustaf Wasa konsertant.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Tosca på Teatro de la Maestranza, Sevilla   
Uppsättningen är en tolkning av operan sedd genom den italienske filmaren och författaren Pier Paolo Pasolinis liv och död. Den blir till en reflektion över politikers och maktutövares självpåtagna rätt att bestämma över medborgarnas liv och död.

Läs mer

Recensioner

14 september 2023

Macbeth på Läckö slottsopera
Vad kunde vara en bättre inramning för Giuseppe Verdis tragiska Macbeth än borggården på Läckö? Sören Tranberg har sett årets sommaropera på slottet - två gånger.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Dido och Aeneas på Opera på Österbybruk
Henry Purcells miniopera Dido och Aeneas är möjligen den mest spelade av hans musikdramatiska verk i modern tid. Österbybruks uppsättning kan betraktas som en prolog till Drottningholmsteaterns The Fairy Queen senare i sommar.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Münchens operafestspel 2023 
Festspelen i München bjöd i år på Lohengrin, Semele och Aida. Erik Graune var på plats för att rapportera till OPERAs läsare.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

16 augusti 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Andefabriken på Vadstena-Akademien
Att Andefabriken får sin urpremiär i just Vadstena är en händelse som ser ut som en tanke. Eftersom temat i historien handlar om andevärldar och kapitalism, är steget inte alltför långt till ortens katolska historia.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 augusti 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

The Fairy Queen på Drottningholms Slottsteater
Den nytillträdde musikchefen Francesco Corti har valt The Fairy Queen som sitt första stora uppdrag på teatern. Det är bara att önska och hoppas att man på Drottningholmsteatern får behålla honom mycket länge. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

7 augusti 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Dardanus på Confidencen, Ulriksdals slottsteater
Den franske regissören och barockexperten Gilbert Blin har som så många utländska regissörer hänförts och inspirerats av den säregna magi som omger våra stockholmska slottsteatrar. Hans uppsättning av Dardanus är ett under av glädje och vitalitet.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Lucia di Lammermoor på Teatro alla Scala, Milano
En förutsättning för att dirigera Lucia di Lammermoor på La Scala var för Chailly att få Lisette Oropesa i titelrollen och Juan Diego Flórez som Edgardo. När man hör Oropesa förstår man Chaillys krav: endast det bästa är gott nog på La Scala. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Ernani på Teatro La Fenice, Venedig
Många menar att Ernani är den första riktiga Verdioperan, en opera som förenar både de dramaturgiska och musikaliska stilmedel som kännetecknar och utgör kärnan i Verdis operaskapande. Operan hade sin urpremiär på just La Fenice i Venedig 1844.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Silent Zone på Malmö Opera 
I tre rum och kök utspelar sig kammaroperan Silent Zone med musik och libretto av danska Louise Alenius. Det är ett verk som uttrycker erfarenheter och känslor kring ett svårt ämne som ofta skapar tystnad: sexuella övergrepp inom familjen, incest. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Det var en gång på Grand Hôtel på Göteborgsoperan
När ljudfilmen slog igenom med Jazzsångaren 1927 innebar det en explosion av musik- och operettfilmer. Och det är också själva ramhandlingen för Göteborgsoperans uppsättning av Paul Abrahams lustspelsoperett Det var en gång på Grand Hôtel.

Läs mer