In Memoriam

Hans-Åke Sjöquist 1948–2023

Hans-Åke Sjöquist. Foto: Enar Merkel Rydberg.

Ljusdesignern Hans-Åke Sjöquist har efter en tids sjukdom avlidit 74 år gammal. Han arbetade med ljussättning under närmare 50 år. Från 1986 var han frilans och drev designföretaget Candela. Han var utbildad vid Yale University School of Drama i Connecticut, USA.

Under 1980-talet var han anställd som belysningschef vid Kungliga Operan, där han ljussatte 76 produktioner! mellan 1966 och 2011. Listan är mycket lång: tillsammans med regissören Knut Hendriksen en omtalad Macbeth, Manon Lescaut och Fallet Makropulos. Ihop med Ann-Margret Pettersson bland annat Così fan tutte, Medea, Die tote Stadt, Clara, Werther och Pelléas och Mélisande. Ljus till två Salome-uppsättningar, både Göran Järvefelts (1982) och Sofia Jupither (2013). Han svarade också för ljussättningen till uruppförandet av Daniel Börtz’ Backanterna i regi av Ingmar Bergman.

Tillsammans med regissören Folke Abenius gjorde han två spännande uppsättningar som helt använde sig av enbart ljussättning och ingen scenografi. Först ut var Verdis Den sicilianska aftonsången på Det Kongelige Teater vid Kongens Nytorv, vilket ledde till att man använde sig av samma idékoncept till Elektra i Stockholm. Det blev ett mycket lyckat resultat. Teamet producerade också Wagners Den flygande holländaren på Kungliga Operan 1988, förlagd till Dresden och revolutionsåret 1848.

Därutöver arbetade Hans-Åke Sjöquist som ljusdesigner i teater-, opera- och dansproduktion runt om i Skandinavien samt även i Bryssel, Genève, Aix-en-Provence, Marseille, London, Paris, Berlin, Milano, Zürich, Amsterdam, Aten och Chicago.

På Göteborgsoperan var han ljuschef 1994–97. Dessförinnan ingick han även i det konsultteam som byggde operahuset och hade ansvar för operans ljusinstallationer. Han satte ljus också till Göteborgsoperans invigningsföreställning hösten 1994.

Två produktioner som han ljussatte står den här säsongen på repertoaren. I Stockholm spelas nu Tosca i Knut Hendriksens regi och på Köpenhamnsoperan i vår David Radoks iscensättning av La traviata med Gisela Stille i titelrollen.

Det är inte konstigt att utnämna Hans-Åke Sjöquist till en legend som ljussättare, inte bara i Sverige utan även internationellt.

Sören Tranberg

Fler In Memoriam från OPERA