Nyheter

Ann-Kristin Jones årets Jussi Björlingstipendiat

Ann-Kristin Jones och Viktor Johansson i Viva la mamma, Göteborgsoperan 2022. Foto: Lennart Sjöberg.

Ann-Kristin Jones har studerat vid Musikkonservatoriet i Falun, Norges Musikhögskola i Oslo och Operaakademiet i Köpenhamn, samt tagit diplomutbildning vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn. Hon debuterade redan under studietiden i titelrollen i Händels Orlando vid Den Ny Opera i Esbjerg.

Därefter han hon framträtt på Malmö Opera, Drottningholms Slottsteater, Operan i Kristiansund, Kungliga Operan och inte minst på Göteborgsoperan, där hon numera ingår i ensemblen. Här har Jones bland annat gjort Sextus i Julius Caesar och Bradamante i Alcina, Cherubin i Figaros bröllop, Dorabella i Così fan tutte, Maffio Orsini i Donizettis Lucrezia Borgia, Gertrude i Hamlet, Kompositören i Ariadne på Naxos, Rosina i Barberaren i Sevilla och Josefa i Daniel Börtz’ opera Goya, urpremiär 2009. I höstas sjöng Jones Adalgisa i den kritikerrosade uppsättning av Norma på Folkoperan. Just nu är hon aktuell som Carlotta i Richard Strauss Die schweigsame Frau på Göteborgsoperan.

Sångerskan är också verksam som solist i konsert- och oratoriesammanhang runt om i Norden. Hon har en omfattande repertoar i Bachs, Händels och Mozarts mässor, passioner och oratorier samt sjunger också orkesterssånger av Wagner, Mahler, Berlioz och Zemlinsky.

Jussi Björlingstipendiet instiftades 1967 och förvaltas av Kungliga Teaterns Solister. Sedan 2009 bidrar Anders Walls stiftelse med stipendiesumman. Årets stipendium, på 125 000 kronor, kommer att delas ut vid konsert på Confidencen, Ulriksdals slottsteater, den 4 maj.

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA