In Memoriam

Melitta Muszely 1927–2023

Melitta Muszely som Guilietta och Hanns Nocker som Hoffmann, Komische Oper 1958.

Den österrikiska sopranen och sångpedagogen Melitta Muszely har avlidit 95 år gammal. Hon var född i Wien av ungerska föräldrar. Hon studerade på Wiens musikkonservatorium och operadebuterade i tyska Regensburg 1950. Hon tillhörde ensemblen vid Hamburgoperan under åren 1954 och 1968. Här kom hon att medverka vid flera urpremiärer, som t.ex. Ernst Kreneks Pallas Athene wient och Giselher Klebes Figaro läßt sich scheiden.

Muszely gästspelade flitigt på Staatsoper och Komische Oper i Östberlin. På den senare scenen gestaltade hon alla fyra sopranrollerna i Walter Felstenstein legendariska uppsättning av Hoffmanns äventyr 1958. Produktionen filmatiserade 1970 och ingår i omfattande dvd-box som ger en grundlig bild av Felsensteins regikonst.

Melitta Muszely var också en flitig gäst på Wiener Staatsoper, inte minst i Mozartrollerna Pamina, Donna Elvira och Susanna. Här sjöng också Marie i Brudköpet, Violetta i La traviata och inte minst Sophie i Rosenkavaljeren. En annan betydande Straussroll var titelrollen i Arabella (finns i en liveupptagning från Teatro La Fenice i Venedig 1966). En av hennes mer aparta roller var titelrollen i Ferruccio Busonis opera Turandot.

Hennes omfattande gästspelsverksamhet ledde till engagemang vid operahusen i Paris, Zürich, Venedig och Lissabon samt vid festspelen i Salzburg och Edinburgh. Muszely hade också en omfattande romans- och oratorierepertoar.

Hon var en stor scenartist och därför fick hon aldrig chansen att göra kommersiella kompletta operainspelningar. Dock finns hon utgiven på cd från en mängd radio- och liveframföranden. Hon gör Micaëla på en komplett Carmen-inspelning på tyska med Christa Ludwig, Rudolf Schock och Hermann Prey. Hennes röst finns också bevarad i opera- och operettinspelningar med Fritz Wunderlich i en EMI-box om sex cd-skivor. Här framträder Wunderlich med flera andra soprankolleger.

Sören Tranberg

Fler In Memoriam från OPERA