In Memoriam

Helena Jungwirth 1945–2023

Helena Jungwirth som Tintomara, Kungliga Operan 1973. Foto: Ove Axelsson.

Den svenska mezzosopranen Helena Jungwirth har avlidit 77 år gammal. Hon utbildade sig vid Statens musikdramatiska skola i Stockholm 1969–72. Jungwirth debuterade som Dorabella i Così fan tutte på Drottningholms Slottsteater 1972. Uppsättningen regisserades av Götz Friedrich. Hon medverkade under de fem sommar i rad som produktionen spelades på Lovön. Ferrando sjöngs av hennes dåvarande man, tenoren Claes-Håkan Ahnsjö.

Mest känd för Stockholmspubliken blev hon efter att ha gjort titelrollen i Lars Johan Werles Tintomara, som hade urpremiär i samband med Kungliga Operans 200-årsjubileum 1973. Därefter fick paret Jungwirth/Ahnsjö engagemang vid Bayerische Staatsoper i München, där båda under många år kom att tillhöra den fasta ensemblen.

I München kom Helena Jungwirth bland annat att gestalta Hans i Hans och Greta, Tisbe i Askungen, Marcellina i Figaros bröllop, Zulma i Italienskan i Alger, Alisa i Lucia di Lammermoor, Pagen i Salome och Gymnasisten i Lulu. Hon sjöng Cherubin i Figaros bröllop vid festspelen i Glyndebourne 1974. På Staatsoper Unter den Linden i Östberlin 1987 gjorde hon titelrollen, Angelina, i Rossinis Askungen. Jungwirth gör Annina i Carlos Kleibers epokgörande La traviata-inspelning på Deutsche Grammophon.

Helena Jungwirth hade en utsökt vacker, ljus och fylligt välklingande mezzosopran. Hon utnämndes till Bayerische Kammersängerin 1996.

Sören Tranberg

Fler In Memoriam från OPERA