Nyheter

Göteborgsoperan är världens mest hållbara operahus!

Göteborgsoperan. Foto: Mats Bäcker.

På International Opera Awards 2022, som hölls i Madrid i går kväll, fick Göteborgsoperan ta emot priset i kategorin Hållbarhet.

“And the winner is… Gothenburg Opera!” På plats för att ta emot priset på Teatro Real var Göteborgsoperans vd Christina Björklund och den konstnärlige chefen för opera/drama, Henning Ruhe.

Göteborgsoperan har i decennier arbetat målmedvetet och noggrant med hållbarhetsfrågor. Operahuset – med solceller på taket – minskar sitt energibehov varje år, restaurangen är Svanenmärkt sedan 2011 och ledningssystemet certifierat enligt ISO14001. Inom social hållbarhet drivs initiativ för hållbart arbetsliv, till exempel ”Den hållbara dansaren” och samarbeten med Rädda Barnen och andra delar av civilsamhället.

Richard Wagners Nibelungens ring 2018–21, i regi av GöteborgsOperan har i decennier arbetat målmedvetet och noggrant med hållbarhetsfrågor. Operahuset – med solceller på taket – minskar sitt energibehov varje år. Restaurangen är Svanenmärkt sedan 2011 och ledningssystemet certifierat enligt ISO14001. Inom social hållbarhet drivs initiativ för hållbart arbetsliv, till exempel ”Den hållbara dansaren” och samarbeten med Rädda barnen och andra delar av civilsamhället.

Den fyraåriga uppsättningen av Wagners Nibelungens ring 2018–2021, i regi av Stephen Langridge, där hela huset uppmuntrades att hitta nya lösningar för miljömässigt mer hållbar scenkonst, väckte stor entusiasm inte minst internationellt. Medarbetare på Göteborgsoperan har sedan dess bjudits in att tala på olika europeiska branschkonferenser.

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA