Recensioner

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

The Listeners på Det Norske Opera & Ballett, Oslo

The Listeners. Foto: Erik Berg
Med god konstnärlig intuition skrev operachefen i Oslo, Annilese Miskimmon, redan 2017 kontrakt med kompositören Missy Mazzoli. Året därpå blev Mazzoli en av de första kvinnorna som fick en beställning från Metropolitan Opera i New York. Med librettisten Royce Vavrek fick hon därefter strålande kritik för operorna Proving up och Breaking the Waves. Den sistnämnda spelades i Vadstena i somras och OPERAs recensent skrev då positivt om Ylva Kihlbergs regi, och utmärkte sig extra gjorde tydligen Josefine Mindus i den bärande rollen som Bess. Miskimmon gick vidare till English Nat...
PRENUMERERA!

Logga in eller bli prenumerant för att läsa hela artikeln!

Du som är prenumerant och har ett konto kan logga in med knappen. Om du vill starta en prenumeration kan du göra det nedan. Registrera dig här om du är prenumerant men inte har ett konto än.

Bli prenumerant för att läsa hela artikeln!

Ditt konto är inte kopplat till en aktiv prenumeration. Klicka här för att koppla ditt konto till din prenumeration, eller välj en prenumerationsform nedan om du inte är prenumerant.

Om du tror att någonting har gått fel, kontakta Flowy rörande din prenumeration på 08-799 62 07 eller tidskriftenopera@flowyinfo.se eller våra tekniker på hemsida@tidskriftenopera.se.

Papper

1 år

525:-

✓ 5 nummer på papper

✓ fullt uppdaterad digitalt

✓ full historik digitalt

 

Digitalt

1 månad

39:-

✓ inget på papper

✓ fullt uppdaterad digitalt

✓ full historik digitalt

 

Med god konstnärlig intuition skrev operachefen i Oslo, Annilese Miskimmon, redan 2017 kontrakt med kompositören Missy Mazzoli. Året därpå blev Mazzoli en av de första kvinnorna som fick en beställning från Metropolitan Opera i New York. Med librettisten Royce Vavrek fick hon därefter strålande kritik för operorna Proving up och Breaking the Waves. Den sistnämnda spelades i Vadstena i somras och OPERAs recensent skrev då positivt om Ylva Kihlbergs regi, och utmärkte sig extra gjorde tydligen Josefine Mindus i den bärande rollen som Bess.

Miskimmon gick vidare till English National Opera i London, och det blev den nya operachefen på Den Norske Opera, Randi Stene, som stolt önskade välkommen till urpremiären den 24 september, ”efter” att, som hon sade, ”ha deltagit vid förlossningen av denna nya opera”.

Det vilar ett amerikanskt schwung över urpremiären på The Listeners. Ett stort konstnärligt team (flera av dem New York-baserade) bygger tillsammans med regissören Lileana BlainCruz en genomstöpt flermedial upplevelse, där särskilt ljusdesignern Yi Zhao skapar magiska bilder. Kameror är placerade på sidobalkongerna och publiken kommer med i en ”livesändning”. Librettisten Royce Vavrek har skrivit handlingen i en nära dåtid i USA (baserad på en berättelse av författaren Jordan Tannahill). På ridån avbildas ett militärt byggkomplex med grå långa hus, enkla gröna buskar och några turkosa rektanglar som indikerar simbassänger. Antagligen befinner vi oss i sydstaterna. Plötsligt dyker det upp en prärievarg framför ridån, det vill säga en kvinna utklädd till prärievarg. Hon följer med in i handlingen och vrider sig längtande; av och till utstöter hon ett eller annat ylande.

The Listeners. Foto: Erik Berg

Scenografin och ljusdesignen panorerar in på ett av husen och skapar ett slags ”sitcom”, där vi följer huvudpersonen Claire Devon i hemmet som mor och äkta maka samt på jobbet som lärare. Det finns ögonblick av munterhet, men i alla situationer är det uppenbart att Claire vantrivs. I klassrummet blir hon uppmärksam på en av de unga manliga eleverna, Kyle, och det uppstår en ömsesidig sympati när de två delar en hemlighet. De hör bägge ett underligt ljud som ingen annan kan höra. Om hon har ett förhållande med den unge mannen är oklart, men det utväxlas förmodligen en kyss. Hon tar sig för läpparna och uttrycker sin glädje över ”smaken av något nytt”.

Ljuden som Claire hör kan vara ett symtom på något, en längtan eller en allmän känsla av att inte passa in. Men det kan också vara ett verkligt ljud, ett slags tinnitus, en unik förmåga att höra låga eller högfrekventa ljud. De två söker på nätet och hittar en sekt där alla har samma egenskaper med ljud, The Listeners. De flyttar in i den gemenskapen och deltar i meditation och övningar ledda av den karismatiske sektledaren Howard.

Det visar sig att flera av medlemmarna har psykiska problem som kan knytas till militären, som tidigare aktiva eller som del av en tillhörighet till ett militärt område. Videodesignern Hannah Wasileski överför laddade närbilder av sångarna som berätter sina historier. I flera sekvenser dyker det också upp en reporter med eget kamerateam som förmedlar nyheterna om att något allvarligt är på väg att hända med sekten. Projiceringar av texter från sociala medier skapar ytterligare upplevelse av aktualitet. Det blir ordentlig ”amerikansk action” med skottlossning, polisarrest och repliker som ”Get the fuck out of my face!”.

Sekten gör uppror mot ledaren som visar fler och fler psykopatiska egenskaper. Han straffar de manliga medlemmarna och förför de kvinnliga. Claire, som på allvar lämnar man och barn, blir den nya ledaren för gruppen. Handlingen förmedlas i ett stramt förlopp med koreografi som hela tiden understödjer sångarnas rörelser. Rollbesättningen med hela nitton sångare framträder med välutvecklade karaktärer på scenen. De tål väl närbilderna och uppträder ledigt i de mer konstnärliga formationerna som till exempel utförandet av rytmiska yogarörelser. Varenda en sjunger med personlighet och glöd. Nicole Heaston är mer erfaren, med sin varma sopran skapar hon sympati för rollen Claire. Hon äger också den sceniska personlighet som rollen kräver. Vi tror på henne.

The Listeners. Foto: Erik Berg

Missy Mazzolis musik fyller ett stort format. Grundläget läggs med en serie musikaliska ”väggar”, ackord som är överbyggda med linjer som betecknar karaktärer och stämningar. Ett piano som är placerat mitt i orkestern leder och ger framförandet en helt säregen karaktär. De mer voluminösa körpartierna, där sekten förmedlar gemenskap och harmoni, upplevs betagande och vackert. Det är elegant hur Mazzoli låter ljud och musik smälta samman: polissirener, längtande ylanden, atonala ljud i orkestern, blås, rytmer, gnugganden och friktioner – allt går fint ihop i ett eget auditivt berättande tillsammans med passager med en mer harmonisk musik. Det ställer stora krav på dirigenten, Ilan Volkov, att föra ensemblen igenom det hela.

Här kan det bli intressant att höra hur detta verk utvecklar sig vid framtida uppsättningar. Ganska säkert kommer The Listeners att bli ett populärt inslag i operarepertoaren framöver. Autenticiteten i förmedlandet och den höga kvaliteten bland sångarna på scenen i Oslo har satt en hög standard. Bravo!

MAZZOLI: THE LISTENERS

Premiär 24 september, besökt föreställning 5 oktober 2022.
Dirigent: Ilan Volkov
Regi: Lileana Blain-Cruz
Scenograf: Adam Rigg
Kostymdesigner: Kaye Voyce
Ljusdesigner: Yi Zhao
Koreograf: Raja Feather Kelly
Videodesigner: Hannah Wasileski
Dramaturg: Cori Ellison
Ljudingenjör: Daniel Neumann
Solister: Nicole Heaston, Simon Neal, Tone Kummervold, Eirik Grøtvedt, Johannes Weisser, Frøy Hovland Holtbakk, Håvard Stensvold, Martin Hatlo, Line Tørmoen, Ingunn Kilen, Ørjan Bruskeland Hinna, Megan Gryga, Margaret Newcomb, Jeanette Goldstein, Mathea Kvalvåg-Andersen/Hanna Linnéa Lindtvedt, Hulda Josephine Hein-Gutierrez /Nora Windfeldt, Cecilie C. Ødegården Mihai Florin Simboteanu, Anne-Marie Andersen.

www.operaen.no

Översättning från norska av Göran Gademan.

Fler Recensioner från OPERA

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

2 oktober 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Tristan och Isolde på Teatro de la Maestranza, Sevilla
Elisabet Strids Isoldedebut är den stora behållningen när Teatro de la Maestranza ger sig på Wagners verk, kantat av obefintlig regi och tekniska haverier.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

The Turn of the Screw på Det Konglige Teater, Gamle scene
I den här uppsättningen hamnar guvernanten – sexualfrustrerad eller inte – markant i centrum tack vare den unga sopranen Clara Cecilie Thomsens enastående fina insats.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

18 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Titus på Det Kongelige Teater
Scenen är neutral och renskalad, dramat är koncentrerat på den mycket ömtåliga psykologin inom det gamla kompisgänget. Mijnssen har valt att stryka det mesta av recitativen, som ju inte Mozart hann skriva själv, vilket bara är ett plus. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

16 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Kronbruden på Verkstan, Malmö Opera
August Strindberg och Siri von Essen lämnade sitt första barn till en änglamakerska. Långt senare skapade Strindberg ett skulddrama, där gärningen dock hålls på armslängds avstånd från honom själv och placeras i bondemiljö. Nu har Malmö Opera förvandlat Kronbruden från operadrama till kammarspel.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Gustaf Wasa på Stockholms konserthus
Redan vid sin urpremiär 1786 i kung Gustavs fyra år gamla operahus blev verket den gustavianska erans största succé och kommer under hundra år framåt att ses som Sveriges nationalopera. I år gavs Gustaf Wasa konsertant.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Tosca på Teatro de la Maestranza, Sevilla   
Uppsättningen är en tolkning av operan sedd genom den italienske filmaren och författaren Pier Paolo Pasolinis liv och död. Den blir till en reflektion över politikers och maktutövares självpåtagna rätt att bestämma över medborgarnas liv och död.

Läs mer

Recensioner

14 september 2023

Macbeth på Läckö slottsopera
Vad kunde vara en bättre inramning för Giuseppe Verdis tragiska Macbeth än borggården på Läckö? Sören Tranberg har sett årets sommaropera på slottet - två gånger.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Dido och Aeneas på Opera på Österbybruk
Henry Purcells miniopera Dido och Aeneas är möjligen den mest spelade av hans musikdramatiska verk i modern tid. Österbybruks uppsättning kan betraktas som en prolog till Drottningholmsteaterns The Fairy Queen senare i sommar.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Münchens operafestspel 2023 
Festspelen i München bjöd i år på Lohengrin, Semele och Aida. Erik Graune var på plats för att rapportera till OPERAs läsare.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

16 augusti 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Andefabriken på Vadstena-Akademien
Att Andefabriken får sin urpremiär i just Vadstena är en händelse som ser ut som en tanke. Eftersom temat i historien handlar om andevärldar och kapitalism, är steget inte alltför långt till ortens katolska historia.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 augusti 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

The Fairy Queen på Drottningholms Slottsteater
Den nytillträdde musikchefen Francesco Corti har valt The Fairy Queen som sitt första stora uppdrag på teatern. Det är bara att önska och hoppas att man på Drottningholmsteatern får behålla honom mycket länge. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

7 augusti 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Dardanus på Confidencen, Ulriksdals slottsteater
Den franske regissören och barockexperten Gilbert Blin har som så många utländska regissörer hänförts och inspirerats av den säregna magi som omger våra stockholmska slottsteatrar. Hans uppsättning av Dardanus är ett under av glädje och vitalitet.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Lucia di Lammermoor på Teatro alla Scala, Milano
En förutsättning för att dirigera Lucia di Lammermoor på La Scala var för Chailly att få Lisette Oropesa i titelrollen och Juan Diego Flórez som Edgardo. När man hör Oropesa förstår man Chaillys krav: endast det bästa är gott nog på La Scala. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Ernani på Teatro La Fenice, Venedig
Många menar att Ernani är den första riktiga Verdioperan, en opera som förenar både de dramaturgiska och musikaliska stilmedel som kännetecknar och utgör kärnan i Verdis operaskapande. Operan hade sin urpremiär på just La Fenice i Venedig 1844.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Silent Zone på Malmö Opera 
I tre rum och kök utspelar sig kammaroperan Silent Zone med musik och libretto av danska Louise Alenius. Det är ett verk som uttrycker erfarenheter och känslor kring ett svårt ämne som ofta skapar tystnad: sexuella övergrepp inom familjen, incest. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Det var en gång på Grand Hôtel på Göteborgsoperan
När ljudfilmen slog igenom med Jazzsångaren 1927 innebar det en explosion av musik- och operettfilmer. Och det är också själva ramhandlingen för Göteborgsoperans uppsättning av Paul Abrahams lustspelsoperett Det var en gång på Grand Hôtel.

Läs mer