Recensioner

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Innocence på Finlands Nationalopera, Helsingfors

Innocence. Foto: Jean-Louise Ferdinandez
Förmodligen är Innocence den överlägset bästa uppsättning som gjorts i Norden de senaste åren. Finlands nationalopera har lyckats framställa vad många länge efterlyst: en nyskriven opera med ett, för ovanlighetens skull, starkt berörande ämne. Ett mästerligt amalgam mellan Sofi Oksanens allt våldsammare text, laddad med existentiellt kaos, och teaterregissören Simon Stones effektfulla karaktärsteckningar och socialrealistiska regi. Så Kaija Saariahos starka musikverk, ibland undflyende och skim- rande men på ett oerhört skickligt sätt helt integrerat med narrativet. Sof...
PRENUMERERA!

Logga in eller bli prenumerant för att läsa hela artikeln!

Du som är prenumerant och har ett konto kan logga in med knappen. Om du vill starta en prenumeration kan du göra det nedan. Registrera dig här om du är prenumerant men inte har ett konto än.

Bli prenumerant för att läsa hela artikeln!

Ditt konto är inte kopplat till en aktiv prenumeration. Klicka här för att koppla ditt konto till din prenumeration, eller välj en prenumerationsform nedan om du inte är prenumerant.

Om du tror att någonting har gått fel, kontakta Flowy rörande din prenumeration på 08-799 62 07 eller tidskriftenopera@flowyinfo.se eller våra tekniker på hemsida@tidskriftenopera.se.

Papper

1 år

525:-

✓ 5 nummer på papper

✓ fullt uppdaterad digitalt

✓ full historik digitalt

 

Digitalt

1 månad

39:-

✓ inget på papper

✓ fullt uppdaterad digitalt

✓ full historik digitalt

 

Förmodligen är Innocence den överlägset bästa uppsättning som gjorts i Norden de senaste åren. Finlands nationalopera har lyckats framställa vad många länge efterlyst: en nyskriven opera med ett, för ovanlighetens skull, starkt berörande ämne.

Ett mästerligt amalgam mellan Sofi Oksanens allt våldsammare text, laddad med existentiellt kaos, och teaterregissören Simon Stones effektfulla karaktärsteckningar och socialrealistiska regi. Så Kaija Saariahos starka musikverk, ibland undflyende och skim- rande men på ett oerhört skickligt sätt helt integrerat med narrativet.

Sofi Oksanen räknas i dag som Finlands internationellt mest kända författare. Romanen Utrensning (2008) gjordes även som opera, av den estniske kompositören Jüri Reinvere, och som pjäs på Finlands nationalteater. Detta är Oksanens första egna libretto. Som konst- närlig rådgivare har hon haft den flerspråkige dramaturgen Aleksi Barrière.

Under ett bröllop i Helsingfors, i nutid, förstår en inhoppad servitris att familjens andre son varit ansvarig för en skolskjutning på en internationell skola. Familjen har, stapplande, försökt gå vidare och den rumänska bruden vet därför ingenting. Men historien rullas upp, de dödas ångest och minnen får liv.

Innocence. Foto: Jean-Louise Ferdinandez

I Oksanens grymma värld finns varken nåd, förlåtelse, försoning eller glömska. Förklaringarna flyr undan och på slutet bryter brud- gummen ihop. Han ser sig som medansvarig och kunde – möjligen, i varje fall i sin egen föreställning – ha förhindrat blodbadet. Något kärleksmirakel kan därför inte heller uppstå. Tenoren Markus Nykänens sammansatta karaktärstolkning dröjer sig kvar länge efteråt.

Librettot är på nio språk – finska, svenska, engelska, franska, tyska, rumänska, spanska, grekiska och tjeckiska – och för att skapa en fungerande enhet använder Simon Stone en vridscen i två våningar. Scenen snurrar sakta hela tiden och rummen förändras ständigt, skjuts fram och läggs i mörker: bröllopsfest, skolsal, korridor, kök, förråd, duschrum. Innanför dessa väggar kämpar människorna med sina begränsningar och sin fruktan; inte bara för döden utan också för det förflutna och framtiden.

Här finns en rad pregnanta roller. Som den tjeckisktalande servi- trisen Tereza, vars dotter är en av de skjutna. Mezzosopranen Jenny Carlstedts röst darrar och skruvar sig i desperation och hämnd- lystnad; hon varken kan eller vill bromsa när hon, som i ett antikt grekiskt ödesdrama, i en skruvad besatthet driver allt fram till den slutgiltiga kollapsen.

En vacker episod är när dottern Markéta ber sin mamma att äntligen ta avsked, efter tio år, och försöker förmedla att även hon har en skuld i denna historia. Vilma Jää glider här på finska upp i nästan osannolika röstlägen, med ekon av joddling och folkmystik.

Innocence. Foto: Jean-Louise Ferdinandez

Alla de tretton karaktärerna – tretton vid bordet – har en aria eller en utvidgad monolog. Det gäller även blandningen av sång, talröster och mellantinget ”Sprechgesang” som i denna typ av operaverk ofta är nödvändiga.

Lucy Shelton som läraren fångar så väl den avvägda efterklokhet som i sådana sammanhang ändå inget betyder. En stark person- lighet är Iris, den franskspråkiga Julie Hega, skolans rebell med rastaflätor, en främling kanske på grund av sin hudfärg. Föga förvånande övningsskjuter hon i hemlighet med brodern och bär också vapen i skolan den katastrofala dagen.

Är detta dagens Europa som Sofi Oksanen skildrar? Ett hus med många olika slags rum och många kvartsbearbetade våldstrauman från olika historiska epoker? Ja, vi kan tolka det så. Sensmoralen, om detta hade varit politik, skulle vara att trauman bör bearbetas i tid. Men nu är detta opera och på scenen måste man inte ge alla svar.

SAARIAHO: INNOCENCE

Premiär 21 oktober 2022.
Regi och dramaturgi: Simon Stone
Scenografi: Chloe Lamford
Kostym: Mel Page
Ljusdesign: James Farncombe
Koreograf: Arco Renz
Libretto: Sofi Oksanen
Solister: Jenny Carlstedt, Anu Komsi, Tuomas Pursio, Iida Antola, Markus Nykänen, Jyrki Korhonen, Vilma Jää, Lucy Shelton, Julie Hega m.fl.

www.oopperabaletti.fi

Fler Recensioner från OPERA

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

18 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Titus på Det Kongelige Teater
Scenen är neutral och renskalad, dramat är koncentrerat på den mycket ömtåliga psykologin inom det gamla kompisgänget. Mijnssen har valt att stryka det mesta av recitativen, som ju inte Mozart hann skriva själv, vilket bara är ett plus. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

16 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Kronbruden på Verkstan, Malmö Opera
August Strindberg och Siri von Essen lämnade sitt första barn till en änglamakerska. Långt senare skapade Strindberg ett skulddrama, där gärningen dock hålls på armslängds avstånd från honom själv och placeras i bondemiljö. Nu har Malmö Opera förvandlat Kronbruden från operadrama till kammarspel.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Gustaf Wasa på Stockholms konserthus
Redan vid sin urpremiär 1786 i kung Gustavs fyra år gamla operahus blev verket den gustavianska erans största succé och kommer under hundra år framåt att ses som Sveriges nationalopera. I år gavs Gustaf Wasa konsertant.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Tosca på Teatro de la Maestranza, Sevilla   
Uppsättningen är en tolkning av operan sedd genom den italienske filmaren och författaren Pier Paolo Pasolinis liv och död. Den blir till en reflektion över politikers och maktutövares självpåtagna rätt att bestämma över medborgarnas liv och död.

Läs mer

Recensioner

14 september 2023

Macbeth på Läckö slottsopera
Vad kunde vara en bättre inramning för Giuseppe Verdis tragiska Macbeth än borggården på Läckö? Sören Tranberg har sett årets sommaropera på slottet - två gånger.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Dido och Aeneas på Opera på Österbybruk
Henry Purcells miniopera Dido och Aeneas är möjligen den mest spelade av hans musikdramatiska verk i modern tid. Österbybruks uppsättning kan betraktas som en prolog till Drottningholmsteaterns The Fairy Queen senare i sommar.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Münchens operafestspel 2023 
Festspelen i München bjöd i år på Lohengrin, Semele och Aida. Erik Graune var på plats för att rapportera till OPERAs läsare.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

16 augusti 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Andefabriken på Vadstena-Akademien
Att Andefabriken får sin urpremiär i just Vadstena är en händelse som ser ut som en tanke. Eftersom temat i historien handlar om andevärldar och kapitalism, är steget inte alltför långt till ortens katolska historia.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 augusti 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

The Fairy Queen på Drottningholms Slottsteater
Den nytillträdde musikchefen Francesco Corti har valt The Fairy Queen som sitt första stora uppdrag på teatern. Det är bara att önska och hoppas att man på Drottningholmsteatern får behålla honom mycket länge. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

7 augusti 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Dardanus på Confidencen, Ulriksdals slottsteater
Den franske regissören och barockexperten Gilbert Blin har som så många utländska regissörer hänförts och inspirerats av den säregna magi som omger våra stockholmska slottsteatrar. Hans uppsättning av Dardanus är ett under av glädje och vitalitet.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Lucia di Lammermoor på Teatro alla Scala, Milano
En förutsättning för att dirigera Lucia di Lammermoor på La Scala var för Chailly att få Lisette Oropesa i titelrollen och Juan Diego Flórez som Edgardo. När man hör Oropesa förstår man Chaillys krav: endast det bästa är gott nog på La Scala. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Ernani på Teatro La Fenice, Venedig
Många menar att Ernani är den första riktiga Verdioperan, en opera som förenar både de dramaturgiska och musikaliska stilmedel som kännetecknar och utgör kärnan i Verdis operaskapande. Operan hade sin urpremiär på just La Fenice i Venedig 1844.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Silent Zone på Malmö Opera 
I tre rum och kök utspelar sig kammaroperan Silent Zone med musik och libretto av danska Louise Alenius. Det är ett verk som uttrycker erfarenheter och känslor kring ett svårt ämne som ofta skapar tystnad: sexuella övergrepp inom familjen, incest. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Det var en gång på Grand Hôtel på Göteborgsoperan
När ljudfilmen slog igenom med Jazzsångaren 1927 innebar det en explosion av musik- och operettfilmer. Och det är också själva ramhandlingen för Göteborgsoperans uppsättning av Paul Abrahams lustspelsoperett Det var en gång på Grand Hôtel.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Riddar Blåskäggs borg och Judith på Folkoperan
Bartóks förment freudianska opera får en mer feministisk prägel, som gömmer något om våld i nära relationer bakom var och en av borgens sju dörrar. Det specialbeställda verket Judith är ett slags pendangverk till Béla Bartóks enda opera.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

En midsommarnattsdröm på Kungliga Operan
Scenografnestorn Thessman, Theorell, regi, och kostymdesignern Åberg har valt att göra en vuxnare Midsommarnattsdröm utan Britten-barn på scenen. Ingen akrobatisk mini-Puck eller gosskörsälvor som i originalet. Fritt spelrum alltså för mer uppenbar erotik.

Läs mer