Recensioner

The Handmaid’s Tale på Det Konglige Teater, Köpenhamn

The Handmaid's Tale. Foto: Camilla Winther

Det har gått tjugotvå år sedan Poul Ruders Tjenerindens fortælling efter Margaret Atwoods dystopiska roman uruppfördes på Det Kongelige Teater och väckte stort och berättigat uppseende. Tjenerindens fortælling är nog det främsta operaverk som uruppförts i Skandinavien under 2000-talet.

Dessvärre känns operan ännu mer aktuell i dag. Sedan dess har de högerkristna i USA blivit än mer rabiata, en president med uppenbart förakt för demokratiska spelregler har röstats fram, och när han inte blev omvald gjordes ett försök till statskupp. Det ser ut som en ren bakgrundsteckning till Atwoods roman om hur USA förvandlades till den teokratiska diktaturen Gilead.

Sedan dess har också tv-serien gjort historien om Gilead vida mer känd än när Ruders opera hade urpremiär. Helt rätt alltså av Det Kongelige att göra en nyuppsättning av detta urstarka verk – det är för övrigt första gången sedan Carl Nielsens Maskerad som en opera uruppförd på Det Kongelige får uppleva en ny uppsättning på samma scen. Utomlands har den framförts åtskilliga gånger, och det här är ett samarbete med San Francisco-operan – vi väntar dock ännu på den svenska premiären.

Denna påtagliga aktualitet gör att The Handmaid’s Tale i dag känns mer drabbande än Tjenerindens fortælling för tjugotvå år sedan. Skiftet av språk spelar ingen roll, men det känns naturligt med en återgång till originalet. Poul Bentleys briljanta libretto, som Ruders tonsatte efter, är nämligen skrivet på engelska och Ruders tvingades själv göra en översättning till danska inför urpremiären.

The Handmaid’s Tale. Foto: Camilla Winther

Ruders musik är skoningslös, stråkar och slagverk dominerar, ibland kan man associera till Bernard Herrmanns ettriga skräckmusik till Psycho men också till Aribert Reimanns vilt expressiva Lear-partitur.

I den absurda och groteska scen, där The Commander i Guds namn våldtar slavinnan Offred, brister orkestern ut i en skev variant av Amazing Grace. Det är lika grällt som plågsamt effektfullt.

Bentleys så skickligt utformade libretto spelar både tonsättaren och regissören i händerna. Scenerna går smidigt i varandra, och tillbakablickar på tiden före revolutionen spelas upp samtidigt med huvudhandlingen utan att det blir det minsta rörigt (Offred är uppdelad i två roller, en i Gilead och en i tiden före). Det är gastkramande från första takten, men inte riktigt till den sista. Slutet signalerar plötsligt en hoppfullhet som inte är riktigt underbyggd.

Den dominerande huvudrollen Offred skrevs för den i fjol bortgångna Marianne Rørholm, som gjorde en gripande minnesvärd gestaltning av rollen, men den polska mezzon Hanna Hipp är också mycket övertygande. Offred är påtagligt den typ av roll, som får en sångare att lyfta.

Den enda sångare som finns kvar från urversionen är Hanne Fischer, som då gjorde den unga Offred, men nu gör en Serena Joy (Offreds ofruktsamma ägarinna) med brutala brösttoner. Som vokal kontrast har slavuppfostraren Aunt Lydia’s parti garnerats med ideliga hysteriska höjdtoner, och här gör Gisela Stille en lika stark insats som i titelrollen i den i Köpenhamn samtidigt aktuella Katja Kabanova.

Regissören John Fulljames har skapat en tät och oavbrutet laddad uppsättning utan några longörer. Jessica Cottis och Det Kongelige Kapel formulerar musiken med precision i skoningslösheten. Premiärpublikens koncentration var total.

RUDERS: THE HANDMAID’S TALE

Premiär 29 oktober 2022.
Dirigent: Jessica Cottis
Regi: John Fulljames
Scenografi: Chloe Lamford
Kostymdesign: Christina Cunningham
Ljusdesign: Fabiana Piccioli
Videodesign: Will Duke
Koreografi: Lidia Wos
Solister: Hanna Hipp, Sarah Champion, Hanne Fischer, Jakob Skov Andersen, Ulrika Tenstam, My Bennike Herzog, Haylie Noir Helmershøj, Gisela Stille, Clara Cecilie Thomsen, Nina Sveistrup Clausen.

www.kglteater.dk

 

Fler Recensioner från OPERA

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

18 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Titus på Det Kongelige Teater
Scenen är neutral och renskalad, dramat är koncentrerat på den mycket ömtåliga psykologin inom det gamla kompisgänget. Mijnssen har valt att stryka det mesta av recitativen, som ju inte Mozart hann skriva själv, vilket bara är ett plus. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

16 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Kronbruden på Verkstan, Malmö Opera
August Strindberg och Siri von Essen lämnade sitt första barn till en änglamakerska. Långt senare skapade Strindberg ett skulddrama, där gärningen dock hålls på armslängds avstånd från honom själv och placeras i bondemiljö. Nu har Malmö Opera förvandlat Kronbruden från operadrama till kammarspel.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Gustaf Wasa på Stockholms konserthus
Redan vid sin urpremiär 1786 i kung Gustavs fyra år gamla operahus blev verket den gustavianska erans största succé och kommer under hundra år framåt att ses som Sveriges nationalopera. I år gavs Gustaf Wasa konsertant.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Tosca på Teatro de la Maestranza, Sevilla   
Uppsättningen är en tolkning av operan sedd genom den italienske filmaren och författaren Pier Paolo Pasolinis liv och död. Den blir till en reflektion över politikers och maktutövares självpåtagna rätt att bestämma över medborgarnas liv och död.

Läs mer

Recensioner

14 september 2023

Macbeth på Läckö slottsopera
Vad kunde vara en bättre inramning för Giuseppe Verdis tragiska Macbeth än borggården på Läckö? Sören Tranberg har sett årets sommaropera på slottet - två gånger.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Dido och Aeneas på Opera på Österbybruk
Henry Purcells miniopera Dido och Aeneas är möjligen den mest spelade av hans musikdramatiska verk i modern tid. Österbybruks uppsättning kan betraktas som en prolog till Drottningholmsteaterns The Fairy Queen senare i sommar.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Münchens operafestspel 2023 
Festspelen i München bjöd i år på Lohengrin, Semele och Aida. Erik Graune var på plats för att rapportera till OPERAs läsare.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

16 augusti 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Andefabriken på Vadstena-Akademien
Att Andefabriken får sin urpremiär i just Vadstena är en händelse som ser ut som en tanke. Eftersom temat i historien handlar om andevärldar och kapitalism, är steget inte alltför långt till ortens katolska historia.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 augusti 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

The Fairy Queen på Drottningholms Slottsteater
Den nytillträdde musikchefen Francesco Corti har valt The Fairy Queen som sitt första stora uppdrag på teatern. Det är bara att önska och hoppas att man på Drottningholmsteatern får behålla honom mycket länge. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

7 augusti 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Dardanus på Confidencen, Ulriksdals slottsteater
Den franske regissören och barockexperten Gilbert Blin har som så många utländska regissörer hänförts och inspirerats av den säregna magi som omger våra stockholmska slottsteatrar. Hans uppsättning av Dardanus är ett under av glädje och vitalitet.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Lucia di Lammermoor på Teatro alla Scala, Milano
En förutsättning för att dirigera Lucia di Lammermoor på La Scala var för Chailly att få Lisette Oropesa i titelrollen och Juan Diego Flórez som Edgardo. När man hör Oropesa förstår man Chaillys krav: endast det bästa är gott nog på La Scala. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Ernani på Teatro La Fenice, Venedig
Många menar att Ernani är den första riktiga Verdioperan, en opera som förenar både de dramaturgiska och musikaliska stilmedel som kännetecknar och utgör kärnan i Verdis operaskapande. Operan hade sin urpremiär på just La Fenice i Venedig 1844.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Silent Zone på Malmö Opera 
I tre rum och kök utspelar sig kammaroperan Silent Zone med musik och libretto av danska Louise Alenius. Det är ett verk som uttrycker erfarenheter och känslor kring ett svårt ämne som ofta skapar tystnad: sexuella övergrepp inom familjen, incest. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Det var en gång på Grand Hôtel på Göteborgsoperan
När ljudfilmen slog igenom med Jazzsångaren 1927 innebar det en explosion av musik- och operettfilmer. Och det är också själva ramhandlingen för Göteborgsoperans uppsättning av Paul Abrahams lustspelsoperett Det var en gång på Grand Hôtel.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Riddar Blåskäggs borg och Judith på Folkoperan
Bartóks förment freudianska opera får en mer feministisk prägel, som gömmer något om våld i nära relationer bakom var och en av borgens sju dörrar. Det specialbeställda verket Judith är ett slags pendangverk till Béla Bartóks enda opera.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

En midsommarnattsdröm på Kungliga Operan
Scenografnestorn Thessman, Theorell, regi, och kostymdesignern Åberg har valt att göra en vuxnare Midsommarnattsdröm utan Britten-barn på scenen. Ingen akrobatisk mini-Puck eller gosskörsälvor som i originalet. Fritt spelrum alltså för mer uppenbar erotik.

Läs mer