Nytt på dvd

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Monteverdi: L’Orfeo

MONTEVERDI: L’ORFEO Mauillon, Mancini, Mingardo, Kielland, Zanasi, Vitale, m.fl. La Capella Reial de Catalunya och Le Concert des Nations/Savall Regi: Pauline Bayle Scenografi: Emmanuel Clolus Naxos 2.110733 [1 DVD] Distr: Naxos Den här inspelningen av Claudio Monteverdis L’Orfeo gjordes på Opéra-Comique i Paris under covidtider i juni 2021 men tydligen ändå inför rätt stor publik. Och vad den publiken fick se var en sval, sparsmakat vacker och tämligen minimalistisk version av detta det första mästerverket i operans historia. Vad publiken dock främst hade anledning a...
PRENUMERERA!

Logga in eller bli prenumerant för att läsa hela artikeln!

Du som är prenumerant och har ett konto kan logga in med knappen. Om du vill starta en prenumeration kan du göra det nedan. Registrera dig här om du är prenumerant men inte har ett konto än.

Bli prenumerant för att läsa hela artikeln!

Ditt konto är inte kopplat till en aktiv prenumeration. Klicka här för att koppla ditt konto till din prenumeration, eller välj en prenumerationsform nedan om du inte är prenumerant.

Om du tror att någonting har gått fel, kontakta Flowy rörande din prenumeration på 08-799 62 07 eller tidskriftenopera@flowyinfo.se eller våra tekniker på hemsida@tidskriftenopera.se.

Papper

1 år

525:-

✓ 5 nummer på papper

✓ fullt uppdaterad digitalt

✓ full historik digitalt

 

Digitalt

1 månad

39:-

✓ inget på papper

✓ fullt uppdaterad digitalt

✓ full historik digitalt

 

MONTEVERDI: L’ORFEO

Mauillon, Mancini, Mingardo, Kielland, Zanasi, Vitale, m.fl.
La Capella Reial de Catalunya
och Le Concert des Nations/Savall
Regi: Pauline Bayle

Scenografi: Emmanuel Clolus Naxos 2.110733 [1 DVD] Distr: Naxos

Den här inspelningen av Claudio Monteverdis L’Orfeo gjordes på Opéra-Comique i Paris under covidtider i juni 2021 men tydligen ändå inför rätt stor publik. Och vad den publiken fick se var en sval, sparsmakat vacker och tämligen minimalistisk version av detta det första mästerverket i operans historia. Vad publiken dock främst hade anledning att ta till sig var vad som hördes från orkesterdiket, där Jordi Savall tillsammans med Le Concert des Nations och La Capella Reial de Catalunya presenterar en i mina öron helt optimal version av hur Monteverdis partitur ska läsas och levandegöras.

Instrumentariet är tyvärr inte angivet i det bifogade häftet, men antalet musiker är lagom stort för att kunna växla mellan storslagen klangutveckling och subtilaste intimitet. Savall upprätthåller en aldrig sviktande balans mellan nobless och expressivitet. Musikens svidande skönhet stryks inte under, det behövs inte, men Savall ger den möjlighet att tala för sig själv.

Mycket av det som händer på scenen är också storartat. Marianne Beate Kielland gör både Speranza och Proserpina med underbart fyllig men ändå slank mezzoklang. Och en erfaren barocksångerska som Sara Mingardo vet precis att maximera uttrycket hos budbärerskan, La Messaggiera, som i operahistoriens första stora monolog berättar om Euridices död. Salvo Vitale, Caronte (Karon) och Furio Zanasi, Apollo, ger också stark relief åt sina roller.

Orfeus själv, Marc Mauillon, är jag något mer kluven inför. Han sjöng också samma roll i den uppsättning av L’Orfeo i Köpenhamn som med knapp nöd hann få premiär innan pandemin slog till i mars 2020. Jag tyckte då att hans röst hade betänkliga trumpetegenskaper som inte riktigt hörde hemma hos en Orfeus. Det bekräftar den här inspelningen. När Orfeus försöker beveka underjordens andar med sitt hjärtskärande ”Rendete il mio ben” (Ge mig min älskade tillbaka) så tutar Mauillon bara på och förväxlar röststyrka med expressivitet. Men han kan också vara fint nyanserad, och hans parlando i mellanläge är oavbrutet vackert. Hans röst anges som baryton men har väl snarare karaktären av barytenore. Han verkar vistas lika obesvärat i tenor- som barytonläge. Mauillons Orfeus är litet ojämn men ändå respektabel. Samtidigt kan jag inte låta bli att erinra mig mycket subtilare uttolkare av den här rollen som John Mark Ainsley eller Christian Gerhaher.

 

Fler Nytt på dvd från OPERA

Nytt på dvd

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Strauss: Ariadne på Naxos
Är röstkvaliteten eller scenpersonan viktigast när en roll ska besättas? Oftast handlar det om kompromisser, men var går gränsen när det inte hjälper att rösten är den rätta, när gestalten som står där på scenen bara är fel?

Läs mer

Nytt på dvd

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Händel: Theodora
Theodora är en historia om det stora i att hellre gå i döden än att kompromissa med sin tro. För regissören Katie Mitchell har tydligen en sådan trosvisshet förefallit alltför magstark, och hon försöker i stället tolka de kristnas agerande på ett helt annat sätt.

Läs mer

Nytt på dvd

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Puccini: Tosca
Barrie Kosky är en av de mest eftertraktade och uppburna operaregissörerna i dag. Det var med stora förväntningar som jag närmade mig hans Tosca från De Nederlandse Opera i Amsterdam, som tyvärr får betraktas som en besvikelse.

Läs mer

Nytt på dvd

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

7 april 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Mondonville: Titon et L’Aurore
I denna sällan framförda opera vimlar det av får. De nosar och nojsar, klättrar på herdarna eller försöker äta upp deras klädesplagg.

Läs mer

Nytt på dvd

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

6 april 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Rimskij-Korsakov: Julnatten
Frankfurtoperan utsågs 2022 för sjätte gången till Årets operahus av den tyska tidskriften Opernwelt. Operahusets kör utsågs till Årets operakör, och som det inte vore nog utsågs Julnatten till Årets uppsättning.

Läs mer

Nytt på dvd

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

6 april 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Donizetti: Le nozze in villa, Lucrezia Borgia & Belisario
“Donizetti övervinner allt” eller “The show must go on!” Det är något absurt, nästan makabert men samtidigt något heroiskt och med starkt symbolvärde över dessa tre dvd:er från Donizettifestspelen i Bergamo.

Läs mer

Nytt på dvd

21 november 2022

Verdi: Don Carlos
När den här föreställningen av Don Carlos spelades in på Covent Garden i London våren 1985 hade regissören Luchino Visconti redan varit död i nio år. Men scenografin och kostymerna är i alla fall original-Visconti, och hans ande genomsyrar påtagligt uppsättningen.

Läs mer

Nytt på dvd

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

21 november 2022

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Händel: Julius Caesar
Jag förstår om någon kan störas av en litet överdriven stökighet i Ashley Martin-Davis scenografi, men jag sitter hela tiden road, förväntansfull och av och till alldeles förförd. Det senare främst på grund av det briljanta musikaliska framförandet.

Läs mer

Nytt på dvd

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

20 september 2022

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Prokofjev: Brinnande ängeln
Brinnande ängeln är Sergej Prokofjevs kanske tajtaste opera, samtidigt som den har störst spännvidd. Detta fantasieggande verk har regissören Andrea Breth valt att rakt igenom placera på ett modernt sinnessjukhus.

Läs mer

Nytt på dvd

23 februari 2021

DVD-Tips: Adams Postiljonen från Lonjumeau
Erik Graune tycker att den som vill njuta av en pärla ur den franska 1800-talsoperan och få se en föreställning som håller humöret uppe bör stifta bekantskap med denne skönsjungande postiljon i Michael Spyres gestalt.

Läs mer