Nytt på dvd

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Händel: Julius Caesar

HÄNDEL: JULIUS CAESAR Mehta, Alder, Dumaux, Bardon, Arditti, Bailey, Derri, Österlund. Concentus Musicus Wien/Bolton Regi: Keith Warner Scenografi och kostym: Ashley Martin-Davis C Major 807708 [2 DVD] Distr: Naxos I operan Giulio Cesare in Egitto, eller Julius Caesar som den kallas på svenska, behandlar Georg Friedrich Händel en välbekant episod i romersk historia, och han gör det med ett slags ironisk distans. Han är inte ute efter historisk sanning, däremot vill han tillsammans med sin briljante librettist Nicola Haym skapa en bra historia och levande karaktärer. Vilket de ocksa...
PRENUMERERA!

Logga in eller bli prenumerant för att läsa hela artikeln!

Du som är prenumerant och har ett konto kan logga in med knappen. Om du vill starta en prenumeration kan du göra det nedan. Registrera dig här om du är prenumerant men inte har ett konto än.

Bli prenumerant för att läsa hela artikeln!

Ditt konto är inte kopplat till en aktiv prenumeration. Klicka här för att koppla ditt konto till din prenumeration, eller välj en prenumerationsform nedan om du inte är prenumerant.

Om du tror att någonting har gått fel, kontakta Flowy rörande din prenumeration på 08-799 62 07 eller tidskriftenopera@flowyinfo.se eller våra tekniker på hemsida@tidskriftenopera.se.

Papper

1 år

525:-

✓ 5 nummer på papper

✓ fullt uppdaterad digitalt

✓ full historik digitalt

 

Digitalt

1 månad

39:-

✓ inget på papper

✓ fullt uppdaterad digitalt

✓ full historik digitalt

 

HÄNDEL: JULIUS CAESAR

Mehta, Alder, Dumaux, Bardon, Arditti, Bailey, Derri, Österlund. Concentus Musicus Wien/Bolton Regi: Keith Warner
Scenografi och kostym: Ashley Martin-Davis
C Major 807708 [2 DVD]
Distr: Naxos

I operan Giulio Cesare in Egitto, eller Julius Caesar som den kallas på svenska, behandlar Georg Friedrich Händel en välbekant episod i romersk historia, och han gör det med ett slags ironisk distans. Han är inte ute efter historisk sanning, däremot vill han tillsammans med sin briljante librettist Nicola Haym skapa en bra historia och levande karaktärer. Vilket de också lyckas med. Men för att frigöra den här goda historien ur sina historiska kontexter krävs att man i insceneringen inte låser fast historien i den antika miljön eller i Händels egen perukpräglade tid. Det här är en insikt som infunnit sig sent. Det var egentligen först med Richard Jones och Nigel Lowerys uppsättning i München 1994 med dess bisarra bestiarium av dinosaurier och hajar som den här operans fantastiska potential öppnade sig för en modern publik.

Sedan dess har det kommit en strid ström av aparta, ibland rent utflippade, Julius Caesar-uppsättningar runt om i operavärlden, där högt och lågt, skämt och allvar förenas i en hisnande blandning. Resultaten varierar förstås, men så gott som undantagslöst är ett sådant förhållningssätt till historien om Caesars möte med den undersköna Cleopatra att föredra framför stela försök att återskapa barock uppföringsstil på scenen. Däremot är paradoxalt nog det tidstrogna musicerandet i orkesterdiket desto viktigare.

En sådan paradox är i och för sig grundläggande för att göra all barockopera levande men gäller i synnerhet Julius Caesar med dess tvära kast mellan utåtriktad show och intimaste allvar. På Theater an der Wien har Keith Warner placerat historien i stumfilmstidens 1920-tal, alltså på rejält avstånd både från Caesars, Händels eller vår egen tid.
Inledningsvis befinner vi oss i en biograf, som visar en stumfilm om Caesar och Cleopatra. Dessa dyker själva upp och tar över ungefär som i Woody Allens film Kairos röda ros. Tids- och stilblandningen är total, och regissören får utan större hämningar fritt utlopp för sin fyndighet. Här är allt tillåtet – och ofta väldigt roligt. Men Warner håller balansen. Uppsluppenheten ger desto större relief åt det nakna allvaret i Sestos och Cornelias duett ”Son nata a lagrimar” och Cleopatras svindlande sköna arior i andra akten, som sjungs underbart vackert av Louise Alder.

Jag förstår om någon kan störas av en litet överdriven stökighet i Ashley Martin-Davis scenografi, men jag sitter hela tiden road, förväntansfull och av och till alldeles förförd. Det senare främst på grund av det briljanta musikaliska framförandet. Ivor Bolton (som för övrigt var den som ledde Richard Jones legendariska uppsättning i München) och Concentus Musicus Wien lägger en klangligt tät och vital grund för sångarna, där vid sidan av Louise Alders Cleopatra Bejun Mehta med sin otroligt spänstiga countertenor glänser i titelrollen.

Patricia Bardons alt är fyllig och varm, och hennes Cornelia har vederbörlig resning. Sesto, som är son till henne och Pompeius, vars avhuggna huvud presenteras för Caesar i inledningsscenen, brukar vanligen sjungas av en mezzo men här av en countertenor, Jake Arditti. Eftersom Egyptens slemme farao Ptolemeo också som alltid sjungs av en countertenor (Christophe Dumaux som gjort den rollen otaliga gånger) blir det litet för många countertenorer i rollistan, men Arditti, utspökad som tjugotalsyngling i randig kavaj, sjunger och agerar med sådan virtuositet och övertygelse att det är svårt att göra invändningar.

Fler Nytt på dvd från OPERA

Nytt på dvd

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Strauss: Ariadne på Naxos
Är röstkvaliteten eller scenpersonan viktigast när en roll ska besättas? Oftast handlar det om kompromisser, men var går gränsen när det inte hjälper att rösten är den rätta, när gestalten som står där på scenen bara är fel?

Läs mer

Nytt på dvd

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Händel: Theodora
Theodora är en historia om det stora i att hellre gå i döden än att kompromissa med sin tro. För regissören Katie Mitchell har tydligen en sådan trosvisshet förefallit alltför magstark, och hon försöker i stället tolka de kristnas agerande på ett helt annat sätt.

Läs mer

Nytt på dvd

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Puccini: Tosca
Barrie Kosky är en av de mest eftertraktade och uppburna operaregissörerna i dag. Det var med stora förväntningar som jag närmade mig hans Tosca från De Nederlandse Opera i Amsterdam, som tyvärr får betraktas som en besvikelse.

Läs mer

Nytt på dvd

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

7 april 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Mondonville: Titon et L’Aurore
I denna sällan framförda opera vimlar det av får. De nosar och nojsar, klättrar på herdarna eller försöker äta upp deras klädesplagg.

Läs mer

Nytt på dvd

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

6 april 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Rimskij-Korsakov: Julnatten
Frankfurtoperan utsågs 2022 för sjätte gången till Årets operahus av den tyska tidskriften Opernwelt. Operahusets kör utsågs till Årets operakör, och som det inte vore nog utsågs Julnatten till Årets uppsättning.

Läs mer

Nytt på dvd

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

6 april 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Donizetti: Le nozze in villa, Lucrezia Borgia & Belisario
“Donizetti övervinner allt” eller “The show must go on!” Det är något absurt, nästan makabert men samtidigt något heroiskt och med starkt symbolvärde över dessa tre dvd:er från Donizettifestspelen i Bergamo.

Läs mer

Nytt på dvd

21 november 2022

Verdi: Don Carlos
När den här föreställningen av Don Carlos spelades in på Covent Garden i London våren 1985 hade regissören Luchino Visconti redan varit död i nio år. Men scenografin och kostymerna är i alla fall original-Visconti, och hans ande genomsyrar påtagligt uppsättningen.

Läs mer

Nytt på dvd

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

21 november 2022

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Monteverdi: L'Orfeo
Detta är en sval, sparsmakat vacker och tämligen minimalistisk version av detta det första mästerverket i operans historia. Vad man främst tar till sig var vad som hörs från orkesterdiket, där Jordi Savall presenterar en optimal version av Monteverdis partitur.

Läs mer

Nytt på dvd

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

20 september 2022

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Prokofjev: Brinnande ängeln
Brinnande ängeln är Sergej Prokofjevs kanske tajtaste opera, samtidigt som den har störst spännvidd. Detta fantasieggande verk har regissören Andrea Breth valt att rakt igenom placera på ett modernt sinnessjukhus.

Läs mer

Nytt på dvd

23 februari 2021

DVD-Tips: Adams Postiljonen från Lonjumeau
Erik Graune tycker att den som vill njuta av en pärla ur den franska 1800-talsoperan och få se en föreställning som håller humöret uppe bör stifta bekantskap med denne skönsjungande postiljon i Michael Spyres gestalt.

Läs mer