Nytt på dvd

Verdi: Don Carlos

VERDI: DON CARLOS

Lima, Cotrubas, Lloyd, Baglioni, Zancanaro, Rouleau, Best, m.fl.
Royal Opera Chorus, Orchestra
of the Royal Opera House/Haitink
Regi och scenografi: Luchino Visconti Opus Arte OA 13400 [1 DVD]

Distr: Naxos

När den här föreställningen av Don Carlos spelades in på Covent Garden i London våren 1985 hade regissören Luchino Visconti redan varit död i nio år. Men scenografin och kostymerna är i alla fall original-Visconti, och hans ande genomsyrar påtagligt uppsättningen. Det sjungs på italienska, men det handlar tack och lov om femaktsversionen och inte som ofta i äldre Don Carlos-uppsättningar om den stympade fyraaktsversion där Fontainebleauscenen saknas och som Verdi obegripligt nog accepterade.

Jag såg den här uppsättningen på plats för trettiosju år sedan, och det är spännande att jämföra mitt minne med vad jag i dag hör och ser på dvd:n. Mitt starkaste minne är Viscontis scenografi. Det är nya scenerier för varje scenbild, men alla har det gemensamt att de har en suggestiv djupeffekt, vilket inte kommer fram lika bra via dvd som när man satt i salongen. Scenbilderna och de praktfulla kostymerna är lagom Velázquez-inspirerade och andas gammaldags pseudorealistisk teater, men det där i alla scener återkommande svarta hålet in mot ett mörkt centrum bakom alla kulisser och utanverk ger en kuslig relief åt det tragiska händelseförlopp som utspelas i förgrunden.

För filmatiseringen står en mästare som Brian Large, som vet att perfekt växla mellan översiktsbilder och närbilder. Hans bildregi förstärker dramat. Den som fångas i flest närbilder är Robert Lloyds Filip II. Hans ansikte med den skarpskurna näsan är i sig ytterst expressivt och förmedlar utan att han rör en min denna maktmänniskas komplexa dilemman. Och dessutom sjunger han strålande bra! Robert Lloyd är nog litet glömd i dag, men han var en av sin tids absolut främsta bassångare, inte minst på scenen. De som hade lyckan att få uppleva hans Gurnemanz live brukar räkna honom som den främste någonsin i den rollen.

Mitt minne av Lloyd som Filip är fortfarande levande, däremot hade jag glömt hur lysande Luis Lima gjorde titelrollen. Någon större skådespelare är han kanske inte, men han är bildskön och sjunger detta knepiga tenorparti med balsamiskt vacker röst. Giorgio Zancanaro var en mycket anlitad Verdibaryton under sjuttio- och åttiotalen, och hans röst är tät och smidig, men hans Rodrigo saknar alldeles karisma, och här blir närbilder närmast störande.

Ileana Cotrubas var en av den tidens mest uppburna sopraner, och hon gör allt rätt som Elisabeth. Jag minns dock att jag blev litet besviken. Elisabeth kräver en del spintokapacitet som Cotrubas saknade i sin så lyriska röst. Detta minne bekräftas av dvd:n, även om det finns hjärtskärande vackra moment hos denna olyckliga drottning. Bruna Baglioni är en rutinerad Eboli, och Joseph Rouleau är som sig bör kusligt skrämmande som Storinkvisitor.

Bernard Haitink är inte så känd som Verdidirigent. Jag minns att jag tyckte att han var alltför kyligt saklig. Även det bekräftas av dvd:n. Detta är ett värdefullt dokument främst för Luchino Viscontis, Luis Limas och Robert Lloyds skull.

 

Fler Nytt på dvd från OPERA

Nytt på dvd

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

2 november 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Schreker: Der Schatzgräber
I början av 1920-talet var detta en av de mest spelade operorna i Tyskland, men därefter föll den länge i glömska. I fjol prövade Christof Loy dess sceniska duglighet på Deutsche Oper i Berlin, och nu kan man ta del av resultatet också via dvd.

Läs mer

Nytt på dvd

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Strauss: Ariadne på Naxos
Är röstkvaliteten eller scenpersonan viktigast när en roll ska besättas? Oftast handlar det om kompromisser, men var går gränsen när det inte hjälper att rösten är den rätta, när gestalten som står där på scenen bara är fel?

Läs mer

Nytt på dvd

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Händel: Theodora
Theodora är en historia om det stora i att hellre gå i döden än att kompromissa med sin tro. För regissören Katie Mitchell har tydligen en sådan trosvisshet förefallit alltför magstark, och hon försöker i stället tolka de kristnas agerande på ett helt annat sätt.

Läs mer

Nytt på dvd

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Puccini: Tosca
Barrie Kosky är en av de mest eftertraktade och uppburna operaregissörerna i dag. Det var med stora förväntningar som jag närmade mig hans Tosca från De Nederlandse Opera i Amsterdam, som tyvärr får betraktas som en besvikelse.

Läs mer

Nytt på dvd

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

7 april 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Mondonville: Titon et L’Aurore
I denna sällan framförda opera vimlar det av får. De nosar och nojsar, klättrar på herdarna eller försöker äta upp deras klädesplagg.

Läs mer

Nytt på dvd

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

6 april 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Rimskij-Korsakov: Julnatten
Frankfurtoperan utsågs 2022 för sjätte gången till Årets operahus av den tyska tidskriften Opernwelt. Operahusets kör utsågs till Årets operakör, och som det inte vore nog utsågs Julnatten till Årets uppsättning.

Läs mer

Nytt på dvd

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

6 april 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Donizetti: Le nozze in villa, Lucrezia Borgia & Belisario
“Donizetti övervinner allt” eller “The show must go on!” Det är något absurt, nästan makabert men samtidigt något heroiskt och med starkt symbolvärde över dessa tre dvd:er från Donizettifestspelen i Bergamo.

Läs mer

Nytt på dvd

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

21 november 2022

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Händel: Julius Caesar
Jag förstår om någon kan störas av en litet överdriven stökighet i Ashley Martin-Davis scenografi, men jag sitter hela tiden road, förväntansfull och av och till alldeles förförd. Det senare främst på grund av det briljanta musikaliska framförandet.

Läs mer

Nytt på dvd

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

21 november 2022

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Monteverdi: L'Orfeo
Detta är en sval, sparsmakat vacker och tämligen minimalistisk version av detta det första mästerverket i operans historia. Vad man främst tar till sig var vad som hörs från orkesterdiket, där Jordi Savall presenterar en optimal version av Monteverdis partitur.

Läs mer

Nytt på dvd

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

20 september 2022

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Prokofjev: Brinnande ängeln
Brinnande ängeln är Sergej Prokofjevs kanske tajtaste opera, samtidigt som den har störst spännvidd. Detta fantasieggande verk har regissören Andrea Breth valt att rakt igenom placera på ett modernt sinnessjukhus.

Läs mer

Nytt på dvd

23 februari 2021

DVD-Tips: Adams Postiljonen från Lonjumeau
Erik Graune tycker att den som vill njuta av en pärla ur den franska 1800-talsoperan och få se en föreställning som håller humöret uppe bör stifta bekantskap med denne skönsjungande postiljon i Michael Spyres gestalt.

Läs mer