Recensioner

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Katja Kabanova på Det Konglige Teater, Köpenhamn

Katja Kabanova. Foto: Camilla Winther
Katja Kabanova, med urpremiär i Brno 1921, bygger på Alexander Ostrovskijs Oväder (1859), en pjäs som ofta har setts som en politisk allegori över det ryska tsarväldet. Katja Kabanova inleder den mer mogne Leoš Janáčeks (1854–1928) sista fas i livet. Katja är tonsättarens drömbild av hans egen musa, den 28 år yngre Kamila Stösslová – en ren platonisk relation. Detta återspeglas också inledningsvis i musiken, i denna kanske mest lyriska och jämnaste av Janáčeks operor. Katja Kabanova genomsyras som så många andra av hans operor av fascinationen över människans livsvil...
PRENUMERERA!

Logga in eller bli prenumerant för att läsa hela artikeln!

Du som är prenumerant och har ett konto kan logga in med knappen. Om du vill starta en prenumeration kan du göra det nedan. Registrera dig här om du är prenumerant men inte har ett konto än.

Bli prenumerant för att läsa hela artikeln!

Ditt konto är inte kopplat till en aktiv prenumeration. Klicka här för att koppla ditt konto till din prenumeration, eller välj en prenumerationsform nedan om du inte är prenumerant.

Om du tror att någonting har gått fel, kontakta Flowy rörande din prenumeration på 08-799 62 07 eller tidskriftenopera@flowyinfo.se eller våra tekniker på hemsida@tidskriftenopera.se.

Papper

1 år

525:-

✓ 5 nummer på papper

✓ fullt uppdaterad digitalt

✓ full historik digitalt

 

Digitalt

1 månad

39:-

✓ inget på papper

✓ fullt uppdaterad digitalt

✓ full historik digitalt

 

Katja Kabanova, med urpremiär i Brno 1921, bygger på Alexander Ostrovskijs Oväder (1859), en pjäs som ofta har setts som en politisk allegori över det ryska tsarväldet. Katja Kabanova inleder den mer mogne Leoš Janáčeks (1854–1928) sista fas i livet. Katja är tonsättarens drömbild av hans egen musa, den 28 år yngre Kamila Stösslová – en ren platonisk relation. Detta återspeglas också inledningsvis i musiken, i denna kanske mest lyriska och jämnaste av Janáčeks operor.

Katja Kabanova genomsyras som så många andra av hans operor av fascinationen över människans livsvillkor, deras drömmar, hopp och den tid som de har tilldelats och vad man gör med sitt liv. Janáčeks operaverk domineras oftast av starka kvinnor, det är som om han inte var riktigt intresserad av männen. Det finns knappast några positiva starka manliga karaktärer i hans operor. Det gäller också i Katja Kabanova, där det inte heller finns någon maktfullkomlig manlig tyrann. Verkets stora skurk är i stället köpmansänkan Kabanicha, Katjas svärmor.

Först nu sätts operan upp för första gången av Det Kongelige Teater och det vid Kongens Nytorv. Det gamla operahusets mer intima salong gör att vi kommer närmare spelet. Uppsättningen, som ursprungligen regisserades av Damiano Michieletto, var coronaanpassad för Glyndebournefestspelen. I Köpenhamn svarar Eleonora Gravagnola för regin, även om Michieletto under en vecka strax före premiären ställde om en del scenerier.

 

Katja Kabanova. Foto: Camilla Winther

Han har genom sin ständige scenograf Paolo Fantin velat få fram ett scenrum som är mer episkt än vanligt. Fågeln är en viktig metafor för Katja. Hon drömmer om frihet och sjunger om att få vingar som gör att hon kan flyga bort. Här skildras hennes instängdhet genom en mängd fågelburar som hänger i scenrummet. Det är genom sin relation till maken Tichon och svärmodern Kabanicha som hennes handlingsutrymme hela tiden beskärs under spelets gång.

En frihetssymbol i den här uppsättningen är en ängel som bara kan ses av Katja och den kommer fram när hon drömmer. När Katja slutar att drömma försvinner den. Ängeln tar plats i en enorm voljär. Här stryker regin med stora penseldrag under det som redan finns immanent i verket. Det var den femte iscensättningen av Katja som jag har sett och det finns olika lösningar för att skildra den klaustrofobiska instängdheten. Bäst lyckades Willy Decker i sin Hamburguppsättning, som jag såg i Oslo, där Katja satte upp tavlor med måsmotiv som skildrade frihetslängtan.

Paolo Fantins scenrum består av höga vita mobila väggar som snabbt ändrar rumslig karaktär, ofta hermetiskt tillslutna eller med en glipa där det kan tjuvlyssnas. Sceniskt är inte uppsättningen alldeles kongruent. Det är däremot det vokala och musikaliska resultatet. Dirigenten Michael Boder får fram ett orkesterspel som tar tag i mig, även om Det Kongelige Kapel är placerad högt upp i orkesterdiket, men sångarna dränks aldrig av orkestermattan. Boder får fram ett differentierat orkesterspel som gör att röster går fram.

Det finns fler starka insatser, inte minst Petri Lindroos som den bullrige spritfabrikören Dikoj. Kabanicha i Johanne Bocks gestalt blir mer en karikatyr av en skräcktant, men det finns fler bottnar
i rollen som inte kommer fram här. Hon och Dikoj har en soloscen där dubbelmoralen genom en kättjefull sexualitet firar triumfer men som här faller platt till marken. Jag minns en Kölnpremiär (regi Robert Carsen) för femton år sedan med Doris Soffel som Kabanicha som rent kroppsligt var en stark rival till Katja. Katjas man Tichon (Paul Curievici) reser bort och han framställs i Köpenhamn närmast som ett mähä och totalt styrd av sin mor.

Katja Kabanova. Foto: Camilla Winther

Störst intryck gör Gisela Stille i titelrollen, som är alldeles närvarande och har rollen under huden. En magnifik tolkning. Vokalt sitter allt på plats och tillsammans med sin älskare, den evigt unge Gert HenningJensen, förstärks agerandet än mer.

Floden Volga, som har en stor betydelse i verket, lyser helt med sin frånvaro. När Katja i fonden begår sitt självmord efter att ha hamnat i mental ohälsa faller alla fågelburar ner från scenvinden.

JANÁCEK: KATJA KABANOVA

Premiär 18 september, besökt föreställning 21 september 2022.

Dirigent: Michael Boder
Iscensättning: Damiano Michieletto
Regi: Eleonora Gravagnola
Scenografi: Paolo Fantin
Kostymdesign: Carla Teti
Ljusdesign: Alessandro Carletti
Koreografi: Chiara Vecchi
Solister: Gisela Stille, Gert Henning-Jensen, Petri Lindroos, Johanne Bock, Paul Curievici, Olga Syniakova, Jacob Skov Andersen, Palle Knudsen, Ditte Errboe, Frida Lund-Larsen, m.fl.

www.kglteater.dk

 

Fler Recensioner från OPERA

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

2 oktober 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Tristan och Isolde på Teatro de la Maestranza, Sevilla
Elisabet Strids Isoldedebut är den stora behållningen när Teatro de la Maestranza ger sig på Wagners verk, kantat av obefintlig regi och tekniska haverier.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

The Turn of the Screw på Det Konglige Teater, Gamle scene
I den här uppsättningen hamnar guvernanten – sexualfrustrerad eller inte – markant i centrum tack vare den unga sopranen Clara Cecilie Thomsens enastående fina insats.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

18 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Titus på Det Kongelige Teater
Scenen är neutral och renskalad, dramat är koncentrerat på den mycket ömtåliga psykologin inom det gamla kompisgänget. Mijnssen har valt att stryka det mesta av recitativen, som ju inte Mozart hann skriva själv, vilket bara är ett plus. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

16 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Kronbruden på Verkstan, Malmö Opera
August Strindberg och Siri von Essen lämnade sitt första barn till en änglamakerska. Långt senare skapade Strindberg ett skulddrama, där gärningen dock hålls på armslängds avstånd från honom själv och placeras i bondemiljö. Nu har Malmö Opera förvandlat Kronbruden från operadrama till kammarspel.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Gustaf Wasa på Stockholms konserthus
Redan vid sin urpremiär 1786 i kung Gustavs fyra år gamla operahus blev verket den gustavianska erans största succé och kommer under hundra år framåt att ses som Sveriges nationalopera. I år gavs Gustaf Wasa konsertant.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Tosca på Teatro de la Maestranza, Sevilla   
Uppsättningen är en tolkning av operan sedd genom den italienske filmaren och författaren Pier Paolo Pasolinis liv och död. Den blir till en reflektion över politikers och maktutövares självpåtagna rätt att bestämma över medborgarnas liv och död.

Läs mer

Recensioner

14 september 2023

Macbeth på Läckö slottsopera
Vad kunde vara en bättre inramning för Giuseppe Verdis tragiska Macbeth än borggården på Läckö? Sören Tranberg har sett årets sommaropera på slottet - två gånger.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Dido och Aeneas på Opera på Österbybruk
Henry Purcells miniopera Dido och Aeneas är möjligen den mest spelade av hans musikdramatiska verk i modern tid. Österbybruks uppsättning kan betraktas som en prolog till Drottningholmsteaterns The Fairy Queen senare i sommar.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Münchens operafestspel 2023 
Festspelen i München bjöd i år på Lohengrin, Semele och Aida. Erik Graune var på plats för att rapportera till OPERAs läsare.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

16 augusti 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Andefabriken på Vadstena-Akademien
Att Andefabriken får sin urpremiär i just Vadstena är en händelse som ser ut som en tanke. Eftersom temat i historien handlar om andevärldar och kapitalism, är steget inte alltför långt till ortens katolska historia.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 augusti 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

The Fairy Queen på Drottningholms Slottsteater
Den nytillträdde musikchefen Francesco Corti har valt The Fairy Queen som sitt första stora uppdrag på teatern. Det är bara att önska och hoppas att man på Drottningholmsteatern får behålla honom mycket länge. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

7 augusti 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Dardanus på Confidencen, Ulriksdals slottsteater
Den franske regissören och barockexperten Gilbert Blin har som så många utländska regissörer hänförts och inspirerats av den säregna magi som omger våra stockholmska slottsteatrar. Hans uppsättning av Dardanus är ett under av glädje och vitalitet.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Lucia di Lammermoor på Teatro alla Scala, Milano
En förutsättning för att dirigera Lucia di Lammermoor på La Scala var för Chailly att få Lisette Oropesa i titelrollen och Juan Diego Flórez som Edgardo. När man hör Oropesa förstår man Chaillys krav: endast det bästa är gott nog på La Scala. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Ernani på Teatro La Fenice, Venedig
Många menar att Ernani är den första riktiga Verdioperan, en opera som förenar både de dramaturgiska och musikaliska stilmedel som kännetecknar och utgör kärnan i Verdis operaskapande. Operan hade sin urpremiär på just La Fenice i Venedig 1844.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Silent Zone på Malmö Opera 
I tre rum och kök utspelar sig kammaroperan Silent Zone med musik och libretto av danska Louise Alenius. Det är ett verk som uttrycker erfarenheter och känslor kring ett svårt ämne som ofta skapar tystnad: sexuella övergrepp inom familjen, incest. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Det var en gång på Grand Hôtel på Göteborgsoperan
När ljudfilmen slog igenom med Jazzsångaren 1927 innebar det en explosion av musik- och operettfilmer. Och det är också själva ramhandlingen för Göteborgsoperans uppsättning av Paul Abrahams lustspelsoperett Det var en gång på Grand Hôtel.

Läs mer