In Memoriam

Gunilla Palmstierna-Weiss 1928–2022

Gunilla Palmstierna Weiss. Foto: Sofia Runarsdotter

Gunilla Palmstierna-Weiss 1928–2022

Scenografen och kostymskaparen Gunilla Palmstierna-Weiss nådde världsberömmelse i mitten av 1960-talet när hon gav scenisk gestalt åt maken dramatikern Peter Weiss (191682) pjäs Mordet på Marat eller Marat/Sade vid dess urpremiär i Berlin (1964) och i berömda uppsättningar i London, New York och Stockholm (1965). Allra mest känd var den engelska versionen i regi av Peter Brook, som 1966 blev en numera klassisk film. 

Gunilla Palmstierna-Weiss kom till teatern från skulptur och keramik via experimentfilm och betonade från början att hon som modern scenograf med internationell bakgrund hade lämnat rollen som dekoratör för att gestalta rum, inte bakgrund eller dekoration. Utan parets tre decennier långa samarbete skulle också Peter Weiss dramatik sett annorlunda ut – deras ständiga diskussion blev utslagsgivande för pjäsernas form och estetik. Ett tjugoårigt samarbete med Ingmar Bergman och Dramaten satte naturligtvis också viktiga spår i svensk teater. 

Marat/Sade med musik av flera komponister för olika uppsättningar var i hög grad musikteater, men ett regelrätt operaprojekt genomförde Palmstierna-Weiss bara en gång. 1974 lockade den också i Sverige verksamme östtyske regissören (och senare operachefen) Götz Friedrich henne till ett samarbete kring Mozarts Figaros bröllop med Sverigebekante Michael Gielen som dirigent vid Holland Festival. Föreställningar gavs i fyra städer i Nederländerna, där Gunilla Palmstierna-Weiss under andra världskriget tillbringat en del av sin uppväxt. Denna sceniskt radikala Figaro-uppsättning pekade ut en linje som inte blivit dominerande inom modern operainscenering – handlingen uppdaterades inte till kostym och miljö, men 1700-talet gestaltades i ett helt modernt formspråk med inspiration från 1900-talets avantgarde. 

Friedrich ville fortsätta samarbetet med Palmstierna-Weiss i Wagners Nibelungens ring på Covent Garden i London men hon rekommenderade honom att i stället arbeta med kollegan Ingrid Rosell. 

Ytterligare en gång skulle Gunilla Palmstierna-Weiss dras in i ett operaprojekt utanför Sverige när operateatern i Odessa 1999 ville sätta upp Johann Gottlieb Naumanns (och Gustav III:s) nationalopera Gustaf Wasa något som inte kunde genomföras i dåvarande politiska läge. 

Gunilla Palmstierna-Weiss blev 94 år. 

Stefan Johansson 

Fler In Memoriam från OPERA

In Memoriam

1 mars 2024

Stein Winge 1940–2024
Den norske teater- och operaregissören Stein Winge har avlidit 83 år gammal. Han var utbildad skådespelare vid Statens Teaterhøgskole i Oslo. Regidebuten ägde rum med Hamlet på Trøndelag Teater i Trondheim 1972, som också blev hans genombrott.

Läs mer

In Memoriam

27 februari 2024

Stefan Axelsson 1953–2024
Barytonen Stefan Axelsson har avlidit 70 år gammal. Han var bland annat utbildad i solosångsklassen vid Musikhögskolan i Stockholm med Lilian Gentele som lärare och gjorde sig därefter känd som en enormt mångsidig och flitig baryton på flera olika svenska scener.

Läs mer

In Memoriam

17 februari 2024

Seiji Ozawa 1935–2024
Den japanske dirigenten Seiji Ozawa avled i Tokyo den 6 februari 88 år gammal. Ozawa var bland annat chefsdirigent för San Francisco Symphony Orchestra (1970–76), Toronto Symphony Orchestra och inte minst Boston Symphony Orchestra som han var chef för mellan 1973 och 2010.

Läs mer

In Memoriam

5 februari 2024

Tonny Landy 1937–2024
Den danske tenoren Tonny Landy har avlidit efter en längre tids sjukdom, 86 år gammal. Trots att han mestadels var knuten till Det Kongelige i Köpenhamn var han en stor publikfavorit både i Göteborg och i Stockholm.

Läs mer

In Memoriam

20 januari 2024

Ewa Podleś 1952–2024
Med ett omfång på tre oktaver där hon kunde prestera såväl häpnadsväckande koloraturer som ett maffigt mörker i rösten gjorde hon sig särskilt väl inom barock och Rossini.

Läs mer

In Memoriam

29 december 2023

Torkel Blomkvist 1950–2023
Ljussättaren Torkel Blomkvist har avlidit 73 år gammal. Att beskriva hans gigantiska gärning är nästan en omöjlig uppgift då han var verksam under decennier inom svensk scenkonst.

Läs mer

In Memoriam

25 november 2023

Margareta Ridderstedt 1951–2023
Sopranen Margareta Ridderstedt, född Edström, har avlidit i en ålder av 72 år. Hon var bland annat utbildad på Operastudio 67 och var en av stöttepelarna under Folkoperans tid på Roslagsgatan samt den första tiden på Hornsgatan under 1980-talet.

Läs mer

In Memoriam

14 november 2023

Ryland Davies 1943–2023
Den walesiske tenoren Ryland Davies har avlidit 80 år gammal. Han tillhörde under många år den yppersta eliten bland Mozarttenor med roller som Belmonte i Enleveringen ur seraljen, Ferrando i Così fan tutte, Don Ottavio i Don Giovanni och Tamino i Trollflöjten.

Läs mer

In Memoriam

12 november 2023

Adele Änggård 1933–2023
Den brittisk-svenska scenografen och kostymdesignern Adele Änggård har avlidit 90 år gammal. Hon var född Nutfield i Surrey. Hennes far var lord Hankey, som var ambassadör i Sverige 1960–65.

Läs mer

In Memoriam

29 oktober 2023

Lars Sjöberg 1942–2023
Musikjournalisten och översättaren Lars Sjöberg har gått bort i en ålder av 81 år. Han arbetade på SR P2 i många år och gjorde sig känd för en bredare publik med sina både humoristiska och pedagogiska radioserier.

Läs mer

In Memoriam

7 oktober 2023

Reiner Goldberg 1939–2023
Den tyske Wagnertenoren Reiner Goldberg har avlidit i sitt hem i Berlin tio dagar före sin 84-årsdag. Han utbildade sig vid Musikkonservatorium Carl Maria von Weber i Dresden och därefter debuterade han 1967 vid Sächsische Landesbühne Radebaul. År 1973 debuterade han på Semperoperan i Dresden och från 1981 ingick han i ensemblen vid Staatsoper Unter den Linden i dåvarande Östberlin.

Läs mer

In Memoriam

20 september 2023

Stephen Gould 1962–2023
Den amerikanske Wagnertenoren Stephen Gould har avlidit i sviterna av en obotlig levercancer, 61 år gammal. Han var en framstående sångare, aktör och inte minst pedagog. Han debuterade vid Bayreuthfestspelen 2004 och här kom han framträda i nästan hundra föreställningar tills i fjol.

Läs mer

In Memoriam

28 augusti 2023

Robert Hale 1933–2023
Den amerikanske basbarytonen Robert Hale har avlidit i dagarna kring sin 90-årsdag. Han föddes i Texas men växte upp i Louisiana. Därefter flyttade familjen till Oklahoma City, där Robert Hale gick på high school och college.

Läs mer

In Memoriam

18 augusti 2023

Renata Scotto 1934–2023
En av de absolut världsledande sopranerna under 1960–80-talen, Renata Scotto, har avlidit i en ålder av 89 år. Hon var född i en liten fiskeby utanför Savona i Ligurien dit hon återvände före sin bortgång. Hon kunde närmast betraktas som ett sångligt underbarn då hon kom till Musikkonservatoriet i Milano som sextonåring.

Läs mer

In Memoriam

17 augusti 2023

Arnold Östman 1939–2023
Dirigenten Arnold Östman har efter längre tids sjukdom avlidit 83 år gammal. Han var praktiskt taget autodidakt och gjorde en mycket framgångsrik karriär i svenskt och internationellt operaliv.

Läs mer

In Memoriam

15 augusti 2023

Rachel Yakar 1936–2023
Den franska sopranen Rachel Yakar har efter en lång tids sjukdom avlidit 87 år gammal.  Hon var född i Lyon av judisk grekisk-turkiska föräldrar. Först utbildade hon sig till kostymdesigner, men sedan tog sången över. Hon studerade vid Pariskonservatoriet.

Läs mer