Recensioner

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Hoffmans äventyr på Norrlandsoperan

Hoffmans äventyr, Norrlandsoperan i Umeå, 221018.
Precis innan Hoffmanns äventyr ska börja träder operachefen Dan Turdén in framför ridån och sådant bådar aldrig gott. Tenoren Fabian Düberg som skulle ha gjort rollerna Cochenille, Pitichianachio och Nathanaël hade insjuknat sent på premiärdagen och kunde inte medverka. Turligt nog ersattes han heroiskt av koristen Magnus Falk som såg till att publiken inte blev lottlös. Performanceduon Bogdan Szyber & Carina Reich har tidigare i Umeå satt upp Alban Bergs Wozzeck 2011 och Weills/Brechts Staden Mahagonnys uppgång och fall 2016. För valet av Offenbachoperan stod den ti...
PRENUMERERA!

Logga in eller bli prenumerant för att läsa hela artikeln!

Du som är prenumerant och har ett konto kan logga in med knappen. Om du vill starta en prenumeration kan du göra det nedan. Registrera dig här om du är prenumerant men inte har ett konto än.

Bli prenumerant för att läsa hela artikeln!

Ditt konto är inte kopplat till en aktiv prenumeration. Klicka här för att koppla ditt konto till din prenumeration, eller välj en prenumerationsform nedan om du inte är prenumerant.

Om du tror att någonting har gått fel, kontakta Flowy rörande din prenumeration på 08-799 62 07 eller tidskriftenopera@flowyinfo.se eller våra tekniker på hemsida@tidskriftenopera.se.

Papper

1 år

525:-

✓ 5 nummer på papper

✓ fullt uppdaterad digitalt

✓ full historik digitalt

 

Digitalt

1 månad

39:-

✓ inget på papper

✓ fullt uppdaterad digitalt

✓ full historik digitalt

 

Precis innan Hoffmanns äventyr ska börja träder operachefen Dan Turdén in framför ridån och sådant bådar aldrig gott. Tenoren Fabian Düberg som skulle ha gjort rollerna Cochenille, Pitichianachio och Nathanaël hade insjuknat sent på premiärdagen och kunde inte medverka. Turligt nog ersattes han heroiskt av koristen Magnus Falk som såg till att publiken inte blev lottlös.

Performanceduon Bogdan Szyber & Carina Reich har tidigare i Umeå satt upp Alban Bergs Wozzeck 2011 och Weills/Brechts Staden Mahagonnys uppgång och fall 2016. För valet av Offenbachoperan stod den tidigare operachefen och så tragiskt i förtid bortgångna Malin Gjörup. Det blev hennes sista insats för Norrlandsoperan.

Szyber och Reich bjuder på en rik blandning av idéer och hugskott som för det mesta går i lås. Luther (Peter Kajlinger) är bartender i prologen och i hans lokal huserar Hoffmann och hans kumpaner längs bardisken och bland sprithyllorna. Här finns fart och interaktion – det händer något hela tiden. Inte minst genom Fredrik Zetterströms bedövande scenauktoritet som Lindorf.

I Olympiaakten sjunker tempot lite och samspelet känns mer ofokuserat. Olympia själv, den danska sopranen Denise Beck, ser ut att vara hämtad ur en Botero-målning, fast mer överdrivet grotesk i sina former. Scenrummet hos dockmakaren Spalanzani (Anders Lundström) är kyligt i form av ett stort stålskelett, lite antiseptiskt. Koristerna är klonade, identiska kopior. Här råder total konformism förutom Olympias grälla outfit.

Hoffmans äventyr. Thorbjørn Guldbrandsøy och Denise Beck. Foto: Malin Arnesson

Det är först i Antoniaakten som det börjar hända något. Först då infinner sig ett lugn och inte minst Denise Becks fina tolkning av den lungsjuka Antonia griper tag i publiken. Med sin fylligt varma och runda sopran, därtill med en innerlighet i tolkning, står hon för en av kvällens bravader.

Och tillsammans med det norska tenorfyndet Thorbjørn Gulbrandsøy bjuder de på en ren sångarfest. För att sjunga Hoffmann krävs stor uthållighet. Det gäller att disponera rösten väl genom hela operan och det gör Gulbrandsøy på mycket klokt sätt. Han sviktar aldrig och stegrar sig än mer i den dramatiska Giuliettaakten. Alla höjdtoner sitter på plats. Fast i den här versionen blir han lite väl alldaglig, men det ska inte han lastas för utan det beror mer på konceptet.

Det finns många musikaliska versioner av Jacques Offenbachs enda opera och i Umeå spelar man en variant från Monte Carlo 1907. Här saknas t.ex. betjänten Frantz i Antoniaakten och då utgår hans roliga dansvisa.

Det som lyser med sin frånvaro hos Szyber och Reich är den fantasmagori och skräckblandning som finns i förlagan hos allkonstnären E.T. A. Hoffmann. Bäst kommer det fram i Antonia-akten och då främst hos Fredrik Zetterströms diaboliske Dr Miracle. Två vinklade väggar utgör själva rumsinteriören, närmast minimalistiskt men det är väldigt effektfullt.

I Venedigakten utgör en enorm boudoir demimonden Giuliettas hemvist, där hon håller hov bland sina många bdsm-gäster. Det är varken kittlande, spännande eller sexigt utan känns mer som ett utanpåverk. Regin saknar ibland en djupverkan. Körregin var här väldigt stelbent och saknade interaktion med musiken. Däremot var spegelscenografin genial och när Hoffmann har förlorat sin skugga vänds speglarna och då förstår vi genast vad som hänt.

Hoffmans äventyr. Fredrik Zetterström. Foto: Malin Arnesson

Fredrik Zetterström framför Dapertuttos spegelaria, på franska med svensk översättning på textmaskinen, på ett till synes alldeles obesvärat sätt, trots hög tessitura. Den i Umeå nyanställda brittiska mezzon Amie Foon (Musan och Nicklausse) har en snygg röst och det ska bli spännande att följa henne i kommande roller. Även Norrlandsoperans körs många fina insatser måste framhållas.

I epilogen får inte Dapertutto och Stella varandra. Stella, som i den här versionen också sjunger, ratar honom och vill bestämma över sitt liv. Musiken som spelas i slutet har jag aldrig hört tidigare.

Henrik Schaefer – Folkoperans musikchef – tar fram det bästa ur Norrlandsoperans Symfoniorkester. Orkesterspelet innehåller allt från skira passager, till Antoniaaktens inledande lyrismer och mot aktslutet totala dramatik. Och så fortsätter det i Giuliettaakten. Schaefer går från klarhet till klarhet som operadirigent.

Närmast väntar en ny Hoffmann-uppsättning på Göteborgsoperan i slutet av november.

OFFENBACH: HOFFMANNS ÄVENTYR

Premiär 29 oktober 2022.
Dirigent: Henrik Schaefer
Regi, kostymdesign och scenografi: Carina Reich och Bogdan Szyber
Videodesign: Annie Tådne
Ljusdesign: Ronald Salas
Maskdesign: Angelica Ekeberg
Koreografi: Sara Ribbenstedt
Kormästare: Anders Lundström
Solister: Thorbjørn Gulbrandsøy, Denise Beck, Amie Foon, Fredrik Zetterström, Magnus Falk, Susanna Levonen, Peter Kajlinger, Anders Lundström, Linus Flogell, Martin Hillberg.

www.norrlandsoperan.se

Hoffmanns äventyr spelas t.o.m. 10 januari 2023.

Fler Recensioner från OPERA

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

18 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Titus på Det Kongelige Teater
Scenen är neutral och renskalad, dramat är koncentrerat på den mycket ömtåliga psykologin inom det gamla kompisgänget. Mijnssen har valt att stryka det mesta av recitativen, som ju inte Mozart hann skriva själv, vilket bara är ett plus. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

16 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Kronbruden på Verkstan, Malmö Opera
August Strindberg och Siri von Essen lämnade sitt första barn till en änglamakerska. Långt senare skapade Strindberg ett skulddrama, där gärningen dock hålls på armslängds avstånd från honom själv och placeras i bondemiljö. Nu har Malmö Opera förvandlat Kronbruden från operadrama till kammarspel.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Gustaf Wasa på Stockholms konserthus
Redan vid sin urpremiär 1786 i kung Gustavs fyra år gamla operahus blev verket den gustavianska erans största succé och kommer under hundra år framåt att ses som Sveriges nationalopera. I år gavs Gustaf Wasa konsertant.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Tosca på Teatro de la Maestranza, Sevilla   
Uppsättningen är en tolkning av operan sedd genom den italienske filmaren och författaren Pier Paolo Pasolinis liv och död. Den blir till en reflektion över politikers och maktutövares självpåtagna rätt att bestämma över medborgarnas liv och död.

Läs mer

Recensioner

14 september 2023

Macbeth på Läckö slottsopera
Vad kunde vara en bättre inramning för Giuseppe Verdis tragiska Macbeth än borggården på Läckö? Sören Tranberg har sett årets sommaropera på slottet - två gånger.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Dido och Aeneas på Opera på Österbybruk
Henry Purcells miniopera Dido och Aeneas är möjligen den mest spelade av hans musikdramatiska verk i modern tid. Österbybruks uppsättning kan betraktas som en prolog till Drottningholmsteaterns The Fairy Queen senare i sommar.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Münchens operafestspel 2023 
Festspelen i München bjöd i år på Lohengrin, Semele och Aida. Erik Graune var på plats för att rapportera till OPERAs läsare.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

16 augusti 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Andefabriken på Vadstena-Akademien
Att Andefabriken får sin urpremiär i just Vadstena är en händelse som ser ut som en tanke. Eftersom temat i historien handlar om andevärldar och kapitalism, är steget inte alltför långt till ortens katolska historia.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 augusti 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

The Fairy Queen på Drottningholms Slottsteater
Den nytillträdde musikchefen Francesco Corti har valt The Fairy Queen som sitt första stora uppdrag på teatern. Det är bara att önska och hoppas att man på Drottningholmsteatern får behålla honom mycket länge. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

7 augusti 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Dardanus på Confidencen, Ulriksdals slottsteater
Den franske regissören och barockexperten Gilbert Blin har som så många utländska regissörer hänförts och inspirerats av den säregna magi som omger våra stockholmska slottsteatrar. Hans uppsättning av Dardanus är ett under av glädje och vitalitet.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Lucia di Lammermoor på Teatro alla Scala, Milano
En förutsättning för att dirigera Lucia di Lammermoor på La Scala var för Chailly att få Lisette Oropesa i titelrollen och Juan Diego Flórez som Edgardo. När man hör Oropesa förstår man Chaillys krav: endast det bästa är gott nog på La Scala. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Ernani på Teatro La Fenice, Venedig
Många menar att Ernani är den första riktiga Verdioperan, en opera som förenar både de dramaturgiska och musikaliska stilmedel som kännetecknar och utgör kärnan i Verdis operaskapande. Operan hade sin urpremiär på just La Fenice i Venedig 1844.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Silent Zone på Malmö Opera 
I tre rum och kök utspelar sig kammaroperan Silent Zone med musik och libretto av danska Louise Alenius. Det är ett verk som uttrycker erfarenheter och känslor kring ett svårt ämne som ofta skapar tystnad: sexuella övergrepp inom familjen, incest. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Det var en gång på Grand Hôtel på Göteborgsoperan
När ljudfilmen slog igenom med Jazzsångaren 1927 innebar det en explosion av musik- och operettfilmer. Och det är också själva ramhandlingen för Göteborgsoperans uppsättning av Paul Abrahams lustspelsoperett Det var en gång på Grand Hôtel.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Riddar Blåskäggs borg och Judith på Folkoperan
Bartóks förment freudianska opera får en mer feministisk prägel, som gömmer något om våld i nära relationer bakom var och en av borgens sju dörrar. Det specialbeställda verket Judith är ett slags pendangverk till Béla Bartóks enda opera.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

En midsommarnattsdröm på Kungliga Operan
Scenografnestorn Thessman, Theorell, regi, och kostymdesignern Åberg har valt att göra en vuxnare Midsommarnattsdröm utan Britten-barn på scenen. Ingen akrobatisk mini-Puck eller gosskörsälvor som i originalet. Fritt spelrum alltså för mer uppenbar erotik.

Läs mer