Recensioner

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Livets Bok i Norrköpings Konserthus

Livets Bok. Foto: Juliana Fälldin
Tonsättaren Sven-David Sandströms (1942–2019) opera Livets bok fick sitt postuma uruppförande genom två framföranden i Norrköpings konserthus. Det är ett gränslöst verk av wagnerska dimensioner, inte minst vad längden beträffar. Det drygt fem timmar långa verket med två pauser är baserat på författaren Niklas Rådströms Boken från 2013, som dramatiserar de bibliska berättelserna ur Gamla och Nya Testamentet. Det hela började för tio år sedan med en gigantisk uppsättning av Bibeln på Göteborgs stadsteater, en pjäs som senare sattes upp på Stockholms stadsteater, da...
PRENUMERERA!

Logga in eller bli prenumerant för att läsa hela artikeln!

Du som är prenumerant och har ett konto kan logga in med knappen. Om du vill starta en prenumeration kan du göra det nedan. Registrera dig här om du är prenumerant men inte har ett konto än.

Bli prenumerant för att läsa hela artikeln!

Ditt konto är inte kopplat till en aktiv prenumeration. Klicka här för att koppla ditt konto till din prenumeration, eller välj en prenumerationsform nedan om du inte är prenumerant.

Om du tror att någonting har gått fel, kontakta Flowy rörande din prenumeration på 08-799 62 07 eller tidskriftenopera@flowyinfo.se eller våra tekniker på hemsida@tidskriftenopera.se.

Papper

1 år

525:-

✓ 5 nummer på papper

✓ fullt uppdaterad digitalt

✓ full historik digitalt

 

Digitalt

1 månad

39:-

✓ inget på papper

✓ fullt uppdaterad digitalt

✓ full historik digitalt

 

Tonsättaren Sven-David Sandströms (1942–2019) opera Livets bok fick sitt postuma uruppförande genom två framföranden i Norrköpings konserthus. Det är ett gränslöst verk av wagnerska dimensioner, inte minst vad längden beträffar. Det drygt fem timmar långa verket med två pauser är baserat på författaren Niklas Rådströms Boken från 2013, som dramatiserar de bibliska berättelserna ur Gamla och Nya Testamentet. Det hela började för tio år sedan med en gigantisk uppsättning av Bibeln på Göteborgs stadsteater, en pjäs som senare sattes upp på Stockholms stadsteater, då nerstruken till tre timmar.

I Livets bok svarar Rådström för librettot till det som blev Sandströms sista opera. Norrköpings Symfoniorkester framför den med två körer, tjugotvå solister och dansare. Allt detta håller dirigenten Tobias Ringborg ihop på ett suveränt sätt, inte minst körprecisionen. Orkestern står också för en bragd genom ett säkert och välinstuderat arbete. Sandströms personliga nyromantiska stil bjuder på stora klangeruptioner men även skira inåtvända avsnitt. Här märks inte minst att Sandström var en betydande körkompositör. Här finns citat ur Bergspredikan, Paulus lovsång till kärleken, Jesajas profetia om den kommande Messias och flera partier ur Höga Visan.

Allt inleds med en nersläckt salong där Tobias Ringborg kommer in med en stor lunta och när han börjar dirigera tänds belysningen i salongen. Ett par, Miriam Treichl och Jeremy Carpenter, har blivit fördrivna ur Edens lustgård och de är återkommande i de flesta av scenerna när vi dras in i Bibelns berättelser. Båda sångarna sätter avtryck, inte minst Carpenter som har engelska som sitt modersmål.

Det var när Sandström läste Boken som idén om en opera tog sin början. Han var då gästprofessor i komposition vid Bloomington University, därav ett engelskt libretto.

Genom Per Sundins ljusdesign tas vi med på en tidsresa genom öknar, brusande hav, hotfulla molnformationer och välkända Bibel-illustrationer av Gustave Doré. Kronologin är uppbruten för det finns inget linjärt berättande utan vi kastas mellan olika bibliska scener. Ibland väldigt rapsodiska och tablåartade, medan andra är långa i form av ett statuariskt berättande.

Livets Bok. Foto: Juliana Fälldin.

Stora delar av den svenska sångareliten svarar för den höga vokala nivån. Alla namn kan inte räknas upp, men kvar på näthinna har jag Lots änka som vittnar om förstörelsen av städerna Sodom och Gomorra. Charlotte Hellekant framför denna soloscen oerhört serent med sin täta mezzosopran. Lars Arvidson är en stor scenpersonlighet som intar hela podiet som Abraham, inte minst när

de tre änglarna Hege Gustava Tjønn, Matilda Paulsson och Josefine Andersson ger honom löftet att hans nittioåriga hustru Sara ska föda en son om han följer deras önskningar.

I änglatrion har Tjønn genom sitt osvikligt höga sopranparti mest att sjunga. Hon är iklädd vita vingar, medan Matilda Paulssons Lucifergestalt har svarta. Det är den senare som ger våldet plats på scen. Likaså är scenerna mellan bröderna Moses (Hannes Öberg) och Aaron (Johan Schinkler) differentierade eftersom det finns en inbyggd konflikt dem emellan.

Jakob Högström sätter stort avtryck som Jesus när han dyker upp i olika skepnader. Högströms täta baryton och kroppsspråk tillhör en av det halvsceniska framförandets höjdpunkter. Peter Oskarson står för en återhållen regi som mer påminner om hur man gör entréer och sortier.

Livets Bok. Foto: Juliana Fälldin

Efter att Jesus har lämnat jordelivet kommer i slutet en alltför lång och tröttande scen med Jonah i valfiskens buk. Ingen skugga över Anders Larssons och Hege Gustava Tjønns insatser.

Det är ingen svensk operainstitution som har beställt Livets bok, utan det uruppfördes i Norrköping därför att Sandström var östgöte och han skulle ha fyllt 80 år i höst. Om verket ska sättas upp sceniskt krävs att man stryker vissa perifera scener. Dessutom kommer antalet sångare, korister, dansare, kostym och scenografi samt stor orkester förmodligen att spränga alla budgetramar.

Helheten imponerar, men det finns longörer, inte minst i andra akten. När jag är på väg ut för att hämta ytterkläderna i garderoben går jag bakom två kvinnor som sammanfattade det hela med: ”När det är så här långt är det svårt att hålla uppe koncentrationen.”

SANDSTRÖM: LIVETS BOK

Urpremiär 14 oktober 2022.
Dirigent: Tobias Ringborg
Regi: Peter Oskarson
Libretto: Niklas Rådström
Ljusdesign: Per Sundin
Solister: Miriam Treichl, Jeremy Carpenter, Hege Gustava Tjønn, Matilda Paulsson, Josefine Andersson, Jakob Högström, Hannes Öberg, Charlotte Hellekant, Ingrid Tobiasson, Martina Dike, Conny Thimander, Joel Annmo, Johan Schinkler, Marcus Jupither, Olle Persson, Marianne Eklöf, Lars Arvidson, Karin Mobacke, Anders Larsson, Wiktor Sundqvist, Ebba Lejonclou, Vilma Skäryd.
Körer: Eric Ericsons Kammarkör (instudering: Hans Vainikainen), Norrköpings Vokalensemble (instudering: Stefan Fred)
Dansare: De Geergymnasiets danselever åk 2 (koreograf: Pia Mucchiano, instudering: Henrik Bergio)

www.norrkopingssymfoniorkester.se

Fler Recensioner från OPERA

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

18 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Titus på Det Kongelige Teater
Scenen är neutral och renskalad, dramat är koncentrerat på den mycket ömtåliga psykologin inom det gamla kompisgänget. Mijnssen har valt att stryka det mesta av recitativen, som ju inte Mozart hann skriva själv, vilket bara är ett plus. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

16 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Kronbruden på Verkstan, Malmö Opera
August Strindberg och Siri von Essen lämnade sitt första barn till en änglamakerska. Långt senare skapade Strindberg ett skulddrama, där gärningen dock hålls på armslängds avstånd från honom själv och placeras i bondemiljö. Nu har Malmö Opera förvandlat Kronbruden från operadrama till kammarspel.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Gustaf Wasa på Stockholms konserthus
Redan vid sin urpremiär 1786 i kung Gustavs fyra år gamla operahus blev verket den gustavianska erans största succé och kommer under hundra år framåt att ses som Sveriges nationalopera. I år gavs Gustaf Wasa konsertant.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Tosca på Teatro de la Maestranza, Sevilla   
Uppsättningen är en tolkning av operan sedd genom den italienske filmaren och författaren Pier Paolo Pasolinis liv och död. Den blir till en reflektion över politikers och maktutövares självpåtagna rätt att bestämma över medborgarnas liv och död.

Läs mer

Recensioner

14 september 2023

Macbeth på Läckö slottsopera
Vad kunde vara en bättre inramning för Giuseppe Verdis tragiska Macbeth än borggården på Läckö? Sören Tranberg har sett årets sommaropera på slottet - två gånger.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Dido och Aeneas på Opera på Österbybruk
Henry Purcells miniopera Dido och Aeneas är möjligen den mest spelade av hans musikdramatiska verk i modern tid. Österbybruks uppsättning kan betraktas som en prolog till Drottningholmsteaterns The Fairy Queen senare i sommar.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Münchens operafestspel 2023 
Festspelen i München bjöd i år på Lohengrin, Semele och Aida. Erik Graune var på plats för att rapportera till OPERAs läsare.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

16 augusti 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Andefabriken på Vadstena-Akademien
Att Andefabriken får sin urpremiär i just Vadstena är en händelse som ser ut som en tanke. Eftersom temat i historien handlar om andevärldar och kapitalism, är steget inte alltför långt till ortens katolska historia.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 augusti 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

The Fairy Queen på Drottningholms Slottsteater
Den nytillträdde musikchefen Francesco Corti har valt The Fairy Queen som sitt första stora uppdrag på teatern. Det är bara att önska och hoppas att man på Drottningholmsteatern får behålla honom mycket länge. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

7 augusti 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Dardanus på Confidencen, Ulriksdals slottsteater
Den franske regissören och barockexperten Gilbert Blin har som så många utländska regissörer hänförts och inspirerats av den säregna magi som omger våra stockholmska slottsteatrar. Hans uppsättning av Dardanus är ett under av glädje och vitalitet.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Lucia di Lammermoor på Teatro alla Scala, Milano
En förutsättning för att dirigera Lucia di Lammermoor på La Scala var för Chailly att få Lisette Oropesa i titelrollen och Juan Diego Flórez som Edgardo. När man hör Oropesa förstår man Chaillys krav: endast det bästa är gott nog på La Scala. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Ernani på Teatro La Fenice, Venedig
Många menar att Ernani är den första riktiga Verdioperan, en opera som förenar både de dramaturgiska och musikaliska stilmedel som kännetecknar och utgör kärnan i Verdis operaskapande. Operan hade sin urpremiär på just La Fenice i Venedig 1844.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Silent Zone på Malmö Opera 
I tre rum och kök utspelar sig kammaroperan Silent Zone med musik och libretto av danska Louise Alenius. Det är ett verk som uttrycker erfarenheter och känslor kring ett svårt ämne som ofta skapar tystnad: sexuella övergrepp inom familjen, incest. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Det var en gång på Grand Hôtel på Göteborgsoperan
När ljudfilmen slog igenom med Jazzsångaren 1927 innebar det en explosion av musik- och operettfilmer. Och det är också själva ramhandlingen för Göteborgsoperans uppsättning av Paul Abrahams lustspelsoperett Det var en gång på Grand Hôtel.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Riddar Blåskäggs borg och Judith på Folkoperan
Bartóks förment freudianska opera får en mer feministisk prägel, som gömmer något om våld i nära relationer bakom var och en av borgens sju dörrar. Det specialbeställda verket Judith är ett slags pendangverk till Béla Bartóks enda opera.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

En midsommarnattsdröm på Kungliga Operan
Scenografnestorn Thessman, Theorell, regi, och kostymdesignern Åberg har valt att göra en vuxnare Midsommarnattsdröm utan Britten-barn på scenen. Ingen akrobatisk mini-Puck eller gosskörsälvor som i originalet. Fritt spelrum alltså för mer uppenbar erotik.

Läs mer