Nyheter

Per Svensson och Christina Nilsson – årets Gunn Wållgren-stipendiater

Per Svensson och Christina Nilsson – årets Gunn Wållgren-stipendiater

Skådespelaren Per Svensson och sopranen Christina Nilsson har utsetts till Gunn Wållgren-stipendiater 2022. De får vardera 40 000 kronor. Gunn Wållgrens minnesfonds ändamål är att årligen dela ut stipendier till en skådespelare från Dramaten och en sångare från Kungliga Operan.

Christina Nilsson är flerfaldigt prisad. 2015 utsågs hon till Birgit Nilsson-stipendiat. Året därpå vann hon både Första pris och Publikens pris i Wilhelm Stenhammar International Music Competition. 2017 utsågs hon till vinnare i Renata Tebaldi International Voice Competition. Christina Nilsson deltog även samma år i finalen i den prestigefyllda tävlingen Neue Stimmen. 2019 erhöll hon tredje pris i den stora internationella sångtävlingen Operalia.

Christina Nilsson har under hösten varit aktuell med titelrollen i Ariadne på Naxos på Kungliga Operan. Här har hon även sjungit Grevinnan i Figaros bröllop och titelrollen i Aida. Hon har gästspelat som Elsa i Lohengrin i Dortmund och The Magician i Son of Heaven och Geltrude i Donizettis Enrico di Borgogna vid Vadstena-Akademien samt medverkat som solist på ett flertal konserter i bl.a. Berwaldhallen, Stockholms Konserthus och på Kungliga slottet.

Prismotiveringen: Denna underbara sångerska har redan nått stora framgångar, och hennes ytterligare potential är verkligen obegränsad. Hon är välsignad med ett otroligt sånginstrument, ett med kraft, skönhet, komplexitet och konsekvens. Som en dramatisk artist är hon i obeveklig jakt på tillväxt och styrka när hon tar sig an den ena nya huvudrollen efter den andra.

Christina Nilsson är det fulländade proffset som kollega, villig och kapabel att bidra med idéer och samarbeta med generositet, humor och entusiasm. Hon har med häpnadsväckande fart utvecklats till en komplett operakonstnär med talang i världsklass och exemplariskt engagemang, och hennes framtid som lysande talang inom opera kunde inte vara ljusare.”

Av dessa skäl är hon den idealiska mottagaren av Gunn Wållgren-stipendiet för 2022.

Stipendierna ur Gunn Wållgrens minnesfond utdelas gemensamt av Kungliga Dramatiska Teatern, Kungliga Operan och Kungliga Musikaliska Akademien. 2022 års mottagare av Gunn Wållgren-stipendiet har utsetts av fondens styrelse, i vilken ingår operachef Michael Cavanagh, Kungliga Operan, Mattias Andersson, teaterchef och konstnärlig ledare för Kungliga Dramatiska Teatern, Ständige sekreteraren Fredrik Wetterqvist, Kungliga Musikaliska Akademien och Stf chef för stiftelser Helena Wallenberg, SEB. Minnesfonden är instiftad av framlidne teaterkritikern Sven Ståhl.

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA