Recensioner

Björnen med Skånska Operan

Björnen. Karl Petter Eriksson, Anders Nyström och Lovisa Huledal. Foto: Håkan Röjder.

Skånska Operan firar sitt 30-årsjubileum genom att spela William Waltons (1902–83) enaktare Björnen, som bygger på en Tjechovpjäs med samma namn från 1888. Operan uruppfördes sommaren 1967 vid Aldeburghfestivalen. Den svenska premiären ägde rum 1978 på Södra Teatern i Stockholm, i Kungliga Operans regi, med Elisabeth Söderström som änkan Popova och Håkan Hagegård som indrivaren Smirnov.

Änkan Popova iklädd sorgedok har under ett års tid sörjt sin avlidne make. Dessutom har hon inte vistats utomhus under hela den här tiden, något som hennes betjänt Luka ivrigt påpekar och pikar henne för. Hon idealiserar sin döde make, trots att han tydligen vid flera tillfällen varit henne otrogen. Efter ett tag infinner sig godsägaren Smirnov för att kräva änkan på pengar som hennes man varit skyldig honom. Men Popova är luspank och läget börjar bli prekärt för Smirnov, som i sin tur hotas av sina gäldenärer.

Nu drar en karusell av förvecklingar och snabba spelvändningar igång. Popova är rasande och hatar initialt Smirnov och hon utmanar honom på duell till betjäntens stora bestörtning. Duellen blir tursamt aldrig av. Kasten är snabba och det slutar i stället med förälskelse.

Björnen är en charmig enaktare med en speltid på knappt en timma. William Waltons musik är melodisk och den lilla trion spelade tajt tillsammans och var ett fint stöd för solisterna. Själv har jag aldrig tidigare sett denna behändiga opera, som ibland har spelats av svenska fria operagrupper. Jag har bara sett Tjechovpjäsen som tv-teater, då med Anita Wall, Börje Ahlstedt och Sven Lindberg.

Nu såg jag operan på Moomsteatern som ligger i Malmös Folkets Hus. Scenen bestod av några enkla infattningar i form av slöjridåer, en öppen spis i fonden och lite möblemang. En fin inramning till Ola Hörlings fartfyllda och skojfriska regi. Uppsättningen lever på sitt höga tempo och intensiva spel. Hörling är tillsammans med producenten Åsa Jensen Skånska Operans operadirektörer.

Mezzosopranen Lovisa Huledal gör en till en början argsint och förgrämd änka som veknar allt mer ju längre spelet fortgår. Karl Peter Eriksson har gjort Smirnov tidigare, något som märks. Båda sångarna är verkligen inne i sina roller. Även vokalt sätter de stort avtryck. Vilket också Anders Nyström som betjänten Luka gör, inte minst fysiskt.

Librettot till operan skrevs av Paul Dehn tillsammans med Walton. Skånska Operan använder sig av Karl Sjunnessons roliga översättning – som han gjorde till det första svenska framförandet – och den ligger mycket bra till för sångarna. Varenda stavelse går fram. Inte så konstigt eftersom mångsysslaren Sjunnesson själv hade varit sångare. Han var flitig och svarade för en mängd svenska textöversättningar till både teater- och operaproduktioner.

Skånska Operans uppsättning gör en både glad och upprymd. I sommar spelar man Puccinis Tosca på Skåneturné.

Sören Tranberg

Walton: Björnen

Premiär 29 oktober, besökt föreställning 5 november 2022.

Musikinstudering: Maria Ingmarsson Berg
Regi: Ola Hörling
Scenografi: Rigmor Grönwall
Kostym: Fredrika Lilius
Ljusdesign: Ludwig Uppman
Solister: Lovisa Huledal, Karl Peter Eriksson, Anders Nyström.
Musiker: Maria Ingmarsson Berg (piano), Marianne T Clemet (flöjt) och Carl Henning Fredriksson (cello).

www.skanskaoperan.se

Björnen spelas på Kristianstad Teater den 15 november.

Fler Recensioner från OPERA

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

2 oktober 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Tristan och Isolde på Teatro de la Maestranza, Sevilla
Elisabet Strids Isoldedebut är den stora behållningen när Teatro de la Maestranza ger sig på Wagners verk, kantat av obefintlig regi och tekniska haverier.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

The Turn of the Screw på Det Konglige Teater, Gamle scene
I den här uppsättningen hamnar guvernanten – sexualfrustrerad eller inte – markant i centrum tack vare den unga sopranen Clara Cecilie Thomsens enastående fina insats.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

18 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Titus på Det Kongelige Teater
Scenen är neutral och renskalad, dramat är koncentrerat på den mycket ömtåliga psykologin inom det gamla kompisgänget. Mijnssen har valt att stryka det mesta av recitativen, som ju inte Mozart hann skriva själv, vilket bara är ett plus. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

16 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Kronbruden på Verkstan, Malmö Opera
August Strindberg och Siri von Essen lämnade sitt första barn till en änglamakerska. Långt senare skapade Strindberg ett skulddrama, där gärningen dock hålls på armslängds avstånd från honom själv och placeras i bondemiljö. Nu har Malmö Opera förvandlat Kronbruden från operadrama till kammarspel.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Gustaf Wasa på Stockholms konserthus
Redan vid sin urpremiär 1786 i kung Gustavs fyra år gamla operahus blev verket den gustavianska erans största succé och kommer under hundra år framåt att ses som Sveriges nationalopera. I år gavs Gustaf Wasa konsertant.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Tosca på Teatro de la Maestranza, Sevilla   
Uppsättningen är en tolkning av operan sedd genom den italienske filmaren och författaren Pier Paolo Pasolinis liv och död. Den blir till en reflektion över politikers och maktutövares självpåtagna rätt att bestämma över medborgarnas liv och död.

Läs mer

Recensioner

14 september 2023

Macbeth på Läckö slottsopera
Vad kunde vara en bättre inramning för Giuseppe Verdis tragiska Macbeth än borggården på Läckö? Sören Tranberg har sett årets sommaropera på slottet - två gånger.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Dido och Aeneas på Opera på Österbybruk
Henry Purcells miniopera Dido och Aeneas är möjligen den mest spelade av hans musikdramatiska verk i modern tid. Österbybruks uppsättning kan betraktas som en prolog till Drottningholmsteaterns The Fairy Queen senare i sommar.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Münchens operafestspel 2023 
Festspelen i München bjöd i år på Lohengrin, Semele och Aida. Erik Graune var på plats för att rapportera till OPERAs läsare.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

16 augusti 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Andefabriken på Vadstena-Akademien
Att Andefabriken får sin urpremiär i just Vadstena är en händelse som ser ut som en tanke. Eftersom temat i historien handlar om andevärldar och kapitalism, är steget inte alltför långt till ortens katolska historia.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 augusti 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

The Fairy Queen på Drottningholms Slottsteater
Den nytillträdde musikchefen Francesco Corti har valt The Fairy Queen som sitt första stora uppdrag på teatern. Det är bara att önska och hoppas att man på Drottningholmsteatern får behålla honom mycket länge. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

7 augusti 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Dardanus på Confidencen, Ulriksdals slottsteater
Den franske regissören och barockexperten Gilbert Blin har som så många utländska regissörer hänförts och inspirerats av den säregna magi som omger våra stockholmska slottsteatrar. Hans uppsättning av Dardanus är ett under av glädje och vitalitet.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Lucia di Lammermoor på Teatro alla Scala, Milano
En förutsättning för att dirigera Lucia di Lammermoor på La Scala var för Chailly att få Lisette Oropesa i titelrollen och Juan Diego Flórez som Edgardo. När man hör Oropesa förstår man Chaillys krav: endast det bästa är gott nog på La Scala. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Ernani på Teatro La Fenice, Venedig
Många menar att Ernani är den första riktiga Verdioperan, en opera som förenar både de dramaturgiska och musikaliska stilmedel som kännetecknar och utgör kärnan i Verdis operaskapande. Operan hade sin urpremiär på just La Fenice i Venedig 1844.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Silent Zone på Malmö Opera 
I tre rum och kök utspelar sig kammaroperan Silent Zone med musik och libretto av danska Louise Alenius. Det är ett verk som uttrycker erfarenheter och känslor kring ett svårt ämne som ofta skapar tystnad: sexuella övergrepp inom familjen, incest. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Det var en gång på Grand Hôtel på Göteborgsoperan
När ljudfilmen slog igenom med Jazzsångaren 1927 innebar det en explosion av musik- och operettfilmer. Och det är också själva ramhandlingen för Göteborgsoperans uppsättning av Paul Abrahams lustspelsoperett Det var en gång på Grand Hôtel.

Läs mer