Nyheter

Urpremiär för Andefabriken på Vadstena slott nästa sommar

Vadstena slott.

Andefabriken utspelar sig under det sena 1800-talet då samhällsordningen är stadd i hastig förvandling. Med inspiration från medier, som de tre systrarna Fox och ockultisten Madame Blavatsky, uppfinnaren Thomas Edison och utbrytarkungen Harry Houdini, vill operan fånga människans längtan efter något som är större än det vanliga livet. Vilken plats har mystiken i en avmystifierad värld? Föder maktlöshet i den verkliga världen maktanspråk i den andliga? Andefabriken är en humoristisk, otäck opera om girighet och längtan.

Daniel Nelson (Stolthet och fördom, 2011) har komponerat. Tuvalisa Rangström och Magnus Lindman (Näsflöjten, 2009) har skrivit librettot.

Andefabriken är Vadstena-Akademiens trettioåttonde beställningsverk sedan starten 1964. Uruppförandet äger rum den 21 juli 2023 i Bröllopssalen på Vadstena slott. Operan sjungs på svenska och spelas till och med den 9 augusti.

Vadstena-Akademien har nu även öppnat för digitala provsjungningar samt ansökningsperioden till övriga stipendieplatser sommaren 2023.

 

Fler Nyheter från OPERA