In Memoriam

Karl-Robert Lindgren 1941–2022

Karl-Robert Lindgren som Sir John Falstaff i Verdis opera på Norrlandsoperan.

Karl-Robert Lindgren 1941–2022

Basbarytonen Karl-Robert Lindgren har avlidit 81 år gammal. Han var en av grundarna och stöttepelarna vid Norrlandsoperan i Umeå under flera decennier. Lindgren var född i Visby och tog flera utbildningar från 1959 vid Musikhögskolan i Stockholm, först i violinklassen, så musiklärarexamen för att avsluta med solosång för Arne Sunnegårdh och Erik Sædén. 1968 kom han in i den första klassen för den nya Statens musikdramatiska skolan som ersatte den tidigare Operaskolan med Lars af Malmborg som rektor. Det var utifrån den som af Malmborg grundade gruppen sångens makt, vilket senare blev Norrlandsoperan med Monica Sjöholm, Helge Lannerbäck och Lindgren som medlemmar och artister.

Lindgren blev sedan Norrlandsoperan, inhyst i den Gamla brandstationen, trogen hela sin karriär med några kortare avbrott, alltid i ledande roller inom bas- och basbarytonfacket. Invigningsoperan 1975 blev Italienskan i Alger där han gjorde Mustafà. Därefter följde ett helt pärlband av roller, även − som inriktningen var då − i större eller mindre uppföranden för barn. Bland allt detta kan nämnas Collatinus i Brittens The Rape of Lucretia, Bartolo och Antonio i Figaros bröllop, Leporello i Don Giovanni, Kaspar i Friskytten, Don Alfonso i Così fan tutte, Dr Bartolo i Barberaren i Sevilla, skurkrollerna i Hoffmanns äventyr, titelrollen i Verdis Falstaff, Don Magnifico i Rossinis Askungen, Ulf i Hallströms Den bergtagna (även tv-sänd och inspelad på cd), Sarastro i Trollflöjten, Sparafucile i Rigoletto, Gremin i Eugen Onegin, Mefistofeles i Gounods Faust, Trulove i Rucklarens väg, Bengt Gauteson i Stenhammars Gillet på Solhaug, Botten i Brittens En midsommarnattsdröm och Tom i Bostonversionen av Verdis Maskeradbalen. Bland de sista rollerna före pensioneringen fanns Tevje i Spelman på taket.

Under två säsonger, 1984–86, var han anställd vid Kungliga Operan i Stockholm. Rolf Jupither hade hastigt gått bort och Lindgren ersatte honom med ett par månaders varsel som Alberich i Rhenguldet. Det blev dessvärre hans enda Wagnerroll eftersom man i Umeå inte gjorde som i Karlstad då och spelade Wagneroperor med reducerad orkesterbesättning. På nationalscenen gjorde han Sakristanen i Tosca, Polismästaren i Rosenkavaljeren, Thierry i Karmelitsystrarna och matrosen Matts i Maskeradbalen. Ändå var han inte helt borta från Norrlandsoperans scen under dessa år. 1982 gjorde Lindgren den krävande huvudrollen kung Fisher i Tippetts The Midsummer Marriage i SMDE:s regi på Cirkus i Stockholm. Och två år senare gick han in i en produktion på Vadstena-Akademien, ett kollage kallat Fångenskapens fåglar i regi av Torbjörn Lillieqvist.

Karl-Robert Lindgren hade en stor, något kärv basbaryton med en enorm stamina genom sin säkra teknik. Han var lång och reslig och kunde vara mycket smidig på scen. För en utomstående kunde det vara litet svårt att komma honom inpå livet, men det hade kanske att göra med att man nästan kunde bli litet rädd för honom – ofta gjorde han skurrila roller, och det mycket övertygande. Han var en oerhört bra skådespelare skolad i den nya eran som fullfjädrad musikdramatisk artist. Hans motspelare har också kunnat vittna om att han var en fin kollega och en absolut pålitlig artist. Även om det var länge sedan han gick i pension, känns det först nu som en viktig del av Sveriges operaliv har försvunnit.

Göran Gademan

Fler In Memoriam från OPERA

In Memoriam

20 september 2023

Stephen Gould 1962–2023
Den amerikanske Wagnertenoren Stephen Gould har avlidit i sviterna av en obotlig levercancer, 61 år gammal. Han var en framstående sångare, aktör och inte minst pedagog. Han debuterade vid Bayreuthfestspelen 2004 och här kom han framträda i nästan hundra föreställningar tills i fjol.

Läs mer

In Memoriam

28 augusti 2023

Robert Hale 1933–2023
Den amerikanske basbarytonen Robert Hale har avlidit i dagarna kring sin 90-årsdag. Han föddes i Texas men växte upp i Louisiana. Därefter flyttade familjen till Oklahoma City, där Robert Hale gick på high school och college.

Läs mer

In Memoriam

18 augusti 2023

Renata Scotto 1934–2023
En av de absolut världsledande sopranerna under 1960–80-talen, Renata Scotto, har avlidit i en ålder av 89 år. Hon var född i en liten fiskeby utanför Savona i Ligurien dit hon återvände före sin bortgång. Hon kunde närmast betraktas som ett sångligt underbarn då hon kom till Musikkonservatoriet i Milano som sextonåring.

Läs mer

In Memoriam

17 augusti 2023

Arnold Östman 1939–2023
Dirigenten Arnold Östman har efter längre tids sjukdom avlidit 83 år gammal. Han var praktiskt taget autodidakt och gjorde en mycket framgångsrik karriär i svenskt och internationellt operaliv.

Läs mer

In Memoriam

15 augusti 2023

Rachel Yakar 1936–2023
Den franska sopranen Rachel Yakar har efter en lång tids sjukdom avlidit 87 år gammal.  Hon var född i Lyon av judisk grekisk-turkiska föräldrar. Först utbildade hon sig till kostymdesigner, men sedan tog sången över. Hon studerade vid Pariskonservatoriet.

Läs mer

In Memoriam

14 augusti 2023

Berit Lindholm 1934–2023
Hovsångerskan och den högdramatiska sopranen Berit Lindholm har avlidit i en ålder av 88 år. Hon var född som Berit Jonsson i Fredhäll, Stockholm, och utbildade sig först till folkskollärare innan hon sökte och kom in på Operaskolan i Stockholm där hon gick 1961–63.

Läs mer

In Memoriam

2 augusti 2023

Graham Clark 1941–2023
Den brittiske karaktärstenoren Graham Clark har avlidit 81 år gammal i sviterna av en cancersjukdom som han diagnosticerades med för 20 år sedan. Clarks stora genombrott kom i samband en välgörenhetsgala på Covent Garden 1975, som dirigerades av Richard Bonynge och där Joan Sutherland var den stora stjärnan.

Läs mer

In Memoriam

23 juli 2023

Danica Mastilović 1933–2023
Sopranen Danica Mastilović har avlidit 89 år gammal efter en längre tids sjukdom. Hon kom att tillhöra Frankfurts fasta ensemble under hela 40 år.

Läs mer

In Memoriam

2 juli 2023

Kenneth Riegel 1938–2023
Den amerikanske tenoren Kenneth Reigel har avlidit, 85 år gammal. Kenneth Riegel sjöng på all världens ledande operascener. För en bredare operapublik är han kanske mest känd för Don Ottavio i Joseph Loseys film, där Ruggiero Raimondi gestaltade Don Giovanni. Riegel gjorde också Sjusjkij i Andrezej Zulawskis filmatisering av Boris Godunov.

Läs mer

In Memoriam

20 juni 2023

Gabriele Schnaut 1951–2023
En av våra mest framstående högdramatiska sopraner Gabriele Schnaut har efter en kort tids sjukdom avlidit, 72 år gammal. Hon var född i Mannheim men växte upp i Mainz, där hon redan som barn tog violin- och sånglektioner.

Läs mer

In Memoriam

2 juni 2023

Kaija Saariaho 1952–2023
Den finländska tonsättaren och konstakademikern Kaija Saariaho har avlidit 70 år gammal. Hon var en av Finlands internationellt mest kända och en av sin samtids mest betydelsefulla tonsättare. Hon var född och uppvuxen i Helsingfors, men har de senaste årtiondena varit bosatt i Paris.

Läs mer

In Memoriam

8 maj 2023

Grace Bumbry 1937–2023
Den amerikanska operasångerskan Grace Bumbry har avlidit i Wien vid en ålder av 86 år. Bumbry tillhörde de absolut främsta i sin generation, lika hemmastadd i mezzo- som i sopranfacket och med en enastående lång karriär över hela världen.

Läs mer

In Memoriam

29 mars 2023

Hans-Åke Sjöquist 1948–2023
Ljusdesignern Hans-Åke Sjöquist har efter en tids sjukdom avlidit 74 år gammal. Han arbetade med ljussättning under närmare 50 år. Från 1986 var han frilans och drev designföretaget Candela. Han var utbildad vid Yale University School of Drama i Connecticut, USA.

Läs mer

In Memoriam

21 mars 2023

Virginia Zeani 1925–2023
Den rumänskfödda sopranen Virginia Zeani har avlidit 97 år gammal. Hon var född i en liten by i Transylvanien. Hennes professionella debut ägde rum på Teatro Duse i Bologna 1948 som Violetta i La traviata – en roll som hon sjöng hela 648 gånger under karriären.

Läs mer

In Memoriam

16 februari 2023

Friedrich Cerha 1926–2023
Den österrikiske tonsättaren, dirigenten och musikpedagogen Friedrich Cerha avled den 14 februari, tre dagar före sin 97-årsdag. Han var född i Wien och var ett musikaliskt underbarn. Han spelade violin redan som sexåring och två år senare komponerade han sina första alster.

Läs mer

In Memoriam

5 februari 2023

Jürgen Flimm 1941–2023
Teaterregissören och förre operachefen vid Staatsoper Unter den Linden i Berlin Jürgen Flimm har avlidit 81 år gammal. Han var född i Giessen, men växte upp i Köln där han studerade teatervetenskap och sociologi.

Läs mer