Nyheter

Bayreuth 2023

Festspelshuset i Bayreuth. Foto: Corinna Weih.

Bayreuthfestspelen har meddelat vad man kommer att spela sommaren 2023. Det blir en nyproduktion av Parsifal där tenoren Joseph Calleja gör titelrollen, vilket också blir hans roll- och Bayreuthdebut. Kundry gestaltas av Ekaterina Semenchuk och Georg Zeppenfeld tar sig an Gurnemanz’ gigantiska parti. Uppsättningen regisseras av amerikanen Jay Scheib och dirigeras av spanjoren Pablo Heras-Casado, som båda Bayreuthdebuterar.

En annan festivaldebutant är Nathalie Stutzmann som kommer att dirigera Tannhäuser. Hon blir därmed den andra kvinnan som dirigerar i festspelshuset. Först ut var ukrainskan Oksana Lyniv som dirigerade Den flygande holländaren 2021.

Årets nyuppsättning av Nibelungens ring, i regi av Valentin Schwarz, skulle ha dirigerats av Pietari Inkinen, men han ådrog sig en coronainfektion som omöjliggjorde medverkan. Årets Ring dirigerades i stället av Stuttgartoperans chefsdirigent Cornelius Meister. Nästa sommar är det meningen att Inkinen ska dirigera Ringen.

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA