Nyheter

Herr Arnes penningar på Göteborgsoperan

Anton Eriksson och Julia Sporsén i Herr Arnes penningar på Göteborgsoperan. Foto: Lennart Sjöberg.

Herr Arnes penningar framfördes hösten 1959 i Sveriges Radios regi i Göteborgs Konserthus och drygt ett år senare fick operan sitt sceniska uruppförande på Stora Teatern. Ytterligare en Göteborgsuppsättning kom 1975 och den produktionen gästspelade man med på Kungliga Operan. Scenbilden den gången bestod av en sjöbod med glesa plankor där man anade det fastfrusna skeppet i fonden. På Göteborgsoperan har man helt andra tekniska resurser och här har scenografen Lars-Åke Thessman låtit sig inspireras av Caspar David Friedrichs tavla Ishavet. Även till Göteborgsoperans första Wagneruppsättning, Den flygande holländaren 1995, använde sig Thessman av Friedrich, då med Vandraren över dimhavet.

Thessmans stora isblock med den infrusna galeasen är magnifikt – ett gigantiskt isbröte med vassa kanter så att man nästan känner iskylan i salongen. Längst fram på scenen har han anordnat en skjutbar scenografi i sidled i form av ett oändligt långt matsalsbord som förs åt vänster eller höger och som blir herr Arnes prästgård, långbord på värdshuset eller interiör i den fattige fiskmånglaren Torarins stuga. Scenografin är inte tekniskt avancerad men den skulle inte passa in på till exempel nationalscenen då långbordet skulle slå i väggen, eftersom Kungliga Operan saknar sidoscener.

I Göteborg korresponderar regi, scenografi, kostymer och ljus ihop med det musikaliska och sångliga framframförandet i en produktion där allt fungerar perfekt. Inte minst bidrar kostymdesignern Ann-Margret Fyregård som, trots en lång karriär, först nu debuterar på Göteborgsoperan. Hennes renässanskostymer är påverkade av 1500-talsmålarna Brueghel, Dürer och Cranach. Hon åstadkommer en klar differentiering i kostymerna då det är ett myller av personer på scenen.

Regissören Mattias Ermedahl har främst tagit fasta på skuldfrågan i Selma Lagerlöfs verk. Han vill inte att förövaren sir Archie bara ska vara ond och offret, Elsalill, enbart ska vara god. Och det har han lyckats med. Teamet har utgått från hur nära operan dramaturgiskt ligger Lagerlöfs kortroman. Publiken får handlingen återberättad, precis som i 1975 års version, genom den emlige Torarins ögon, och det utför Tomas Lind med stor variationsrikedom.

Herr Arnes penningar är i första hand en kollektiv opera med stor kör, orkester och många soloroller, men bara ett fåtal av dessa är betydelsebärande. Julia Sporsén som Elsalill, den enda som överlever de skotska legoknektarnas illdåd i Solberga prästgård, är med sin lyriskt-dramatiska sopran som klippt och skuren för rollen. Likaså Sofie Asplund som Fostersystern som går igen i spöklika scener, inte minst i arian ”Skuggan” som avslutar första akten. Asplunds höga sopran känner inga gränser uppåt. Sir Archies parti kräver ett mycket brett röstomfång och Nystroem hade en tendens att skriva lite lågt för sångrösterna, vilket har en hämmande effekt på det vokala uttrycket. Men för Anton Eriksson är det här en fin framgång sångligt, och inte minst utför han rollen med stor pregnans.

Några biroller måste nämnas, t.ex. Katarina Giotas som både Torarins mor och Värdshusvärdinnan i Marstrand – med stort bett i rösten lyckas hon skapa två fullödiga karaktärer. Hannes Öbergs Båtsman är en annan färgklick. Han framför en sjömansvisa som Gösta Nystroem hörde i Bilbao och som han använde sig av här.

Dirigenten Patrik Ringborg har utfört stordåd med Göteborgsoperans orkester och kör. Orkesterspelet är mycket tajt, inte minst i mellanspelen. Okonventionella instrument används som såg och ett elektroakustiskt instrument, en tongenerator, som i stigande och fallande glissandon skapar ett spöklikt ljud. Nystroem använder sig av ett genomgående tema som går igen flera gånger i form av två parallella kvinter. Han var bosatt i Paris under en stor del av mellankrigsperioden och var klart influerad av den franska impressionismen och tonsättargruppen Les Six, framför allt Arthur Honneger.

Sören Tranberg

Herr Arnes penningar spelas den 9 och 13 mars. 

En mer omfattande recension av uppsättningen kommer i Tidskriften OPERA nr 2/2002. 

Fler Nyheter från OPERA

Nyheter

27 september 2023

Christian Thielemann ny GMD på Staatsoper Unter den Linden
Den omstridde dirigenten Christian Thielemann var Berliner Staatskapelles önskekandidat till tjänsten som ny Generalmusikdirektor – en tjänst som han tillträder nästa år. Thielemann är född 1959 i Berlin-Wilmersdorf och bor nu i Potsdam-Babelsberg. Nu återvänder han till Berlin, där han tidigare har varit GMD på Deutsche Oper under åren 1997–2014.

Läs mer

Nyheter

22 september 2023

Eduardo Strausser ny chefsdirigent för Norrlandsoperan
Den brasilianske dirigenten Eduardo Strausser blir ny chefsdirigent och programansvarig för Norrlandsoperans Symfoniorkester. Han tillträder sin tjänst hösten 2024 och uppdraget sträcker sig initialt fram till och med säsongen 2026/27.

Läs mer

Nyheter

6 september 2023

Madeleine Onne ny vd/teaterchef på Confidencen
Efter sommarens framgångar med bland annat Dardanus, som var Fredrik Forslunds sista säsong på teatern, har Stiftelsen Ulriksdals slottsteater fattat beslut om fortsatt engagemang för Madeleine Onne som vd/teaterchef. Hon har varit tillförordnad chef sedan i maj.

Läs mer

Nyheter

26 augusti 2023

Stephen Gould avslutar sin karriär på grund av hälsoskäl
Den amerikanske tenoren Stephen Gould (f. 1962) avslutar sin karriär på grund av hälsoskäl. Vid årets Wagnerfestspel i Bayreuth skulle han ha sjungit Tannhäuser, Tristan och Siegfried i Ragnarök.

Läs mer

Nyheter

25 augusti 2023

Roland Kluttig blir förste gästdirigent och konstnärlig rådgivare vid Wermland Opera
Den tyske dirigenten Roland Kluttig (f.1968) har utnämnts till förste gästdirigent och konstnärlig rådgivare vid Wermland Opera. Under ett treårigt förordnande med start säsongen 2024/25 kommer Kluttig att vara en återkommande musikalisk ledare för Wermland Operas orkester samt ett konstnärligt bollplank till teaterchef Kjell Englund och programrådet.

Läs mer

Nyheter

16 augusti 2023

Stor fransk barockopera på Drottningholms Slottsteater 2024
Nästa sommar sätts Jean-Baptiste Lullys (1632–87) mästerverk Armide från 1686 upp på rokokoteatern på Lovön. För första gången sätts en Lullyopera upp på teatern. Det blir ett franskt konstnärligt team som tillsammans med musikchefen och dirigenten Francesco Corti tolkar verket.

Läs mer

Nyheter

5 juni 2023

Christina Hörnell blir Malmö Operas nya vd och konstnärliga ledare
Christina Hörnell har tidigare arbetat som kormästare på Kungliga Operan 1994–2013 och även i Göteborgs konserthus 2010–15, där hon ledde Göteborgs symfoniska kör.

Läs mer

Nyheter

1 juni 2023

Mezzosopranen Amie Foon tilldelas ett operastipendium på 100 000 kronor
Mottagare av Föreningen Drottningholmsteaterns Vännernas Operastipendium 2023 är mezzosopranen Amie Foon. Karlstadsdottern avlade examen vid Guildhall School of Music and Drama i London 2019 och magisterexamen vid Stockholms konstnärliga högskola 2021.

Läs mer

Nyheter

29 maj 2023

Sopranen Ylva Sofia Stenberg sjunger Bellini i Weimar
Stenberg tilldelades Jenny Lind-stipendiet 2017 och hon vann också första pris i Bundeswettbewerb i Berlin året därpå. Alltså ännu en svensk sångare som gör internationell karriär.

Läs mer

Nyheter

17 maj 2023

Ida Ränzlöv – årets Birgit Nilsson-stipendiat
Stipendiet är på 200 000 kronor och delas ut av Stiftelsen för Birgit Nilssons Stipendiefond i samband med sommarens stipendiekonsert i Västra Karups kyrka den 11 augusti med Magnus Svensson som pianist.

Läs mer

Nyheter

16 maj 2023

Två svenskor i närkamp om Neros gunst
Det kan man få uppleva nästa säsong på Theater Basel när Kerstin Avemo (Poppea) och Anne Sofie von Otter (Ottavia) drabbar samman i Claudio Monteverdis opera Poppeas kröning.

Läs mer

Nyheter

16 maj 2023

Ingegjerd Bagøien Moe har fått årets Flagstadpris
Priset är på 25 000 norska kronor och pristagaren får också en bronsbyst som föreställer Kirsten Flagstad skapad av konstnären Joseph Grimeland.

Läs mer

Nyheter

15 maj 2023

Christina Nilsson gör sin första Elisabeth i Tannhäuser i Frankfurt
Uppsättningen regisseras av Matthew Wild och för scenografin står den välrenommerade Herbert Murauer. Frankfurtoperans unge chefsdirigent Thomas Guggeis ansvarar för den musikaliska ledningen.

Läs mer

Nyheter

12 maj 2023

Maria Bengtsson gör Christine Storch...
... i Richard Strauss självbiografiska opera Intermezzo på Deutsche Oper i Berlin nästa säsong. Operan med libretto av Strauss själv bygger på en episod i hans äktenskap med Pauline de Ahna.

Läs mer

Nyheter

28 april 2023

Elisabet Strid gör Isolde-debut i Sevilla
Nästa säsong väntar en rejäl rolldebut med Richard Wagners Isolde. Hon gör sin första Isolde på Teatro la Maestranza i Sevilla.

Läs mer

Nyheter

27 april 2023

Julia Lindgren är årets Barbro Salén-stipendiat
Årets Operastipendium från Barbro Saléns Stiftelse är riktat till studerande vid Stockholms Konstnärliga Högskola för att ge möjlighet till fortsatta specialstudier utomlands.

Läs mer