Nyheter

OPERA gratulerar Reri Grist på 90-årsdagen

Reri Grist.

Den afro-amerikanska sopranen Reri Grist föddes i New York City den 29 februari 1932. Hon har varit en ledande koloratursopran i sin generation med en omfattande internationell karriär. Grist uppträdde redan som barn i Broadwayrevyer och sjöng under studietiden i musikaler. Hennes första operaengagemang var som Madame Herz vid ett konsertant framförande av Mozarts Teaterdirektören. Scendebuten ägde rum 1956 som Cindy Lou (Micaëla) i Carmen Jones.

Reri Grist var Consuelo i originaluppsättningen av Leonard Bernsteins musikal West Side Story. Bernstein engagerade henne sedan till ett framförande av Gustav Mahlers fjärde symfoni med New York Philharmonic, vilket blev en stor framgång. Sångerskans operadebut ägde rum vid Santa Fe Opera som Adèle i Läderlappen, följd av Blondchen i Enleveringen ur seraljen. Igor Stravinskij bjöd in Grist till Washington för att sjunga i hans opera Näktergalen med honom själv som dirigent. Framförandet gavs ut som skiva.

Första europeiska framträdandet för Grist ägde rum på Kölnoperan 1960 som Nattens drottning i Trollflöjten. Under åren 1960–66 var hon engagerad vid Zürichoperan, där hennes första roll var Zerbinetta i Ariadne på Naxos – en av hennes paradroller. I den rollen debuterade hon på Wiener Staatsoper 1963 och året därpå vid Salzburgfestspelen. När Bayerische Staatsoper i München var på ensemblegästspel med Ariadne på Naxos i Stockholm hösten 1969 ville applåderna aldrig ta slut efter den långa och krävande arian ”Großmächtige Prinzessin”.

I Zürich sjöng Grist bland annat Sophie i Rosenkavaljeren, Adina i Kärleksdrycken och Gilda i Rigoletto. Hon gjorde Schemenka i Rimskij-Korsakovs Guldtuppen både vid Covent Garden- och Glyndebourne-debuten 1962. Följande år sjöng hon Rosina i Barberaren i Sevilla vid San Francisco Opera. Här kom hon även att gestalta titelrollen i Massenet Manon, pagen Oscar i Maskeradbalen och Susanna i Figaros bröllop. Rosina gjorde hon också i en legendarisk Günther Rennert-uppsättning i Wien mot Fritz Wunderlich, Eberhard Wächter och Erich Kunz.

Lite kuriöst, för Rossini var också född ett skottår, den 29 februari 1792. Rossini och Grist kunde alltså få ner sin ålder med tre fjärdedelar … .

Grist debuterade som Rosina på Metropolitan 1966. Här sjöng hon Olympia i Hoffmanns äventyr, Gilda, Oscar, Sophie och Zerbinetta. Grist sjöng på alla världens ledande operascener, som t.ex. Lyric Opera of Chicago, Deutsche Oper i Berlin, La Scala i Milano och Teatro Colón i Buenos Aires. Hon drog sig tillbaka från scenen 1991 i Morton Feldmans monodrama Neither, som bygger på en Samuel Beckett-pjäs. Detta ägde rum vid Nederlandse Opera i Amsterdam, i Pierre Audis regi. Samma år sjöng Grist även Den italienska sångerskan i Capriccio i San Francisco.

Som ledande i sin generation har Grist naturligtvis medverkat i mängder av studioinspelningar och det blev närmare tjugo kompletta operor. Tveklöst var hon en av dirigenten Karl Böhms favoriter och med honom har hon för Deutsche Grammophon spelat in Mozartrollerna Blondchen i Enleveringen, Madame Herz i Teaterdirektören, Zerlina i Don Giovanni och Despina i Così fan tutte. På samma bolag och under samme dirigent finns hon också på dvd som Blondchen från München 1980. Böhm spelade även in Ariadne på Naxos med henne som Zerbinetta.

Andra legendariska inspelningar finns också i Verdirepertoaren: två gånger spelade hon in Oscar i Maskeradbalen, den första med Erich Leinsdorf och den andra med Riccardo Muti. På EMI sjöng hon in Gilda i Rigoletto mot Nicolai Gedda under Francesco Molinari-Pradelli. Hon finns också representerad på åtskilliga liveinspelningar, däribland som Aminta i Strauss Die schweigsame Frau på Orfeo.

Läsarna rekommenderas varmt att gå in på YouTube och uppleva henne som Norina i Donizettis Don Pasquale, inspelad för ZDF på tyska 1972. Där utvecklar hon sin fulla charm och koloraturförmåga mot Oscar Czerwenka, Hermann Prey och Luigi Alva under Silvio Varvisos ledning.

Reri Grist har rört sig fjäderlätt mellan koloratur- och subrettfacken. I det sistnämnda lade hon in all sin charm, värme och humor. Som koloratursopran tycktes hon inte ha någon övre gräns, när hon levererade fraser helt oforcerat och med full rondör – aldrig någonsin blev en trestruken höjdton spetsig. Hon har också varit en förnämlig konsert- och romanssångare med utsökt textbehandling. Hon lade liksom in sin själ i varje tolkning.

Efter avslutad karriär har Reri Grist varit sångpedagog och lett otaliga masterclasses. Hon har haft en professur i sång vid Indiana University i Bloomington och vid Hochschule für Musik und Theater i München samt deltagit som jurymedlem vid många sångtävlingar.

Grist utsågs till Bayerische Kammersängerin 1976 och fick Legacy Award of American Opera Association 2001. Hon bor i Tyskland och är gift med orkesteradministratören Dr. Ulf Thomson.

Med sin omvittnade humor har hon åtminstone en gång fått svar på tal. Då hon spelade in Susanna i Figaros bröllop på EMI mot Gabriel Bacquier och Elisabeth Söderström som greveparet var dirigenten den åldrade Otto Klemperer, omvittnad för sina långsamma tempi. Då Klemperer lade an värsta begravningstempot i förförelseduetten mellan greven och Susanna, lade Grist huvudet på sned, log sitt mest förtjusande leende och sa: ”Snälla maestro, skulle jag kunna få ett litet snabbare tempo här? Jag har så svårt att älska långsamt.” Klemperer blev henne inte svaret skyldig. Han drog ner glasögonen, lyfte blicken och sa: ”Vad begär ni av mig? Jag är åttiofyra…”

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA

Nyheter

27 september 2023

Christian Thielemann ny GMD på Staatsoper Unter den Linden
Den omstridde dirigenten Christian Thielemann var Berliner Staatskapelles önskekandidat till tjänsten som ny Generalmusikdirektor – en tjänst som han tillträder nästa år. Thielemann är född 1959 i Berlin-Wilmersdorf och bor nu i Potsdam-Babelsberg. Nu återvänder han till Berlin, där han tidigare har varit GMD på Deutsche Oper under åren 1997–2014.

Läs mer

Nyheter

22 september 2023

Eduardo Strausser ny chefsdirigent för Norrlandsoperan
Den brasilianske dirigenten Eduardo Strausser blir ny chefsdirigent och programansvarig för Norrlandsoperans Symfoniorkester. Han tillträder sin tjänst hösten 2024 och uppdraget sträcker sig initialt fram till och med säsongen 2026/27.

Läs mer

Nyheter

6 september 2023

Madeleine Onne ny vd/teaterchef på Confidencen
Efter sommarens framgångar med bland annat Dardanus, som var Fredrik Forslunds sista säsong på teatern, har Stiftelsen Ulriksdals slottsteater fattat beslut om fortsatt engagemang för Madeleine Onne som vd/teaterchef. Hon har varit tillförordnad chef sedan i maj.

Läs mer

Nyheter

26 augusti 2023

Stephen Gould avslutar sin karriär på grund av hälsoskäl
Den amerikanske tenoren Stephen Gould (f. 1962) avslutar sin karriär på grund av hälsoskäl. Vid årets Wagnerfestspel i Bayreuth skulle han ha sjungit Tannhäuser, Tristan och Siegfried i Ragnarök.

Läs mer

Nyheter

25 augusti 2023

Roland Kluttig blir förste gästdirigent och konstnärlig rådgivare vid Wermland Opera
Den tyske dirigenten Roland Kluttig (f.1968) har utnämnts till förste gästdirigent och konstnärlig rådgivare vid Wermland Opera. Under ett treårigt förordnande med start säsongen 2024/25 kommer Kluttig att vara en återkommande musikalisk ledare för Wermland Operas orkester samt ett konstnärligt bollplank till teaterchef Kjell Englund och programrådet.

Läs mer

Nyheter

16 augusti 2023

Stor fransk barockopera på Drottningholms Slottsteater 2024
Nästa sommar sätts Jean-Baptiste Lullys (1632–87) mästerverk Armide från 1686 upp på rokokoteatern på Lovön. För första gången sätts en Lullyopera upp på teatern. Det blir ett franskt konstnärligt team som tillsammans med musikchefen och dirigenten Francesco Corti tolkar verket.

Läs mer

Nyheter

5 juni 2023

Christina Hörnell blir Malmö Operas nya vd och konstnärliga ledare
Christina Hörnell har tidigare arbetat som kormästare på Kungliga Operan 1994–2013 och även i Göteborgs konserthus 2010–15, där hon ledde Göteborgs symfoniska kör.

Läs mer

Nyheter

1 juni 2023

Mezzosopranen Amie Foon tilldelas ett operastipendium på 100 000 kronor
Mottagare av Föreningen Drottningholmsteaterns Vännernas Operastipendium 2023 är mezzosopranen Amie Foon. Karlstadsdottern avlade examen vid Guildhall School of Music and Drama i London 2019 och magisterexamen vid Stockholms konstnärliga högskola 2021.

Läs mer

Nyheter

29 maj 2023

Sopranen Ylva Sofia Stenberg sjunger Bellini i Weimar
Stenberg tilldelades Jenny Lind-stipendiet 2017 och hon vann också första pris i Bundeswettbewerb i Berlin året därpå. Alltså ännu en svensk sångare som gör internationell karriär.

Läs mer

Nyheter

17 maj 2023

Ida Ränzlöv – årets Birgit Nilsson-stipendiat
Stipendiet är på 200 000 kronor och delas ut av Stiftelsen för Birgit Nilssons Stipendiefond i samband med sommarens stipendiekonsert i Västra Karups kyrka den 11 augusti med Magnus Svensson som pianist.

Läs mer

Nyheter

16 maj 2023

Två svenskor i närkamp om Neros gunst
Det kan man få uppleva nästa säsong på Theater Basel när Kerstin Avemo (Poppea) och Anne Sofie von Otter (Ottavia) drabbar samman i Claudio Monteverdis opera Poppeas kröning.

Läs mer

Nyheter

16 maj 2023

Ingegjerd Bagøien Moe har fått årets Flagstadpris
Priset är på 25 000 norska kronor och pristagaren får också en bronsbyst som föreställer Kirsten Flagstad skapad av konstnären Joseph Grimeland.

Läs mer

Nyheter

15 maj 2023

Christina Nilsson gör sin första Elisabeth i Tannhäuser i Frankfurt
Uppsättningen regisseras av Matthew Wild och för scenografin står den välrenommerade Herbert Murauer. Frankfurtoperans unge chefsdirigent Thomas Guggeis ansvarar för den musikaliska ledningen.

Läs mer

Nyheter

12 maj 2023

Maria Bengtsson gör Christine Storch...
... i Richard Strauss självbiografiska opera Intermezzo på Deutsche Oper i Berlin nästa säsong. Operan med libretto av Strauss själv bygger på en episod i hans äktenskap med Pauline de Ahna.

Läs mer

Nyheter

28 april 2023

Elisabet Strid gör Isolde-debut i Sevilla
Nästa säsong väntar en rejäl rolldebut med Richard Wagners Isolde. Hon gör sin första Isolde på Teatro la Maestranza i Sevilla.

Läs mer

Nyheter

27 april 2023

Julia Lindgren är årets Barbro Salén-stipendiat
Årets Operastipendium från Barbro Saléns Stiftelse är riktat till studerande vid Stockholms Konstnärliga Högskola för att ge möjlighet till fortsatta specialstudier utomlands.

Läs mer