In Memoriam

Josephine Veasey 1930–2022

Josephine Veasey som Dido i Trojanerna på Covent Garden i London.

Den brittiska mezzosopranen Josephine Veasey har gått bort i en ålder av 91 år. Hon föddes i Peckham, London, och började i kören på Royal Opera Covent Garden redan 1949. Debutrollen där blev Pagen i Strauss Salome 1955 och i början av karriären sjöng hon flera Mozartroller som Dorabella och Cherubin. Men ganska snabbt gick hon över till tyngre roller som Marina i Boris Godunov, Amneris i Aida och Carmen. I Glyndebourne sjöng hon Charlotte i Werther och Octavian i Rosenkavaljeren.

Snart upptäcktes hon av dirigenten Georg Solti, som lät henne sjunga Pagen i Salome mot Birgit Nilsson på den oöverträffade Decca-inspelningen 1961. Även om hon inte sjöng så mycket bel canto, blev det såväl rollen Agnese i Bellinis Beatrice di Tenda mot Joan Sutherland och Luciano Pavarotti på Decca några år senare som Adalgisa mot Montserrat Caballés Norma i Orange (dvd).

Josephine Veasey sjöng sedan på de allra största operascenerna i världen, mot de största artisterna och under de främsta dirigenterna – Paris, La Scala, Metropolitan, San Francisco, Wiener Staatsoper, Salzburgfestspelen, Aix-en-Provence m.fl. På Karajans Ring-inspelning sjöng hon in Fricka i Rhenguldet och Valkyrian för Deutsche Grammophon. Även om hennes insatser där är förnämliga, svor hon att aldrig mer arbeta med Karajan. Hon hade fått sitta och väntar dagar i sträck på att få spela in, och när det äntligen blev dags fick hon bara spela in små bitar i taget. ”Jag skrubbar hellre golv än jobbar med den mannen igen”, uttalade hon sig.

Ett betydligt mer kärt och långvarigt samarbete blev det med hennes landsman Colin Davis. Under hans ledning blev det ofta Berlioz, en oslagbar kombination. Ännu en legendarisk inspelning släppte Philips med Trojanerna, där Veasey sjunger Dido mot Jon Vickers Aeneas och Berit Lindholms Kassandra. Men också Fausts fördömelse på samma bolag där Veasey sjöng Marguerite mot Nicolai Geddas Faust, även där med Colin Davis som dirigent.

Hon fick också roller skrivna för sig som Andromache i Michael Tippets King Priam 1962 och i Hans Werner Henzes We come to the River 1976 som Kejsaren – båda uruppfördes i England. Josephine Veasey drog sig tillbaka 1982, då hon som avskedsroll sjöng Herodias i Salome på Covent Garden.

Göran Gademan

Fler In Memoriam från OPERA

In Memoriam

17 februari 2024

Seiji Ozawa 1935–2024
Den japanske dirigenten Seiji Ozawa avled i Tokyo den 6 februari 88 år gammal. Ozawa var bland annat chefsdirigent för San Francisco Symphony Orchestra (1970–76), Toronto Symphony Orchestra och inte minst Boston Symphony Orchestra som han var chef för mellan 1973 och 2010.

Läs mer

In Memoriam

5 februari 2024

Tonny Landy 1937–2024
Den danske tenoren Tonny Landy har avlidit efter en längre tids sjukdom, 86 år gammal. Trots att han mestadels var knuten till Det Kongelige i Köpenhamn var han en stor publikfavorit både i Göteborg och i Stockholm.

Läs mer

In Memoriam

20 januari 2024

Ewa Podleś 1952–2024
Med ett omfång på tre oktaver där hon kunde prestera såväl häpnadsväckande koloraturer som ett maffigt mörker i rösten gjorde hon sig särskilt väl inom barock och Rossini.

Läs mer

In Memoriam

29 december 2023

Torkel Blomkvist 1950–2023
Ljussättaren Torkel Blomkvist har avlidit 73 år gammal. Att beskriva hans gigantiska gärning är nästan en omöjlig uppgift då han var verksam under decennier inom svensk scenkonst.

Läs mer

In Memoriam

25 november 2023

Margareta Ridderstedt 1951–2023
Sopranen Margareta Ridderstedt, född Edström, har avlidit i en ålder av 72 år. Hon var bland annat utbildad på Operastudio 67 och var en av stöttepelarna under Folkoperans tid på Roslagsgatan samt den första tiden på Hornsgatan under 1980-talet.

Läs mer

In Memoriam

14 november 2023

Ryland Davies 1943–2023
Den walesiske tenoren Ryland Davies har avlidit 80 år gammal. Han tillhörde under många år den yppersta eliten bland Mozarttenor med roller som Belmonte i Enleveringen ur seraljen, Ferrando i Così fan tutte, Don Ottavio i Don Giovanni och Tamino i Trollflöjten.

Läs mer

In Memoriam

12 november 2023

Adele Änggård 1933–2023
Den brittisk-svenska scenografen och kostymdesignern Adele Änggård har avlidit 90 år gammal. Hon var född Nutfield i Surrey. Hennes far var lord Hankey, som var ambassadör i Sverige 1960–65.

Läs mer

In Memoriam

29 oktober 2023

Lars Sjöberg 1942–2023
Musikjournalisten och översättaren Lars Sjöberg har gått bort i en ålder av 81 år. Han arbetade på SR P2 i många år och gjorde sig känd för en bredare publik med sina både humoristiska och pedagogiska radioserier.

Läs mer

In Memoriam

7 oktober 2023

Reiner Goldberg 1939–2023
Den tyske Wagnertenoren Reiner Goldberg har avlidit i sitt hem i Berlin tio dagar före sin 84-årsdag. Han utbildade sig vid Musikkonservatorium Carl Maria von Weber i Dresden och därefter debuterade han 1967 vid Sächsische Landesbühne Radebaul. År 1973 debuterade han på Semperoperan i Dresden och från 1981 ingick han i ensemblen vid Staatsoper Unter den Linden i dåvarande Östberlin.

Läs mer

In Memoriam

20 september 2023

Stephen Gould 1962–2023
Den amerikanske Wagnertenoren Stephen Gould har avlidit i sviterna av en obotlig levercancer, 61 år gammal. Han var en framstående sångare, aktör och inte minst pedagog. Han debuterade vid Bayreuthfestspelen 2004 och här kom han framträda i nästan hundra föreställningar tills i fjol.

Läs mer

In Memoriam

28 augusti 2023

Robert Hale 1933–2023
Den amerikanske basbarytonen Robert Hale har avlidit i dagarna kring sin 90-årsdag. Han föddes i Texas men växte upp i Louisiana. Därefter flyttade familjen till Oklahoma City, där Robert Hale gick på high school och college.

Läs mer

In Memoriam

18 augusti 2023

Renata Scotto 1934–2023
En av de absolut världsledande sopranerna under 1960–80-talen, Renata Scotto, har avlidit i en ålder av 89 år. Hon var född i en liten fiskeby utanför Savona i Ligurien dit hon återvände före sin bortgång. Hon kunde närmast betraktas som ett sångligt underbarn då hon kom till Musikkonservatoriet i Milano som sextonåring.

Läs mer

In Memoriam

17 augusti 2023

Arnold Östman 1939–2023
Dirigenten Arnold Östman har efter längre tids sjukdom avlidit 83 år gammal. Han var praktiskt taget autodidakt och gjorde en mycket framgångsrik karriär i svenskt och internationellt operaliv.

Läs mer

In Memoriam

15 augusti 2023

Rachel Yakar 1936–2023
Den franska sopranen Rachel Yakar har efter en lång tids sjukdom avlidit 87 år gammal.  Hon var född i Lyon av judisk grekisk-turkiska föräldrar. Först utbildade hon sig till kostymdesigner, men sedan tog sången över. Hon studerade vid Pariskonservatoriet.

Läs mer

In Memoriam

14 augusti 2023

Berit Lindholm 1934–2023
Hovsångerskan och den högdramatiska sopranen Berit Lindholm har avlidit i en ålder av 88 år. Hon var född som Berit Jonsson i Fredhäll, Stockholm, och utbildade sig först till folkskollärare innan hon sökte och kom in på Operaskolan i Stockholm där hon gick 1961–63.

Läs mer

In Memoriam

2 augusti 2023

Graham Clark 1941–2023
Den brittiske karaktärstenoren Graham Clark har avlidit 81 år gammal i sviterna av en cancersjukdom som han diagnosticerades med för 20 år sedan. Clarks stora genombrott kom i samband en välgörenhetsgala på Covent Garden 1975, som dirigerades av Richard Bonynge och där Joan Sutherland var den stora stjärnan.

Läs mer