In Memoriam

Josephine Veasey 1930–2022

Josephine Veasey som Dido i Trojanerna på Covent Garden i London.

Den brittiska mezzosopranen Josephine Veasey har gått bort i en ålder av 91 år. Hon föddes i Peckham, London, och började i kören på Royal Opera Covent Garden redan 1949. Debutrollen där blev Pagen i Strauss Salome 1955 och i början av karriären sjöng hon flera Mozartroller som Dorabella och Cherubin. Men ganska snabbt gick hon över till tyngre roller som Marina i Boris Godunov, Amneris i Aida och Carmen. I Glyndebourne sjöng hon Charlotte i Werther och Octavian i Rosenkavaljeren.

Snart upptäcktes hon av dirigenten Georg Solti, som lät henne sjunga Pagen i Salome mot Birgit Nilsson på den oöverträffade Decca-inspelningen 1961. Även om hon inte sjöng så mycket bel canto, blev det såväl rollen Agnese i Bellinis Beatrice di Tenda mot Joan Sutherland och Luciano Pavarotti på Decca några år senare som Adalgisa mot Montserrat Caballés Norma i Orange (dvd).

Josephine Veasey sjöng sedan på de allra största operascenerna i världen, mot de största artisterna och under de främsta dirigenterna – Paris, La Scala, Metropolitan, San Francisco, Wiener Staatsoper, Salzburgfestspelen, Aix-en-Provence m.fl. På Karajans Ring-inspelning sjöng hon in Fricka i Rhenguldet och Valkyrian för Deutsche Grammophon. Även om hennes insatser där är förnämliga, svor hon att aldrig mer arbeta med Karajan. Hon hade fått sitta och väntar dagar i sträck på att få spela in, och när det äntligen blev dags fick hon bara spela in små bitar i taget. ”Jag skrubbar hellre golv än jobbar med den mannen igen”, uttalade hon sig.

Ett betydligt mer kärt och långvarigt samarbete blev det med hennes landsman Colin Davis. Under hans ledning blev det ofta Berlioz, en oslagbar kombination. Ännu en legendarisk inspelning släppte Philips med Trojanerna, där Veasey sjunger Dido mot Jon Vickers Aeneas och Berit Lindholms Kassandra. Men också Fausts fördömelse på samma bolag där Veasey sjöng Marguerite mot Nicolai Geddas Faust, även där med Colin Davis som dirigent.

Hon fick också roller skrivna för sig som Andromache i Michael Tippets King Priam 1962 och i Hans Werner Henzes We come to the River 1976 som Kejsaren – båda uruppfördes i England. Josephine Veasey drog sig tillbaka 1982, då hon som avskedsroll sjöng Herodias i Salome på Covent Garden.

Göran Gademan

Fler In Memoriam från OPERA

In Memoriam

20 september 2023

Stephen Gould 1962–2023
Den amerikanske Wagnertenoren Stephen Gould har avlidit i sviterna av en obotlig levercancer, 61 år gammal. Han var en framstående sångare, aktör och inte minst pedagog. Han debuterade vid Bayreuthfestspelen 2004 och här kom han framträda i nästan hundra föreställningar tills i fjol.

Läs mer

In Memoriam

28 augusti 2023

Robert Hale 1933–2023
Den amerikanske basbarytonen Robert Hale har avlidit i dagarna kring sin 90-årsdag. Han föddes i Texas men växte upp i Louisiana. Därefter flyttade familjen till Oklahoma City, där Robert Hale gick på high school och college.

Läs mer

In Memoriam

18 augusti 2023

Renata Scotto 1934–2023
En av de absolut världsledande sopranerna under 1960–80-talen, Renata Scotto, har avlidit i en ålder av 89 år. Hon var född i en liten fiskeby utanför Savona i Ligurien dit hon återvände före sin bortgång. Hon kunde närmast betraktas som ett sångligt underbarn då hon kom till Musikkonservatoriet i Milano som sextonåring.

Läs mer

In Memoriam

17 augusti 2023

Arnold Östman 1939–2023
Dirigenten Arnold Östman har efter längre tids sjukdom avlidit 83 år gammal. Han var praktiskt taget autodidakt och gjorde en mycket framgångsrik karriär i svenskt och internationellt operaliv.

Läs mer

In Memoriam

15 augusti 2023

Rachel Yakar 1936–2023
Den franska sopranen Rachel Yakar har efter en lång tids sjukdom avlidit 87 år gammal.  Hon var född i Lyon av judisk grekisk-turkiska föräldrar. Först utbildade hon sig till kostymdesigner, men sedan tog sången över. Hon studerade vid Pariskonservatoriet.

Läs mer

In Memoriam

14 augusti 2023

Berit Lindholm 1934–2023
Hovsångerskan och den högdramatiska sopranen Berit Lindholm har avlidit i en ålder av 88 år. Hon var född som Berit Jonsson i Fredhäll, Stockholm, och utbildade sig först till folkskollärare innan hon sökte och kom in på Operaskolan i Stockholm där hon gick 1961–63.

Läs mer

In Memoriam

2 augusti 2023

Graham Clark 1941–2023
Den brittiske karaktärstenoren Graham Clark har avlidit 81 år gammal i sviterna av en cancersjukdom som han diagnosticerades med för 20 år sedan. Clarks stora genombrott kom i samband en välgörenhetsgala på Covent Garden 1975, som dirigerades av Richard Bonynge och där Joan Sutherland var den stora stjärnan.

Läs mer

In Memoriam

23 juli 2023

Danica Mastilović 1933–2023
Sopranen Danica Mastilović har avlidit 89 år gammal efter en längre tids sjukdom. Hon kom att tillhöra Frankfurts fasta ensemble under hela 40 år.

Läs mer

In Memoriam

2 juli 2023

Kenneth Riegel 1938–2023
Den amerikanske tenoren Kenneth Reigel har avlidit, 85 år gammal. Kenneth Riegel sjöng på all världens ledande operascener. För en bredare operapublik är han kanske mest känd för Don Ottavio i Joseph Loseys film, där Ruggiero Raimondi gestaltade Don Giovanni. Riegel gjorde också Sjusjkij i Andrezej Zulawskis filmatisering av Boris Godunov.

Läs mer

In Memoriam

20 juni 2023

Gabriele Schnaut 1951–2023
En av våra mest framstående högdramatiska sopraner Gabriele Schnaut har efter en kort tids sjukdom avlidit, 72 år gammal. Hon var född i Mannheim men växte upp i Mainz, där hon redan som barn tog violin- och sånglektioner.

Läs mer

In Memoriam

2 juni 2023

Kaija Saariaho 1952–2023
Den finländska tonsättaren och konstakademikern Kaija Saariaho har avlidit 70 år gammal. Hon var en av Finlands internationellt mest kända och en av sin samtids mest betydelsefulla tonsättare. Hon var född och uppvuxen i Helsingfors, men har de senaste årtiondena varit bosatt i Paris.

Läs mer

In Memoriam

8 maj 2023

Grace Bumbry 1937–2023
Den amerikanska operasångerskan Grace Bumbry har avlidit i Wien vid en ålder av 86 år. Bumbry tillhörde de absolut främsta i sin generation, lika hemmastadd i mezzo- som i sopranfacket och med en enastående lång karriär över hela världen.

Läs mer

In Memoriam

29 mars 2023

Hans-Åke Sjöquist 1948–2023
Ljusdesignern Hans-Åke Sjöquist har efter en tids sjukdom avlidit 74 år gammal. Han arbetade med ljussättning under närmare 50 år. Från 1986 var han frilans och drev designföretaget Candela. Han var utbildad vid Yale University School of Drama i Connecticut, USA.

Läs mer

In Memoriam

21 mars 2023

Virginia Zeani 1925–2023
Den rumänskfödda sopranen Virginia Zeani har avlidit 97 år gammal. Hon var född i en liten by i Transylvanien. Hennes professionella debut ägde rum på Teatro Duse i Bologna 1948 som Violetta i La traviata – en roll som hon sjöng hela 648 gånger under karriären.

Läs mer

In Memoriam

16 februari 2023

Friedrich Cerha 1926–2023
Den österrikiske tonsättaren, dirigenten och musikpedagogen Friedrich Cerha avled den 14 februari, tre dagar före sin 97-årsdag. Han var född i Wien och var ett musikaliskt underbarn. Han spelade violin redan som sexåring och två år senare komponerade han sina första alster.

Läs mer

In Memoriam

5 februari 2023

Jürgen Flimm 1941–2023
Teaterregissören och förre operachefen vid Staatsoper Unter den Linden i Berlin Jürgen Flimm har avlidit 81 år gammal. Han var född i Giessen, men växte upp i Köln där han studerade teatervetenskap och sociologi.

Läs mer