Nyheter

OPERA gratulerar Hillevi Blylods på 90-årsdagen!

Hillevi Blylods som Sophie i Rosenkavaljeren, Kungliga Operan 1971. Foto: Enar Melker Rydberg.

Sopranen Hillevi Blylods fyller 90 år i dag. Hon föddes i Ludvika. Hon har bedrivit sångstudier för Arne Sunnegårdh, Joel Berglund och Käthe Sundström samt Clemens Kaiser-Breme i tyska Essen. Vidare studier vid Kungliga Musikhögskolan och Statens musikdramatiska skola i Stockholm 1966–69. Blylods var under åren 1961–65 anställd i Operakören vid Kungliga Operan. Från 1968 fram till pensioneringen 1985 var hon engagerad som sångsolist vid samma scen. Hon har medverkat i 40 produktioner.

Hillevi Blylods gjorde en framgångsrik debut som Grevinnan i Figaros bröllop 1968. Andra betydande Mozartroller har varit Pamina och Första damen i Trollflöjten, Fiordiligi i Così fan tutte och Donna Anna i Don Giovanni 1974 – en roll som hon alternerade i med Margareta Hallin. Det var första gången man framförde operan på originalspråket vid nationalscenen och rollerna var dubbelbesatta, allt under dirigenten Carlo Felice Cillarios ledning.

Hon sjöng Sophie i Folke Abenius legendariska uppsättning av Rosenkavaljeren vid premiären våren 1971. En annan viktig roll för Hillevi Blylods har varit Micaëla i Jean-Pierre Ponnelles populära Carmen-uppsättning, som också direktsändes i Sveriges Television. Det gjordes även ett lp-utdrag, där Edith Thallaug sjöng Carmen, Rolf Björling (Don José) och Hillevi Blylods (Micaëla), allt under Elyakum Shapirras ledning.

Som ensemblemedlem har Blylods medverkat i en bred repertoar och här måste Morgana i Bengt Petersons iscensättning av Händels Alcina nämnas liksom Antonia i Hoffmanns äventyr.

På Drottningholmsteatern har sångerskan medverkat flitigt, inte minst som Eurydike i Orfeus och Eurydike, men också som Virtù (Fru Dygd) i Poppeas kröning och Ortensia i Rossinibuffan Kärlek på prov. Även i mellanstora partier har Hillevi Blylods gjort avtryck, som t.ex. Karolka i Jenůfa, Najaden i Ariadne på Naxos, en blomsterflicka i Parsifal, Ortlinde i Valkyrian och Woglinde i Ragnarök.

Sista premiären på Operan blev i Göran Järvefelts uppsättning av Offenbachs Orfeus i underjorden, där Blylods gestaltade Minerva. Hon deltog också vid Kungliga Operans gästspel i Edinburgh, Moskva och Köpenhamn.

Blylods har även varit verksam som konsertsångerska. Under åren 1985–2004 var hon sekreterare i Kungliga Teaterns Solister.

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA

Nyheter

22 september 2023

Eduardo Strausser ny chefsdirigent för Norrlandsoperan
Den brasilianske dirigenten Eduardo Strausser blir ny chefsdirigent och programansvarig för Norrlandsoperans Symfoniorkester. Han tillträder sin tjänst hösten 2024 och uppdraget sträcker sig initialt fram till och med säsongen 2026/27.

Läs mer

Nyheter

6 september 2023

Madeleine Onne ny vd/teaterchef på Confidencen
Efter sommarens framgångar med bland annat Dardanus, som var Fredrik Forslunds sista säsong på teatern, har Stiftelsen Ulriksdals slottsteater fattat beslut om fortsatt engagemang för Madeleine Onne som vd/teaterchef. Hon har varit tillförordnad chef sedan i maj.

Läs mer

Nyheter

26 augusti 2023

Stephen Gould avslutar sin karriär på grund av hälsoskäl
Den amerikanske tenoren Stephen Gould (f. 1962) avslutar sin karriär på grund av hälsoskäl. Vid årets Wagnerfestspel i Bayreuth skulle han ha sjungit Tannhäuser, Tristan och Siegfried i Ragnarök.

Läs mer

Nyheter

25 augusti 2023

Roland Kluttig blir förste gästdirigent och konstnärlig rådgivare vid Wermland Opera
Den tyske dirigenten Roland Kluttig (f.1968) har utnämnts till förste gästdirigent och konstnärlig rådgivare vid Wermland Opera. Under ett treårigt förordnande med start säsongen 2024/25 kommer Kluttig att vara en återkommande musikalisk ledare för Wermland Operas orkester samt ett konstnärligt bollplank till teaterchef Kjell Englund och programrådet.

Läs mer

Nyheter

16 augusti 2023

Stor fransk barockopera på Drottningholms Slottsteater 2024
Nästa sommar sätts Jean-Baptiste Lullys (1632–87) mästerverk Armide från 1686 upp på rokokoteatern på Lovön. För första gången sätts en Lullyopera upp på teatern. Det blir ett franskt konstnärligt team som tillsammans med musikchefen och dirigenten Francesco Corti tolkar verket.

Läs mer

Nyheter

5 juni 2023

Christina Hörnell blir Malmö Operas nya vd och konstnärliga ledare
Christina Hörnell har tidigare arbetat som kormästare på Kungliga Operan 1994–2013 och även i Göteborgs konserthus 2010–15, där hon ledde Göteborgs symfoniska kör.

Läs mer

Nyheter

1 juni 2023

Mezzosopranen Amie Foon tilldelas ett operastipendium på 100 000 kronor
Mottagare av Föreningen Drottningholmsteaterns Vännernas Operastipendium 2023 är mezzosopranen Amie Foon. Karlstadsdottern avlade examen vid Guildhall School of Music and Drama i London 2019 och magisterexamen vid Stockholms konstnärliga högskola 2021.

Läs mer

Nyheter

29 maj 2023

Sopranen Ylva Sofia Stenberg sjunger Bellini i Weimar
Stenberg tilldelades Jenny Lind-stipendiet 2017 och hon vann också första pris i Bundeswettbewerb i Berlin året därpå. Alltså ännu en svensk sångare som gör internationell karriär.

Läs mer

Nyheter

17 maj 2023

Ida Ränzlöv – årets Birgit Nilsson-stipendiat
Stipendiet är på 200 000 kronor och delas ut av Stiftelsen för Birgit Nilssons Stipendiefond i samband med sommarens stipendiekonsert i Västra Karups kyrka den 11 augusti med Magnus Svensson som pianist.

Läs mer

Nyheter

16 maj 2023

Två svenskor i närkamp om Neros gunst
Det kan man få uppleva nästa säsong på Theater Basel när Kerstin Avemo (Poppea) och Anne Sofie von Otter (Ottavia) drabbar samman i Claudio Monteverdis opera Poppeas kröning.

Läs mer

Nyheter

16 maj 2023

Ingegjerd Bagøien Moe har fått årets Flagstadpris
Priset är på 25 000 norska kronor och pristagaren får också en bronsbyst som föreställer Kirsten Flagstad skapad av konstnären Joseph Grimeland.

Läs mer

Nyheter

15 maj 2023

Christina Nilsson gör sin första Elisabeth i Tannhäuser i Frankfurt
Uppsättningen regisseras av Matthew Wild och för scenografin står den välrenommerade Herbert Murauer. Frankfurtoperans unge chefsdirigent Thomas Guggeis ansvarar för den musikaliska ledningen.

Läs mer

Nyheter

12 maj 2023

Maria Bengtsson gör Christine Storch...
... i Richard Strauss självbiografiska opera Intermezzo på Deutsche Oper i Berlin nästa säsong. Operan med libretto av Strauss själv bygger på en episod i hans äktenskap med Pauline de Ahna.

Läs mer

Nyheter

28 april 2023

Elisabet Strid gör Isolde-debut i Sevilla
Nästa säsong väntar en rejäl rolldebut med Richard Wagners Isolde. Hon gör sin första Isolde på Teatro la Maestranza i Sevilla.

Läs mer

Nyheter

27 april 2023

Julia Lindgren är årets Barbro Salén-stipendiat
Årets Operastipendium från Barbro Saléns Stiftelse är riktat till studerande vid Stockholms Konstnärliga Högskola för att ge möjlighet till fortsatta specialstudier utomlands.

Läs mer

Nyheter

26 april 2023

Sanna Gibbs får Folkoperans vänners soliststipendium 2023
Soliststipendiet 2023 tilldelas sopranen Sanna Gibbs för hennes rollprestation som Fiordiligi i Mozarts Così fan tutte som spelades på Folkoperan våren 2022.

Läs mer