Nyheter

OPERA gratulerar Hillevi Blylods på 90-årsdagen!

Hillevi Blylods som Sophie i Rosenkavaljeren, Kungliga Operan 1971. Foto: Enar Melker Rydberg.

Sopranen Hillevi Blylods fyller 90 år i dag. Hon föddes i Ludvika. Hon har bedrivit sångstudier för Arne Sunnegårdh, Joel Berglund och Käthe Sundström samt Clemens Kaiser-Breme i tyska Essen. Vidare studier vid Kungliga Musikhögskolan och Statens musikdramatiska skola i Stockholm 1966–69. Blylods var under åren 1961–65 anställd i Operakören vid Kungliga Operan. Från 1968 fram till pensioneringen 1985 var hon engagerad som sångsolist vid samma scen. Hon har medverkat i 40 produktioner.

Hillevi Blylods gjorde en framgångsrik debut som Grevinnan i Figaros bröllop 1968. Andra betydande Mozartroller har varit Pamina och Första damen i Trollflöjten, Fiordiligi i Così fan tutte och Donna Anna i Don Giovanni 1974 – en roll som hon alternerade i med Margareta Hallin. Det var första gången man framförde operan på originalspråket vid nationalscenen och rollerna var dubbelbesatta, allt under dirigenten Carlo Felice Cillarios ledning.

Hon sjöng Sophie i Folke Abenius legendariska uppsättning av Rosenkavaljeren vid premiären våren 1971. En annan viktig roll för Hillevi Blylods har varit Micaëla i Jean-Pierre Ponnelles populära Carmen-uppsättning, som också direktsändes i Sveriges Television. Det gjordes även ett lp-utdrag, där Edith Thallaug sjöng Carmen, Rolf Björling (Don José) och Hillevi Blylods (Micaëla), allt under Elyakum Shapirras ledning.

Som ensemblemedlem har Blylods medverkat i en bred repertoar och här måste Morgana i Bengt Petersons iscensättning av Händels Alcina nämnas liksom Antonia i Hoffmanns äventyr.

På Drottningholmsteatern har sångerskan medverkat flitigt, inte minst som Eurydike i Orfeus och Eurydike, men också som Virtù (Fru Dygd) i Poppeas kröning och Ortensia i Rossinibuffan Kärlek på prov. Även i mellanstora partier har Hillevi Blylods gjort avtryck, som t.ex. Karolka i Jenůfa, Najaden i Ariadne på Naxos, en blomsterflicka i Parsifal, Ortlinde i Valkyrian och Woglinde i Ragnarök.

Sista premiären på Operan blev i Göran Järvefelts uppsättning av Offenbachs Orfeus i underjorden, där Blylods gestaltade Minerva. Hon deltog också vid Kungliga Operans gästspel i Edinburgh, Moskva och Köpenhamn.

Blylods har även varit verksam som konsertsångerska. Under åren 1985–2004 var hon sekreterare i Kungliga Teaterns Solister.

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA