Nyheter

OPERA gratulerar Hillevi Blylods på 90-årsdagen!

Hillevi Blylods som Sophie i Rosenkavaljeren, Kungliga Operan 1971. Foto: Enar Melker Rydberg.

Sopranen Hillevi Blylods fyller 90 år i dag. Hon föddes i Ludvika. Hon har bedrivit sångstudier för Arne Sunnegårdh, Joel Berglund och Käthe Sundström samt Clemens Kaiser-Breme i tyska Essen. Vidare studier vid Kungliga Musikhögskolan och Statens musikdramatiska skola i Stockholm 1966–69. Blylods var under åren 1961–65 anställd i Operakören vid Kungliga Operan. Från 1968 fram till pensioneringen 1985 var hon engagerad som sångsolist vid samma scen. Hon har medverkat i 40 produktioner.

Hillevi Blylods gjorde en framgångsrik debut som Grevinnan i Figaros bröllop 1968. Andra betydande Mozartroller har varit Pamina och Första damen i Trollflöjten, Fiordiligi i Così fan tutte och Donna Anna i Don Giovanni 1974 – en roll som hon alternerade i med Margareta Hallin. Det var första gången man framförde operan på originalspråket vid nationalscenen och rollerna var dubbelbesatta, allt under dirigenten Carlo Felice Cillarios ledning.

Hon sjöng Sophie i Folke Abenius legendariska uppsättning av Rosenkavaljeren vid premiären våren 1971. En annan viktig roll för Hillevi Blylods har varit Micaëla i Jean-Pierre Ponnelles populära Carmen-uppsättning, som också direktsändes i Sveriges Television. Det gjordes även ett lp-utdrag, där Edith Thallaug sjöng Carmen, Rolf Björling (Don José) och Hillevi Blylods (Micaëla), allt under Elyakum Shapirras ledning.

Som ensemblemedlem har Blylods medverkat i en bred repertoar och här måste Morgana i Bengt Petersons iscensättning av Händels Alcina nämnas liksom Antonia i Hoffmanns äventyr.

På Drottningholmsteatern har sångerskan medverkat flitigt, inte minst som Eurydike i Orfeus och Eurydike, men också som Virtù (Fru Dygd) i Poppeas kröning och Ortensia i Rossinibuffan Kärlek på prov. Även i mellanstora partier har Hillevi Blylods gjort avtryck, som t.ex. Karolka i Jenůfa, Najaden i Ariadne på Naxos, en blomsterflicka i Parsifal, Ortlinde i Valkyrian och Woglinde i Ragnarök.

Sista premiären på Operan blev i Göran Järvefelts uppsättning av Offenbachs Orfeus i underjorden, där Blylods gestaltade Minerva. Hon deltog också vid Kungliga Operans gästspel i Edinburgh, Moskva och Köpenhamn.

Blylods har även varit verksam som konsertsångerska. Under åren 1985–2004 var hon sekreterare i Kungliga Teaterns Solister.

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA

Nyheter

21 februari 2024

Frida Engström ny konstnärlig ledare för Läckö slottsopera
Hon efterträder Catarina Gnosspelius, som under sexton år varit ansvarig för opera och scenkonst på Läckö slott. Gnosspelius går vidare och blir konstnärlig ledare för Vadstena-Akademien.

Läs mer

Nyheter

20 februari 2024

Operafabriken ger Fidelio på Lokstallarna i Malmö
Operafabriken, grundad av sopranen Leena Malkki 2011, är en fristående operagrupp med Malmö som bas. Deras mål är att bredda det befintliga operautbudet genom att lyfta fram mindre spelade verk i ett intimt format.

Läs mer

Nyheter

15 februari 2024

Salome nästa säsong på Malmö Opera
Eirik Stubø regisserar Salome och det blir hans andra operauppsättning i Sverige efter succén med Norma på Folkoperan 2022. Cornelia Beskow kommer att gestalta Salome.

Läs mer

Nyheter

14 februari 2024

Orfeus och Eurydike i Vattnäs Konsertlada i sommar
Glucks reformopera sätts upp i sommar av ett erfaret och nyskapande konstnärligt team. Teamet vill i sin tolkning av verket undersöka hur man kan använda de verktyg som står till buds i dag, till exempel ge form åt bilder och teman med hjälp av AI.

Läs mer

Nyheter

13 februari 2024

Årets Joel Berglund-stipendiater är sopranerna Sandra Bendrik och Solveig Bergersen
De får 60 000 kronor vardera. Stipendiet delas ut och administreras av Stiftelsen Kungliga Teaterns Solister efter att en utvald jury valt ut stipendiaterna bland ett 60-tal sångare.

Läs mer

Nyheter

13 februari 2024

Sopranen Julia Lindgren får Anders Walls Confidencen-stipendium
Stipendiet är på 125 000 kronor. Stipendiaten tar till sommaren sin kandidatexamen vid operautbildningen vid Högskolan för scen och musik i Göteborg.

Läs mer

Nyheter

8 februari 2024

Sopranen Clarice Granado får Anders Walls Giresta-stipendium
Stipendiet, som är på 125 000 kronor, omfattar även en solokonsert i Giresta kyrka. Clarice Granado (f. 1997) tar till sommaren sin kandidatexamen vid SKH Opera (f.d. Operahögskolan) i Stockholm.

Läs mer

Nyheter

6 februari 2024

Jussi Björlingsällskapets pris till tenoren Tobias Westman
Priset, som är på 30 000 kronor, delas ut vid Jussi Björling-dagarna i Voxnabruk i juli. Tobias Westman är född 1990 och uppvuxen i Nacka.

Läs mer

Nyheter

2 februari 2024

Rossinibuffan La Gazzetta får Sverigepremiär på Läckö Slott i sommar
La Gazetta (Tidningen) från 1816 med libretto av Giuseppe Palompa bygger på en Goldinipjäs Il matrimonio per concorso. Catarina Gnosspelius svarar för den svenska översättningen till La Gazzetta.

Läs mer

Nyheter

31 januari 2024

Bayreuth Baroque Opera Festival har utsetts ...
till vinnare av Opera Award 2024 i kategorin Best Festival. OPERA bevakade den senaste festivalen i höstas, då man gav Händels Flavio, re de’Longobardi och Monteverdis L’Orfeo.

Läs mer

Nyheter

30 januari 2024

Händels Alcina på Confidencen i sommar
Under Confidencen Opera & Music Festival i sommar förvandlas Confidencen till Alcinas förtrollade ö. En ö full av förförda och försmådda älskare, förstenade vilda djur och Alcinas innersta känslor. En ö där inget är som det verkar vara.

Läs mer

Nyheter

26 januari 2024

La bohème nästa säsong på Malmö Opera
Följ med till 60-talets New York där kreativiteten och dekadensen sprudlar. Här finns det senaste inom mode, konst, teater, musik, litteratur, poesi och film. Nya konstformer växer fram, allt är möjligt och friheten är total.

Läs mer

Nyheter

16 januari 2024

Fotografen blir Vadstena-Akademiens 39:e urpremiär
I sommar firar Vadstena-Akademien sitt 60-årsjubileum med att bland annat uruppföra operan Fotografen på Vadstena Gamla Teater. Fotografen är en berättelse om kvinnliga pionjärer under 1800-talets slut och sekelskiftets början.

Läs mer

Nyheter

14 januari 2024

Sopranen Kathrin Lorenzen vann Solistpriset 2024
I finalen tävlade Kathrin Lorenzen mot altsaxofonisten Theo Hillborg och sopranen Matilda Sterby.

Läs mer

Nyheter

13 januari 2024

Simone Young dirigerar Nibelungens ring i Bayreuth i sommar
Därmed blir hon den första kvinnliga dirigenten som tar sig an tetralogin i festspelshuset. Meningen var att Philippe Jordan skulle ha dirigerat Ringen men han har avsagt sig uppdraget.

Läs mer

Nyheter

3 januari 2024

Anne Sofie von Otter ny gästlärare på operautbildningen i Göteborg
Hon är en av tre nya artister som kommer att jobba med operastudenter tack vare ett förnyat stöd på 1,8 miljoner från Stenastiftelsen till Artist in residence-programmet under perioden 2024–2026.

Läs mer