Nyheter

John Lundgren årets Jussi Björling-stipendiat

John Lundgren

John Lundgren årets Jussi Björling-stipendiat

2022 års Jussi Björling-stipendium tilldelas barytonen John Lundgren. Prissumman är från och med i år höjd till 125 000 kronor. Lundgren är socionomen som via dansband och musikal har nått operans mest prestigefyllda scener. 2016 debuterade han vid Bayreuthfestspelen som Wotan i Valkyrian.

Redan under studietiden i Köpenhamn knöts John Lundgren till Det Kongelige Teater. Han var med i Aida vid invigningsföreställningen i det nya operahuset på Holmen. Redan då sjöng han bärande barytonroller i La Bohème, Trubaduren, Don Carlos och Lucia di Lammermoor. Han har också kreerat ledande roller i nyskrivna verk som Notorious på Göteborgsoperan och Cecilia och Apkungen på Drottningholms Slottsteater.

Lundgren tilldelades det prestigefyllda Birgit Nilsson-priset 2006 och fyra år senare utsågs han till Riddare av Dannebrogorden. Hösten 2021 utsågs han till hovsångare.

I år väntar flera viktiga händelser för den dramatiske barytonen. Nyligen rolldebuterade Lundgren som Jochanaan i Salome på Wiener Staatsoper. Där kommer han i maj också att sjunga Wotan i två kompletta Ringar mot Nina Stemme, som ska göra Brünnhilde för sista gången. Michael Weinius sjunger för övrigt de båda Siegfried-rollerna. I sommar återvänder Lundgren till Bayreuth för att sjunga Wotan i nyuppsättningen av Nibelungens ring. Det blir hans femte säsong i Wagnerhögborgen. I höst debuterar han på Metropolitan i New York som Scarpia i Tosca.

Jussi Björling-stipendiet överlämnas till John Lundgren i höst vid en galaföreställning på Confidencen, där han själv även kommer att medverka.

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA