Nyheter

Anders Walls Giresta-stipendium 2022 ges till mezzosopranen Mathilda Bryngelsson

Mathilda Bryngelsson. Foto: Rickard Söderberg.

Mathilda Bryngelsson (f. 1992) från Göteborg tilldelas Anders Walls Giresta-stipendium på 125 000 kronor. Stipendiet omfattar även en professionell demoinspelning samt en solokonsert i Giresta kyrka.

Mezzosopranen Mathilda Bryngelsson tar till sommaren sin masterexamen vid Malmö Opera Academy, ett samarbete mellan Malmö Opera och Musikhögskolan i Malmö.

Efter gymnasiet började hon sjunga i en kyrkokör. Därefter blev det sångstudier på folkhögskolorna i Oskarshamn, Ingesund och Härnösand innan hon slutligen kom in på Operahögskolan i Stockholm och tog sin kandidatexamen 2019 med Robert Hyman som sånglärare. Samma år debuterade hon som Mercédès i Carmen med Lyriska Sällskapet i Gävleborg. Hon sjöng även Medoro vid Kungliga Operans urpremiär av Ramström/Händel/Vivaldis Orlando på Confidencen, med den framstående mezzon Emma Sventelius i titelrollen, också hon en tidigare Giresta-stipendiat.

Bryngelsson har också gjort Cherubin och Marcellina i Figaros bröllop, Frugola i Puccinis enaktare Manteln och Kontjakovna i Furst Igor. Bland drömrollerna finns Sextus i Titus mildhet och Charlotte i Werther.

Mathilda Bryngelsson har tilldelats ett stort antal stipendier, bl.a. flera nationella stipendier från Kungliga Musikaliska Akademien. 2021 vann hon första pris i OVIS-rösten. Och som pristagare i tävlingen Schloss Rheinsberg Internationaler Gesangswettbewerb i Berlin fick hon i december 2021 göra Modern i Hans och Greta på Kammeroper Schloss Rheinsberg. Hon har också framträtt som altsolist i Mendelssohns oratorium Elias i Berlin 2019 tillsammans med Brandenburgisches Staatsorchester Frankfurt och Lunds Akademiska Kör.

Under våren 2022 är Mathilda Bryngelsson aktuell i Suor Angelica och På andra sidan havet på Malmö Opera.

Årets andra Giresta-stipendiat är violinisten Johan Dalene. Stipendierna överlämnas vid en digital ceremoni med musikframträdanden som sänds via www.wallstiftelsen.se den 10 mars.

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA