Nyheter

Anders Walls Confidencen-stipendium 2022 går till sopranen och tonsättaren Josefine Mindus

Josefine Mindus. Foto: Yulia Mustaeva.

Josefine Mindus (f. 1994) från Stockholm har tilldelats Anders Walls Confidencen-stipendium på 125 000 kronor. Stipendiet omfattar även en professionell demoinspelning.

Sopranen och tonsättaren Josefine Mindus avslutade 2021 sina studier vid Hochschule für Musik, Theater und Medien i Hannover och är sedan 2020 en del av operastudion vid Komische Oper i Berlin, där hon debuterade som Papagena i Trollflöjten. Under tiden i Tyskland har hon vunnit flera priser, bl.a. tävlingen Paula Salomon-Lindberg Das Lied i Berlin.

Under uppväxten spelade Mindus piano och fiol samt sjöng i kör. I tonåren intresserade hon sig för komposition och studerade efter gymnasiet på Gotlands Tonsättarskola, samtidigt som sången fick allt större betydelse.

Därefter studerade hon sång på Vadstena folkhögskola. Här skrev hon tillsammans med Richard Lindström en barnopera, När värdshuset Lyckosten fick annorlunda besök, som uruppfördes 2016 på Gamla Teatern i Vadstena. Efter studierna i Vadstena studerade Josefine Mindus sång på Musikhögskolan i Hannover.

Under våren 2022 sjunger Josefine Mindus Amor i Orfeus och Eurydike och Zerlina i Don Giovanni på Komische Oper i Berlin.

Stipendiet överlämnas vid en digital ceremoni som kommer att sändas på www.wallstiftelsen.se den 10 mars.

Sören Tranberg

 

 

 

 

 

 

 

 

Fler Nyheter från OPERA