In Memoriam

Berit Hallén 1935–2022

Berit Hallén och Hans Josefsson i Sweeney Todd. Foto: Ingmar Jernberg.

Sopranen och skådespelaren Berit Hallén har avlidit 87 år gammal. Hon engagerades efter sångstudier för Vivan Hedborg-Falck som korist i Stora Teaterns kör 1953. Solodebuten kom två år senare som Stasi i Csardasfurstinnan. Under sin långa tid vid teatern framträdde hon i drygt femtiotal roller, särskilt inom subrettfacket, där hon med sitt goda spelhumör och stora scenpersonlighet var en stor tillgång i ensemblen.

Bland operettrollerna bör nämnas Adèle i Läderlappen, Valencienne i Glada änkan, Denise i Lilla Helgonet, Bronislawa i Tiggarstudenten (denna Folke Abenius-uppsättning sändes i SVT), Isabella i Boccaccio, Christel i Fågelhandlaren och Fru Björn i Animalen. Första primadonnerollen var Sylva Varescu när Folke Abenius succéuppsättning av Csardasfurstinnan fick sin nypremiär hösten 1976. En annan viktig roll tidigare i karriären var Anna i Värmlänningarna.

Berit Hallén gjorde även operaroller som Despina i Così fan tutte, Papagena i Trollflöjten och Zélide i Adolphe Adams opéra-comique Konung för en dag. Som ensemblemedlem utförde Hallén också små men viktiga operaroller i Gösta Nystroems Herr Arnes penningar och Ture Rangströms Kronbruden. Hon medverkade också vid Sverigepremiärerna av Leoš Janáčeks Den listiga lilla räven och Richard Strauss Intermezzo. Sista rollen som fast anställd blev en stor operaroll, Magdelone, i Carl Nielsens Maskerad 1988.

Efter pensioneringen medverkade Berit Hallén i flera musikal- och teaterpjäser, som t.ex. Mrs Lowett i Sweeney Todd på Cosmorama (Stora Teaterns annexscen) Spindelkvinnans kyss på Göteborgsoperan, Spanska flugan på Lisebergsteatern och Trollkarlen från Oz på Wermland Opera i Karlstad. På Göteborgs stadsteater framträdde hon i Allt eller ingenting och Carin Mannheimers succépjäs Sista dansen.

Berit Hallén var för äldre göteborgare en känd profil och därför var det inte konstigt att Tomas von Brömssen och hon utsågs till Göteborgs Kal och Ada 1980.

Sören Tranberg

Fler In Memoriam från OPERA