Nyheter

Matilda Sterby årets vinnare av Schymberg Award

Matilda Sterby som Grevinnan i Figaros bröllop på Läckö Slott 2019. Foto: Daniel Strandroth.

Matilda Sterby årets vinnare av Schymberg Award 

Schymberg Award är en nationell tävling för unga operasångare som startade 2018 och som var planerad att genomföras vartannat år. Sopranen Sofie Asplund var den första vinnaren. 2020 års tävling fick ställas in på grund av pandemin. I årets tävling deltog Elísabet Einarsdóttir, Jessica Elevant, Theodor Uggla, och Emilia Utter samt vinnaren Matilda Sterby.

Tävlingen ägde rum den 5 februari i Tonhallen i Sundsvall, där Eric Solén dirigerade Nordiska Kammarorkestern. Operatävlingen är ett samarbete mellan Nordiska Kammarorkestern, Stiftelsen Schymbergsgården och Hjördis Schymbergs minnesfond.

Första pris, som gick till Matilda Sterby, är på 50 000 kronor. Andra pris om 25 000 kronor tilldelades Elísabet Einarsdóttir och tredje pris på 10 000 kronor gick till Jessica Elevant.

Juryns motivering: ”För sin vackert klingande lyriska sopran, sin självklara musikalitet och sin spännande sceniska närvaro får Matilda Sterby första pris.”

Sterby är utbildad vid Norges Musikhögskola, Konsthögskolan i Oslo och Operahögskolan i Stockholm. Säsongen 2021/22 sjunger hon Grevinnan i Figaros bröllop på Stadttheather Klagenfurt och Staatsoper Hannover. Sterby har fått ett tvåårskontrakt vid Badisches Staatstheater i Karlsruhe. I sommar sjunger hon Amanda i Tintomara på Läckö slott.

Bland stipendier som Matilda Sterby har erhållit kan nämnas ett från Kungliga Musikaliska Akademien 2020 och Svenska Wagner-Sällskapets Bayreuthstipendium 2019. Hon var 2016 års sångsolist under ”De Unges Konsert” med Bergen Filharmoniske Orkester. Sommaren 2021 vann sångerskan andra pris i tävlingen Havets röst på Åland – en sångtävling för unga nordiska och baltiska sångare.

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA