In Memoriam

Hans Neuenfels 1941–2022

Hans Neuenfels.

Den tyske opera- och teaterregissören Hans Neuenfels har avlidit i Berlin 80 år gammal. Han var född i Krefeld i delstaten Nordrhein-Westfalen. Han inledde sin skådespelar- och regiutbildning vid Max Reinhardt Seminar i Wien. Regidebuten ägde rum med Gert Hofmanns pjäs Der Bürgermeister på Ateliertheater am Naschmarkt i Wien 1964. Därefter kom han att arbeta vid Theater Heidelberg, Stuttgarter Staatstheater och Schauspiel Frankfurt. Neuenfels var oerhört produktiv och han satte upp många tyska pjäser av dramatiker som Bert Brecht, Peter Handke, Friedrich Schiller, Johann Wolfgang von Goethe, Georg Büchner, Frank Wedekind och Heinrich von Kleist. En mängd Shakespeareuppsättningar blev det också, men även flera grekiska antika klassiker av Sofokles och Euripides. I slutet av 1980-talet var Neuenfels chef för Freie Volksbühne i Berlin.

Hans Neuenfels spännvidd var enorm och han höll sig i ett arbetsfält mellan surrealism och psykoanalys. Därför måste August Strindbergs dramer som Fröken Julie (med hustrun Elisabeth Trissenaar i titelrollen), Spöksonaten och Dödsdansen passat honom som hand i handske. Flera Ibsenpjäser satte han också upp som Ett dockhem, Hedda Gabler och Gengångare.

År 1974 operaregidebuterade Neuenfels med Trubaduren vid operan i Nürnberg. Två år senare satte han upp Verdis Macbeth på Frankfurtoperan i en mycket omtalad produktion. Hans stora genombrott som operaregissör kom med Aida i Frankfurt 1981. Iscensättningen gav stort eko och rabalder i operavärlden. Under det inledande förspelet öppnar Radamès en lucka i golvet på sitt kontor och finner då ett kvinnohuvud och ett svärd. Det ger en bild av Radamès dilemma, klämd mellan kärlek och krig. I första aktens tempelbild stod kritiken mot krigshetsen och kyrkan i förgrunden. I andra aktens triumfscen handlade det om samhällskritik – läs imperialism och kolonialism. Det var ingången till Neuenfels Aida-uppsättning.

Allt detta inföll under Frankfurtoperans konstnärliga storhetstid på 1980-talet, där operachefen och chefsdirigenten Michael Gielen spelade en mycket stor roll liksom chefsdramaturgen Klaus Zehelein, som senare i karriären under 15 år förde fram Stuttgartoperan till ett av Tyskland ledande operahus. Samtidigt i Frankfurt verkade bland andra Ruth Berghaus, som bland annat satte upp Wagners Nibelungens ring. Hans Neuenfels regisserade även Busonis Doktor Faust och Schrekers Die Gezeichneten i Frankfurt.

På Deutsche Oper i Berlin blev det sex produktioner mellan 1982 och 2003. Fyra Verdioperor: Ödets makt, Trubaduren, Rigoletto med Ingvar Wixell och Barbara Hendricks, Nabucco (där de hebreiska fångarna var utklädda till getingar med gadd i ändan), Zimmermanns Die Soldaten och Mozarts Idomeneo. Den senare orsakade stor debatt eftersom det i epilogen framme vid scenkanten låg avhuggna huvuden föreställande Poseidon, Kristus, Mohammed och Buddha.

Flera svenska sångare har medverkat i Neuenfels produktioner. Både Katarina Dalayman (Eva Pogner) och Thomas Sunnegårdh (Walther von Stolzing) medverkade i Mästersångarna i Nürnberg 1994 och Peter Kajlinger sjöng Masetto i Don Giovanni 2002, båda i Stuttgart. Anne Bolstad gestaltade Katerina Ismajlova i Sjostakovitsj Lady Macbeth från Mtsensk på Komische Oper i Berlin 2004. Själv såg jag Neuenfels Läderlappen på Felsenreitschule vid Salzburgfestspelen 2000, där Malin Hartelius var Adèle.

Tre uruppföranden regisserade Neuenfels: Mästaren och Margarita av York Höller, som bygger på en bok av Michail Bulgakov och som sattes upp på Opéra Garnier i Paris 1989, och Adriana Hölszkys Die Wände på Theater an der Wien 1995. Det tredje uruppförandet var Miroslav Srnkas South Pole på Bayerische Staatsoper i München 2016.  Listan skulle kunna bli hur lång som helst, men jag måste också nämna Zemlinskys Der König Kandaules, som fick sin österrikiska premiär på Wiener Volksoper 1997, Enleveringen ur seraljen på Stuttgartoperan, Meyerbeers Profeten på Wiener Staatsoper med Plácido Domingo och Agnes Baltsa, Janáčeks Fallet Makropulos i Stuttgart, Fidelio i Hamburg, Othmar Schoecks Penthesilea i Basel, som blev vald till årets operauppsättning av tyska kritiker 2008, och Simone Mayrs Medea in Corinto på Bayerische Staatsoper i München.

Själv såg jag Lohengrin i Bayreuth 2010 och Così fan tutte vid Salzburgfestspelen tio år tidigare. Lohengrin utspelade sig på ett råttlaboratorium där bara de sex huvudrollerna var människor. Det var en träffsäker tolkning som övertygade genom sitt kontroversiella berättande, samtidigt som iscensättningen var fullkomligt tidlös. Den byggde på metamorfoser, förändringar, men den tog också fasta på identitetsproblem och tro- och sanningsfrågor. Scenografen Reinhard von der Thannen, som Neuenfels ofta samarbetade med, svarade för en minimalistisk scenografi.

I Così-uppsättningen var det Don Alfonso och Despina som drog i speltrådarna och Neuenfels var ju känd för att ofta låta det sceniska skeendet pågå simultant. Under Despinas eggande aria ”Una donna a quindici anni” rullades en griffeltavla in på scenen med den tyska texten ”Die Frauen müssen wissen wo der Teufel den Schwanz hat”, helt i samklang med musiken. Det här var bara ett av Hans Neuenfels många signum. Som nyskapande konstnär har han betytt mycket för inte minst kommande tyska regissörer både på teater- och operascenen. Mycket läsvärd är också Hans Neuenfels självbiografi Das Bastardbuch, som utkom 2010.

Sören Tranberg

Fler In Memoriam från OPERA

In Memoriam

20 september 2023

Stephen Gould 1962–2023
Den amerikanske Wagnertenoren Stephen Gould har avlidit i sviterna av en obotlig levercancer, 61 år gammal. Han var en framstående sångare, aktör och inte minst pedagog. Han debuterade vid Bayreuthfestspelen 2004 och här kom han framträda i nästan hundra föreställningar tills i fjol.

Läs mer

In Memoriam

28 augusti 2023

Robert Hale 1933–2023
Den amerikanske basbarytonen Robert Hale har avlidit i dagarna kring sin 90-årsdag. Han föddes i Texas men växte upp i Louisiana. Därefter flyttade familjen till Oklahoma City, där Robert Hale gick på high school och college.

Läs mer

In Memoriam

18 augusti 2023

Renata Scotto 1934–2023
En av de absolut världsledande sopranerna under 1960–80-talen, Renata Scotto, har avlidit i en ålder av 89 år. Hon var född i en liten fiskeby utanför Savona i Ligurien dit hon återvände före sin bortgång. Hon kunde närmast betraktas som ett sångligt underbarn då hon kom till Musikkonservatoriet i Milano som sextonåring.

Läs mer

In Memoriam

17 augusti 2023

Arnold Östman 1939–2023
Dirigenten Arnold Östman har efter längre tids sjukdom avlidit 83 år gammal. Han var praktiskt taget autodidakt och gjorde en mycket framgångsrik karriär i svenskt och internationellt operaliv.

Läs mer

In Memoriam

15 augusti 2023

Rachel Yakar 1936–2023
Den franska sopranen Rachel Yakar har efter en lång tids sjukdom avlidit 87 år gammal.  Hon var född i Lyon av judisk grekisk-turkiska föräldrar. Först utbildade hon sig till kostymdesigner, men sedan tog sången över. Hon studerade vid Pariskonservatoriet.

Läs mer

In Memoriam

14 augusti 2023

Berit Lindholm 1934–2023
Hovsångerskan och den högdramatiska sopranen Berit Lindholm har avlidit i en ålder av 88 år. Hon var född som Berit Jonsson i Fredhäll, Stockholm, och utbildade sig först till folkskollärare innan hon sökte och kom in på Operaskolan i Stockholm där hon gick 1961–63.

Läs mer

In Memoriam

2 augusti 2023

Graham Clark 1941–2023
Den brittiske karaktärstenoren Graham Clark har avlidit 81 år gammal i sviterna av en cancersjukdom som han diagnosticerades med för 20 år sedan. Clarks stora genombrott kom i samband en välgörenhetsgala på Covent Garden 1975, som dirigerades av Richard Bonynge och där Joan Sutherland var den stora stjärnan.

Läs mer

In Memoriam

23 juli 2023

Danica Mastilović 1933–2023
Sopranen Danica Mastilović har avlidit 89 år gammal efter en längre tids sjukdom. Hon kom att tillhöra Frankfurts fasta ensemble under hela 40 år.

Läs mer

In Memoriam

2 juli 2023

Kenneth Riegel 1938–2023
Den amerikanske tenoren Kenneth Reigel har avlidit, 85 år gammal. Kenneth Riegel sjöng på all världens ledande operascener. För en bredare operapublik är han kanske mest känd för Don Ottavio i Joseph Loseys film, där Ruggiero Raimondi gestaltade Don Giovanni. Riegel gjorde också Sjusjkij i Andrezej Zulawskis filmatisering av Boris Godunov.

Läs mer

In Memoriam

20 juni 2023

Gabriele Schnaut 1951–2023
En av våra mest framstående högdramatiska sopraner Gabriele Schnaut har efter en kort tids sjukdom avlidit, 72 år gammal. Hon var född i Mannheim men växte upp i Mainz, där hon redan som barn tog violin- och sånglektioner.

Läs mer

In Memoriam

2 juni 2023

Kaija Saariaho 1952–2023
Den finländska tonsättaren och konstakademikern Kaija Saariaho har avlidit 70 år gammal. Hon var en av Finlands internationellt mest kända och en av sin samtids mest betydelsefulla tonsättare. Hon var född och uppvuxen i Helsingfors, men har de senaste årtiondena varit bosatt i Paris.

Läs mer

In Memoriam

8 maj 2023

Grace Bumbry 1937–2023
Den amerikanska operasångerskan Grace Bumbry har avlidit i Wien vid en ålder av 86 år. Bumbry tillhörde de absolut främsta i sin generation, lika hemmastadd i mezzo- som i sopranfacket och med en enastående lång karriär över hela världen.

Läs mer

In Memoriam

29 mars 2023

Hans-Åke Sjöquist 1948–2023
Ljusdesignern Hans-Åke Sjöquist har efter en tids sjukdom avlidit 74 år gammal. Han arbetade med ljussättning under närmare 50 år. Från 1986 var han frilans och drev designföretaget Candela. Han var utbildad vid Yale University School of Drama i Connecticut, USA.

Läs mer

In Memoriam

21 mars 2023

Virginia Zeani 1925–2023
Den rumänskfödda sopranen Virginia Zeani har avlidit 97 år gammal. Hon var född i en liten by i Transylvanien. Hennes professionella debut ägde rum på Teatro Duse i Bologna 1948 som Violetta i La traviata – en roll som hon sjöng hela 648 gånger under karriären.

Läs mer

In Memoriam

16 februari 2023

Friedrich Cerha 1926–2023
Den österrikiske tonsättaren, dirigenten och musikpedagogen Friedrich Cerha avled den 14 februari, tre dagar före sin 97-årsdag. Han var född i Wien och var ett musikaliskt underbarn. Han spelade violin redan som sexåring och två år senare komponerade han sina första alster.

Läs mer

In Memoriam

5 februari 2023

Jürgen Flimm 1941–2023
Teaterregissören och förre operachefen vid Staatsoper Unter den Linden i Berlin Jürgen Flimm har avlidit 81 år gammal. Han var född i Giessen, men växte upp i Köln där han studerade teatervetenskap och sociologi.

Läs mer