Nyheter

Marie Jacquot ny chefsdirigent på Det Kongelige Teater i Köpenhamn

Marie Jacquot.

Den 31-åriga franska dirigenten Marie Jacquot blir ny chefsdirigent för Det Kongelige Kapel. Hennes kontrakt löper från 2024 till 2029. I höstas dirigerade hon Charles Gounods Faust på Köpenhamsoperan (se OPERA nr 5/21). Jacquot studerade trombon i Paris men gav sig på dirigentyrket efter studier i Wien och Weimar.

Nu är hon Första kapellmästare vid Deutsche Oper am Rhein (Düsseldorf/Duisburg) och dessförinnan var hon chefsdirigent vid Mainfranken Theater i Würzburg. På Staatsoper i Stuttgart har hon dirigerat Cherubinis Medea. Jacquot har också dirigerat Deutsches-Symphonie-Orchester i Berlin, Wiener Symphoniker, MDR Sinfonieorchester i Leipzig och Malmö Symfoniorkester i Sverige.

Marie Jacquot har vunnit Ernst Schuch-priset 2019 och året därpå var hon nominerad som ”Newcomer of the Year” av International Opera Awards.

Den italienske dirigenten Paolo Carignani är för närvarande Det Kongelige Kapels chefsgästdirigent med ett kontrakt på tre år. Orkestern har varit utan egen chefsdirigent sedan Alexander Vedernikov avled i covid-19 i Moskva hösten 2020.

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA