Nyheter

Edward Gardner ny musikchef för Den Norske Opera & Ballett i Oslo

Randi Stene och Edward Gardner. Foto: Agnete Brun.

Edward Gardner tillträder redan i dag som artistisk rådgivare och från den 1 augusti 2024 även som musikchef för Den Norske Opera & Ballett. Redan våren 2023 kommer han att dirigera Verdis Maskeradbalen och Berlioz´ Faust fördömelse på sin nya arbetsplats. Gardner är förste gästdirigent hos London Philharmonic Orchestra och chefsdirigent för Bergen Philharmonic – en tjänst som han lämnar säsongen 2023/24. Han var också varit chefsdirigent för English National Opera i London 2007–15.

Han dirigerar regelbundet operaföreställningar på Covent Garden i London, La Scala i Milano, vid Chicago Lyric Opera, Glyndebourne Festival Opera and Opéra National de Paris. Närmast väntar Peter Grimes på Bayerische Staatsoper i München i regi av Stefan Herheim.

Edward Gardner är också väl förtrogen med orkesterrepertoaren och har bland annat dirigerat New York Philharmonic, Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Chicago Symphony Orchestra och Leipzig Gewandhausorchester.

I höstas utsågs Edward Gardners och Bergen Philharmonic inspelning av Benjamin Brittens Peter Grimes till Årets inspelning av den brittiska musiktidskriften Grammophone.

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA