Nyheter

Ryan Bancroft blir ny chefsdirigent för Kungliga Filharmonikerna

Ryan Bancroft. Foto: Nadja Sjöström
Den prisbelönte 32-årige amerikanske dirigenten Ryan Bancroft har utsetts till chefsdirigent för Kungliga Filharmonikerna. Han tillträder sin post i och med säsongen 2023/24. Säsongsinvigningen hösten 2023 sker med ett modernt, svenskt mästerverk: Sven-David Sandströms The High Mass.

Bancrofts första framträdande som tillträdande chefsdirigent blir vid Nobel Prize Concert nu på onsdag den 8 december. Konserten liveströmmas världen över på Nobels Youtubekanal och tittare i Sverige kan se konserten direkt på SVT Play.

Den årliga Nobel Prize Concert ingår i det officiella programmet under Nobelveckan och är en hyllning till årets Nobelpristagare. Årets program bjuder på musik av Wilhelm StenhammarHannah Kendall och Nikolaj Rimskij-Korsakov. Den argentinska stjärncellisten Sol Gabetta gör sin debut med Kungliga Filharmonikerna och är solist i Camille Saint-Saëns första cellokonsert.

Ryan Bancroft debuterade med Kungliga Filharmonikerna 2019. Han hade året innan uppmärksammats internationellt när han vann både första pris och publikens pris i den prestigefulla Malko-tävlingen för unga dirigenter i Köpenhamn.

Efter Nobelveckan återvänder Bancroft till Stockholm i mars 2022 för att dirigera musik av Elgar och MacMillan. Han kommer även att leda öppningen av säsongen 2022/23, då han dirigerar Carl Orffs Carmina Burana.

Den extremt talangfulle Ryan Bancroft har ett förflutet som dansare och han spelar trumpet samt en rad andra instrument (flöjt, cello, harpa och cembalo). Han är född 1989 och växte upp i Los Angeles. Han studerade vid California Institute of the Arts, Royal Conservatoire of Scotland och i Nederländerna vid Nationale Master Orkestdirectie.

Ryan Bancroft bor numera i London. För närvarande är han Principal Conductor vid BBC National Orchestra of Wales och han har titeln Artist in Association med Tapiola Sinfonietta. Nyligen meddelades att han tilldelats 2021 års Conductor Award, av brittiska Royal Philharmonic Society.

 

Fler Nyheter från OPERA