Nyheter

Wagner som dramaturg

Omslag: Sara gidlund

Wagner som dramaturg

Göran Gademan

Gidlunds förlag

Tallinn 2021 [118 s.]

ISBN 978-91-7844-465-6

Inför Göteborgsoperans premiär på Richard Wagners Ragnarök i december 2021 har operans egen dramaturg, Göran Gademan, skrivit en förträfflig liten skrift med titeln Wagner som dramaturg. Undertiteln förefaller att motsäga övertiteln genom att precisera ämnet till ”Hur Wagner satte samman sina mytologiska källor till Nibelungens ring samt en liten handbok för att tränga in i verket”. Källstudier är ju inte dramaturgi, kan man tycka.

Men just i det här fallet är det viktigt att veta något om Wagners fornnordiska och forngermanska källor för att förstå hur han som dramaturg bygger upp Ringens operor. Dessa källor – framför allt Den poetiska Eddan, Snorre Sturlasons Edda, Völsungasagan och det tyska nationaleposet Nibelungenlied – hörde förr i världen till allmänbildningen men är numera sorgligt bortglömda. På tyska och engelska skrivs visserligen fortfarande lärda och allmänbildande skrifter om Wagners hantering av germansk mytologi, men på svenska har ingenting motsvarande skrivits sedan göteborgaren Albert Ulrik Bååth i 1900-talets början skrev sitt stora verk Wagners sagor i fem tjocka volymer.  Gademans handledning är därför ytterst välkommen. Till skillnad från Bååth klarar han uppdraget på 118 lättlästa och välskrivna sidor.

Först berättar han om Wagners karriär som operakompositör och dröm om att skapa ett allkonstverk av olika konstarter med tysknationell tematik, som han efterhand upptäcker i den fornnordiska mytologin. Kortfattat redogörs för var och en av de mytologiska huvudkällorna och hur Wagner, understödd av den svärmiske kung Ludvig II av Bayern, arbetar med att stöpa samman deras innehåll till en dramatisk tetralogi i stil med de grekiska tragöderna, samtidigt som hans privatliv blir alltmer tilltrasslat och färgar av sig på hans skapelse.

Texten i Ringens fyra operor – Rhenguldet, Valkyrian, Siegfried och Ragnarök – genomgås därefter med sikte på hur Wagner för egna ideologiska syften omvandlat myterna till ett väldigt världsdrama om kärlekens och det självuppoffrande hjältemodets kamp mot guldets onda lockelse. De viktigaste mytologiska gestalterna – gudar, rhendöttrar, valkyrior, jättar, nibelungar och människor – presenteras och deras funktion i världsordningen klargörs. Särskilt uppehåller sig Gademan vid de centrala rollerna: Valhalls vankelmodige herre Wotan, den heroiska valkyrian Brünnhilde, de mänskliga hjältarna Siegmund och Siegfried samt underjordens guldgirige härskare, nibelungen Alberich och hans son Hagen.

Efter textgenomgången följer en redogörelse för Wagners musikaliska ledmotivteknik med enkla notillustrationer av de viktigaste ledmotiven. Därefter kommer bokens längsta och mest underhållande avdelning som handlar om själva uppförandet av Ringen under Wagners tid och senare, dels i Bayreuth, dels i Sverige, ända fram till i dag. Gademan visar roligt hur 1800-talets föreställningar präglas av en vikingaromantik som belamrar scenen med hornprydda hjälmar och andra vittnesbörd om pompös nationalism. I nazitidens Tyskland blir sådana uppsättningar direkt vederstyggliga. Efter andra världskriget växer det dock i Bayreuth fram modernare och mindre ”germansk” estetik, som arbetar med en abstrakt scenografi och därigenom understryker tidlöst existentiella värden snarare än tysk nationalism.

Enligt Gademan ligger den sortens uppsättningar, som numera dominerar även i Sverige, egentligen ganska nära Wagners ursprungliga intentioner. Den saken kan nog diskuteras. Wagner var förvisso en genial nyskapare och en revolutionär inom operakonsten, men modern var han trots allt inte och hans germanska ideologi är i dag hopplöst föråldrad. Däremot visar Göran Gademan hur man kan få ännu större glädje av Ringens fantastiska operakonst om man sätter sig in i dess historiska förutsättningar.

Sist i boken följer ett kapitel om cd- och dvd-inspelningar plus bilagor i form av rollistor och handlingsreferat. Allt mycket användbart.

Lars Lönnroth

Fler Nyheter från OPERA

Nyheter

27 september 2023

Christian Thielemann ny GMD på Staatsoper Unter den Linden
Den omstridde dirigenten Christian Thielemann var Berliner Staatskapelles önskekandidat till tjänsten som ny Generalmusikdirektor – en tjänst som han tillträder nästa år. Thielemann är född 1959 i Berlin-Wilmersdorf och bor nu i Potsdam-Babelsberg. Nu återvänder han till Berlin, där han tidigare har varit GMD på Deutsche Oper under åren 1997–2014.

Läs mer

Nyheter

22 september 2023

Eduardo Strausser ny chefsdirigent för Norrlandsoperan
Den brasilianske dirigenten Eduardo Strausser blir ny chefsdirigent och programansvarig för Norrlandsoperans Symfoniorkester. Han tillträder sin tjänst hösten 2024 och uppdraget sträcker sig initialt fram till och med säsongen 2026/27.

Läs mer

Nyheter

6 september 2023

Madeleine Onne ny vd/teaterchef på Confidencen
Efter sommarens framgångar med bland annat Dardanus, som var Fredrik Forslunds sista säsong på teatern, har Stiftelsen Ulriksdals slottsteater fattat beslut om fortsatt engagemang för Madeleine Onne som vd/teaterchef. Hon har varit tillförordnad chef sedan i maj.

Läs mer

Nyheter

26 augusti 2023

Stephen Gould avslutar sin karriär på grund av hälsoskäl
Den amerikanske tenoren Stephen Gould (f. 1962) avslutar sin karriär på grund av hälsoskäl. Vid årets Wagnerfestspel i Bayreuth skulle han ha sjungit Tannhäuser, Tristan och Siegfried i Ragnarök.

Läs mer

Nyheter

25 augusti 2023

Roland Kluttig blir förste gästdirigent och konstnärlig rådgivare vid Wermland Opera
Den tyske dirigenten Roland Kluttig (f.1968) har utnämnts till förste gästdirigent och konstnärlig rådgivare vid Wermland Opera. Under ett treårigt förordnande med start säsongen 2024/25 kommer Kluttig att vara en återkommande musikalisk ledare för Wermland Operas orkester samt ett konstnärligt bollplank till teaterchef Kjell Englund och programrådet.

Läs mer

Nyheter

16 augusti 2023

Stor fransk barockopera på Drottningholms Slottsteater 2024
Nästa sommar sätts Jean-Baptiste Lullys (1632–87) mästerverk Armide från 1686 upp på rokokoteatern på Lovön. För första gången sätts en Lullyopera upp på teatern. Det blir ett franskt konstnärligt team som tillsammans med musikchefen och dirigenten Francesco Corti tolkar verket.

Läs mer

Nyheter

5 juni 2023

Christina Hörnell blir Malmö Operas nya vd och konstnärliga ledare
Christina Hörnell har tidigare arbetat som kormästare på Kungliga Operan 1994–2013 och även i Göteborgs konserthus 2010–15, där hon ledde Göteborgs symfoniska kör.

Läs mer

Nyheter

1 juni 2023

Mezzosopranen Amie Foon tilldelas ett operastipendium på 100 000 kronor
Mottagare av Föreningen Drottningholmsteaterns Vännernas Operastipendium 2023 är mezzosopranen Amie Foon. Karlstadsdottern avlade examen vid Guildhall School of Music and Drama i London 2019 och magisterexamen vid Stockholms konstnärliga högskola 2021.

Läs mer

Nyheter

29 maj 2023

Sopranen Ylva Sofia Stenberg sjunger Bellini i Weimar
Stenberg tilldelades Jenny Lind-stipendiet 2017 och hon vann också första pris i Bundeswettbewerb i Berlin året därpå. Alltså ännu en svensk sångare som gör internationell karriär.

Läs mer

Nyheter

17 maj 2023

Ida Ränzlöv – årets Birgit Nilsson-stipendiat
Stipendiet är på 200 000 kronor och delas ut av Stiftelsen för Birgit Nilssons Stipendiefond i samband med sommarens stipendiekonsert i Västra Karups kyrka den 11 augusti med Magnus Svensson som pianist.

Läs mer

Nyheter

16 maj 2023

Två svenskor i närkamp om Neros gunst
Det kan man få uppleva nästa säsong på Theater Basel när Kerstin Avemo (Poppea) och Anne Sofie von Otter (Ottavia) drabbar samman i Claudio Monteverdis opera Poppeas kröning.

Läs mer

Nyheter

16 maj 2023

Ingegjerd Bagøien Moe har fått årets Flagstadpris
Priset är på 25 000 norska kronor och pristagaren får också en bronsbyst som föreställer Kirsten Flagstad skapad av konstnären Joseph Grimeland.

Läs mer

Nyheter

15 maj 2023

Christina Nilsson gör sin första Elisabeth i Tannhäuser i Frankfurt
Uppsättningen regisseras av Matthew Wild och för scenografin står den välrenommerade Herbert Murauer. Frankfurtoperans unge chefsdirigent Thomas Guggeis ansvarar för den musikaliska ledningen.

Läs mer

Nyheter

12 maj 2023

Maria Bengtsson gör Christine Storch...
... i Richard Strauss självbiografiska opera Intermezzo på Deutsche Oper i Berlin nästa säsong. Operan med libretto av Strauss själv bygger på en episod i hans äktenskap med Pauline de Ahna.

Läs mer

Nyheter

28 april 2023

Elisabet Strid gör Isolde-debut i Sevilla
Nästa säsong väntar en rejäl rolldebut med Richard Wagners Isolde. Hon gör sin första Isolde på Teatro la Maestranza i Sevilla.

Läs mer

Nyheter

27 april 2023

Julia Lindgren är årets Barbro Salén-stipendiat
Årets Operastipendium från Barbro Saléns Stiftelse är riktat till studerande vid Stockholms Konstnärliga Högskola för att ge möjlighet till fortsatta specialstudier utomlands.

Läs mer