Nyheter

Karan Armstrong 1941–2021

Karan Armstrong

Den amerikanska sopranen Karan Armstrong har avlidit på ett sjukhus i spanska Marbella, 79 år gammal. Hon var född i en liten ort i delstaten Montana. Hon studerade sång för Lotte Lehmann i Kalifornien. I samma stad gjorde hon sin operadebut 1965 som Musetta i La Bohème. Året därpå vann Armstrong Metropolitan Opera National Council Auditions, vilket ledde till att hon fick göra mindre roller på Met. Den första var en tjänarinna i Die Frau ohne Schatten med Karl Böhm 1966. Här kom hon att sjunga här fram till 1969 och bland hennes större roller kan pagen Oscar i Maskeradbalen nämnas.

På Santa Fe Opera gjorde hon Adina i Kärleksdrycken. Sedan väntade New York City Opera och här framträdde sångerskan i Guldtuppen, L´heure espangole, som Blondchen i Enleveringen ur seraljen samt med titelrollerna i La Traviata, Sköna Helena och Flickan från Västern.

Karen Armstrongs första europeiska framträdande var som Micaëla i Carmen på Opéra du Rhin i Strasbourg 1974. På samma scen gjorde hon stor succé som Salome påföljande säsong. Nu tog karriären fart och snabbt följde Tosca på La Fenice i Venedig, Salome i Götz Friedrich uppsättning i Stuttgart och även Elsa i hans Lohengrin-uppsättning i Bayreuth 1979. Den finns utgiven både på cd och dvd. 1980 gifte hon sig med Götz Friedrich (1930–2000) och flyttade till Berlin, där han utsetts till operachef vid Deutsche Oper – en befattning som han innehade i två decennier fram till sin död. Här kom hon att framträda i mer än 400 föreställningar i 24 olika roller. Först ut var Salome 1977 och hennes sista roll var Larina i Eugen Onegin 2016.

Karan Armstrong var en stor sångskådespelare och en bättre uttolkare än henne kunde Götz Friedrichs inte haft för sin moderna musikteaterregi. Hon fick epitetet ”Diva der Moderne”. För en diskofil är hennes Elsa i Lohengrin långt ifrån ett förstahandsval. Det var hennes psykologiska tolkningar av aparta rollkaraktärer som väckte min stora beundran. Ofta i samarbete med maken, Götz Friedrich, och här kan nämnas Marie Wozzeck, titelrollen i Lulu, Debussys Mélisande, Janáčeks Katja Kabanova och Emila Marty i Fallet Makropulos, Arnold Schönbergs monodrama Erwartung (som de gjorde för Sveriges Television), titelrollen i Giuseppe Sinopolis Lou Salomé i München, Marietta i Die tote Stadt både i Berlin och Wien, Katarina Ismajlova i Lady Macbeth från Mtsensk och vid Salzburgfestspelen uruppförande av Luciano Berios Un re in ascolto.

Men Armstrong gestaltade även roller som Alice Ford i Falstaff (finns på dvd), Fältmarskalkinnan i Rosenkavaljeren, Sieglinde i Valkyrian och Brünnhilde-rollerna i Nibelungens ring.

Jag såg Karan Armstrong flera gånger på scen, bland annat som Sieglinde och Brünnhilde i Friedrichs Ring i Helsingfors, Elsa i Lohengrin vid Bayreuthfestspelen, Kundry i Parsifal på Kungliga Operan och som Venus i Tannhäuser på samma scen vid Deutsche Opers gästspel 1998.

Jag har även recenserat Ruth Renée Riefs biografi om Karan Armstrong Das Mädchen aus dem goldenen Westen, som utkom 1996.

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA

Nyheter

27 september 2023

Christian Thielemann ny GMD på Staatsoper Unter den Linden
Den omstridde dirigenten Christian Thielemann var Berliner Staatskapelles önskekandidat till tjänsten som ny Generalmusikdirektor – en tjänst som han tillträder nästa år. Thielemann är född 1959 i Berlin-Wilmersdorf och bor nu i Potsdam-Babelsberg. Nu återvänder han till Berlin, där han tidigare har varit GMD på Deutsche Oper under åren 1997–2014.

Läs mer

Nyheter

22 september 2023

Eduardo Strausser ny chefsdirigent för Norrlandsoperan
Den brasilianske dirigenten Eduardo Strausser blir ny chefsdirigent och programansvarig för Norrlandsoperans Symfoniorkester. Han tillträder sin tjänst hösten 2024 och uppdraget sträcker sig initialt fram till och med säsongen 2026/27.

Läs mer

Nyheter

6 september 2023

Madeleine Onne ny vd/teaterchef på Confidencen
Efter sommarens framgångar med bland annat Dardanus, som var Fredrik Forslunds sista säsong på teatern, har Stiftelsen Ulriksdals slottsteater fattat beslut om fortsatt engagemang för Madeleine Onne som vd/teaterchef. Hon har varit tillförordnad chef sedan i maj.

Läs mer

Nyheter

26 augusti 2023

Stephen Gould avslutar sin karriär på grund av hälsoskäl
Den amerikanske tenoren Stephen Gould (f. 1962) avslutar sin karriär på grund av hälsoskäl. Vid årets Wagnerfestspel i Bayreuth skulle han ha sjungit Tannhäuser, Tristan och Siegfried i Ragnarök.

Läs mer

Nyheter

25 augusti 2023

Roland Kluttig blir förste gästdirigent och konstnärlig rådgivare vid Wermland Opera
Den tyske dirigenten Roland Kluttig (f.1968) har utnämnts till förste gästdirigent och konstnärlig rådgivare vid Wermland Opera. Under ett treårigt förordnande med start säsongen 2024/25 kommer Kluttig att vara en återkommande musikalisk ledare för Wermland Operas orkester samt ett konstnärligt bollplank till teaterchef Kjell Englund och programrådet.

Läs mer

Nyheter

16 augusti 2023

Stor fransk barockopera på Drottningholms Slottsteater 2024
Nästa sommar sätts Jean-Baptiste Lullys (1632–87) mästerverk Armide från 1686 upp på rokokoteatern på Lovön. För första gången sätts en Lullyopera upp på teatern. Det blir ett franskt konstnärligt team som tillsammans med musikchefen och dirigenten Francesco Corti tolkar verket.

Läs mer

Nyheter

5 juni 2023

Christina Hörnell blir Malmö Operas nya vd och konstnärliga ledare
Christina Hörnell har tidigare arbetat som kormästare på Kungliga Operan 1994–2013 och även i Göteborgs konserthus 2010–15, där hon ledde Göteborgs symfoniska kör.

Läs mer

Nyheter

1 juni 2023

Mezzosopranen Amie Foon tilldelas ett operastipendium på 100 000 kronor
Mottagare av Föreningen Drottningholmsteaterns Vännernas Operastipendium 2023 är mezzosopranen Amie Foon. Karlstadsdottern avlade examen vid Guildhall School of Music and Drama i London 2019 och magisterexamen vid Stockholms konstnärliga högskola 2021.

Läs mer

Nyheter

29 maj 2023

Sopranen Ylva Sofia Stenberg sjunger Bellini i Weimar
Stenberg tilldelades Jenny Lind-stipendiet 2017 och hon vann också första pris i Bundeswettbewerb i Berlin året därpå. Alltså ännu en svensk sångare som gör internationell karriär.

Läs mer

Nyheter

17 maj 2023

Ida Ränzlöv – årets Birgit Nilsson-stipendiat
Stipendiet är på 200 000 kronor och delas ut av Stiftelsen för Birgit Nilssons Stipendiefond i samband med sommarens stipendiekonsert i Västra Karups kyrka den 11 augusti med Magnus Svensson som pianist.

Läs mer

Nyheter

16 maj 2023

Två svenskor i närkamp om Neros gunst
Det kan man få uppleva nästa säsong på Theater Basel när Kerstin Avemo (Poppea) och Anne Sofie von Otter (Ottavia) drabbar samman i Claudio Monteverdis opera Poppeas kröning.

Läs mer

Nyheter

16 maj 2023

Ingegjerd Bagøien Moe har fått årets Flagstadpris
Priset är på 25 000 norska kronor och pristagaren får också en bronsbyst som föreställer Kirsten Flagstad skapad av konstnären Joseph Grimeland.

Läs mer

Nyheter

15 maj 2023

Christina Nilsson gör sin första Elisabeth i Tannhäuser i Frankfurt
Uppsättningen regisseras av Matthew Wild och för scenografin står den välrenommerade Herbert Murauer. Frankfurtoperans unge chefsdirigent Thomas Guggeis ansvarar för den musikaliska ledningen.

Läs mer

Nyheter

12 maj 2023

Maria Bengtsson gör Christine Storch...
... i Richard Strauss självbiografiska opera Intermezzo på Deutsche Oper i Berlin nästa säsong. Operan med libretto av Strauss själv bygger på en episod i hans äktenskap med Pauline de Ahna.

Läs mer

Nyheter

28 april 2023

Elisabet Strid gör Isolde-debut i Sevilla
Nästa säsong väntar en rejäl rolldebut med Richard Wagners Isolde. Hon gör sin första Isolde på Teatro la Maestranza i Sevilla.

Läs mer

Nyheter

27 april 2023

Julia Lindgren är årets Barbro Salén-stipendiat
Årets Operastipendium från Barbro Saléns Stiftelse är riktat till studerande vid Stockholms Konstnärliga Högskola för att ge möjlighet till fortsatta specialstudier utomlands.

Läs mer