Nyheter

Gianandrea Noseda ny chefsdirigent på Zürichoperan

Gianandrea Noseda. Foto: Daniel auf der Mauer.

Zürichoperan har från och med säsongen 2021/22 fått en mycket välrenommerad Generalmusikdirektor i milanesaren Gianandrea Noseda. Han efterträder Fabio Luisi. Redan under sin första säsong i Zürich kommer han att dirigera Verdioperorna Trubaduren och Falstaff. Därpå följer en nyuppsättning av Nibelungens ring, som inleds med Rhenguldet i början av 2022. Under Zürcher Opernfestspiele i sommar kommer han att leda en nypremiär av Tristan och Isolde.

Nu senast har Noseda varit musikchef för National Symphony Orchestra i Washington D.C. samt förste gästdirigent hos London Symphony Orchestra och Israel Philharmonic Orchestra. Gianandrea Noseda har varit konstnärlig ledare för musikfestivalen i Stresa. Under åren 2008‒2017 var han musikchef vid Teatro Regio i Turin. Han har dirigerat världens främsta orkestrar, som t.ex. Berliner och Wiener Philharmoniker, Chicago Symphony Orchestra, Orchestre de Paris och Orchestre National de France. Bland operahus som han har samarbetet med återfinns prestigefyllda scener som t.ex. La Scala i Milano, Covent Garden i London och Metropolitan Opera i New York.

År 2015 utsågs han till Musical America´s ”Conductor of the Year” och året därpå tilldelades han titeln Årets dirigent av International Opera Awards.

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA