Nyheter

Norman Bailey 1933–2021

Norman Bailey som Den flygande holländaren, i en brittisk tv-inspelning från1975.

Den brittiske basbarytonen Norman Bailey har avlidit 88 år gammal. Han var född i Birmingham men emigrerade efter andra världskriget med sina föräldrar till Sydafrika. Hans talang för sång upptäcktes först när han studerade teologi. Bailey utbildade sig i sång vid Musikkonservatoriet i Wien, för bland andra tenoren Julius Patzak.

Debuten ägde rum som Tobias Mill i Rossinibuffan Äktenskapsväxeln på Wiener Kammeroper 1959, vilket genast ledde engagemang vid operan i Linz. Via Wuppertal kom så Bailey till Deutsche Oper am Rhein (Düsseldorf/Duisburg) 196467. Här sjöng han bland annat titelrollerna i Rigoletto, Nabucco och Simon Boccanegra.

Därefter tog den internationella karriären fart med La Scala-debut 1967 med Job i Luigi Dallapiccolas mysteriespel med samma namn. Året därpå följde Hans Sachs i Mästersångarna i Nürnberg. Den engelska debuten ägde rum 1967 med Greven i Figaros bröllop i Manchester och samma roll gjorde han även på English National Opera i London.

Fast det är i första hand en mängd Wagnerroller som man förknippar med Norman Bailey. Titelrollen i Den flygande holländaren sjöng han in på Decca under Georg Soltis ledning och inte minst Wotanrollerna på ENO under Reginald Goodall. Här sjöng Bailey mot Rita Hunter (Brünnhilde) och Alberto Remedios (Siegfried). Hela denna Ring, som sjungs på engelska, finns utgiven på cd.

Hans Sachs är kanske Baileys främsta rolltolkning – en roll som hans sjöng vid festspelen i Bayreuth, på ENO, New York City Opera och på Metropolitan. Sachs sjunger han också på Soltis första inspelning av Mästersångarna i Nürnberg (Decca) med Wiener Philharmoniker. Bailey sjöng även in rollen på Chandos med Goodall, men då på engelska. I Bayreuth gestaltade han också Amfortas i Parsifal.

Bailey gjorde Barak i Die Frau ohne Schatten vid Welsh National Opera i Cardiff 1981. Fyra år senare medverkade han vid urpremiären av Alexander Goehrs opera Wiedertäufer i Duisburg. Glyndebournedebuten ägde rum först 1996 som Schigolch i Lulu. Denna uppsättning, som regisserades av den nyligen bortgångne Graham Vick, finns utgiven på dvd. På andra dvd:er framträder Bailey som Balstrode i Peter Grimes och Ford i Falstaff.

Inför det här minnesordet har jag tagit fram några inspelningar som jag har med sångaren, Holländaren och Hans Sachs, och jag slås av en oerhört egaliserad och tät basbaryton över alla register. Dessutom en mycket sonor uttryckskraft och nyanseringsförmåga som imponerar stort.

Norman Bailey var gift två gånger. Från första äktenskapet efterlämnar han två söner och en dotter. 1985 gifte han sig med den amerikanska sopranen Kristine Ciesinski (1952–2018), som tragiskt omkom i en segelflygolycka. Bailey var amerikansk medborgare och dog i sitt hem i Idaho. Trots att han sedan länge var neutraliserad amerikan förärades han med Commander of the British Empire (CBE) 1977 och 1981 blev han Honorary Member of the Royal Academy of Music.

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA