Nyheter

Norman Bailey 1933–2021

Norman Bailey som Den flygande holländaren, i en brittisk tv-inspelning från1975.

Den brittiske basbarytonen Norman Bailey har avlidit 88 år gammal. Han var född i Birmingham men emigrerade efter andra världskriget med sina föräldrar till Sydafrika. Hans talang för sång upptäcktes först när han studerade teologi. Bailey utbildade sig i sång vid Musikkonservatoriet i Wien, för bland andra tenoren Julius Patzak.

Debuten ägde rum som Tobias Mill i Rossinibuffan Äktenskapsväxeln på Wiener Kammeroper 1959, vilket genast ledde engagemang vid operan i Linz. Via Wuppertal kom så Bailey till Deutsche Oper am Rhein (Düsseldorf/Duisburg) 196467. Här sjöng han bland annat titelrollerna i Rigoletto, Nabucco och Simon Boccanegra.

Därefter tog den internationella karriären fart med La Scala-debut 1967 med Job i Luigi Dallapiccolas mysteriespel med samma namn. Året därpå följde Hans Sachs i Mästersångarna i Nürnberg. Den engelska debuten ägde rum 1967 med Greven i Figaros bröllop i Manchester och samma roll gjorde han även på English National Opera i London.

Fast det är i första hand en mängd Wagnerroller som man förknippar med Norman Bailey. Titelrollen i Den flygande holländaren sjöng han in på Decca under Georg Soltis ledning och inte minst Wotanrollerna på ENO under Reginald Goodall. Här sjöng Bailey mot Rita Hunter (Brünnhilde) och Alberto Remedios (Siegfried). Hela denna Ring, som sjungs på engelska, finns utgiven på cd.

Hans Sachs är kanske Baileys främsta rolltolkning – en roll som hans sjöng vid festspelen i Bayreuth, på ENO, New York City Opera och på Metropolitan. Sachs sjunger han också på Soltis första inspelning av Mästersångarna i Nürnberg (Decca) med Wiener Philharmoniker. Bailey sjöng även in rollen på Chandos med Goodall, men då på engelska. I Bayreuth gestaltade han också Amfortas i Parsifal.

Bailey gjorde Barak i Die Frau ohne Schatten vid Welsh National Opera i Cardiff 1981. Fyra år senare medverkade han vid urpremiären av Alexander Goehrs opera Wiedertäufer i Duisburg. Glyndebournedebuten ägde rum först 1996 som Schigolch i Lulu. Denna uppsättning, som regisserades av den nyligen bortgångne Graham Vick, finns utgiven på dvd. På andra dvd:er framträder Bailey som Balstrode i Peter Grimes och Ford i Falstaff.

Inför det här minnesordet har jag tagit fram några inspelningar som jag har med sångaren, Holländaren och Hans Sachs, och jag slås av en oerhört egaliserad och tät basbaryton över alla register. Dessutom en mycket sonor uttryckskraft och nyanseringsförmåga som imponerar stort.

Norman Bailey var gift två gånger. Från första äktenskapet efterlämnar han två söner och en dotter. 1985 gifte han sig med den amerikanska sopranen Kristine Ciesinski (1952–2018), som tragiskt omkom i en segelflygolycka. Bailey var amerikansk medborgare och dog i sitt hem i Idaho. Trots att han sedan länge var neutraliserad amerikan förärades han med Commander of the British Empire (CBE) 1977 och 1981 blev han Honorary Member of the Royal Academy of Music.

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA

Nyheter

27 september 2023

Christian Thielemann ny GMD på Staatsoper Unter den Linden
Den omstridde dirigenten Christian Thielemann var Berliner Staatskapelles önskekandidat till tjänsten som ny Generalmusikdirektor – en tjänst som han tillträder nästa år. Thielemann är född 1959 i Berlin-Wilmersdorf och bor nu i Potsdam-Babelsberg. Nu återvänder han till Berlin, där han tidigare har varit GMD på Deutsche Oper under åren 1997–2014.

Läs mer

Nyheter

22 september 2023

Eduardo Strausser ny chefsdirigent för Norrlandsoperan
Den brasilianske dirigenten Eduardo Strausser blir ny chefsdirigent och programansvarig för Norrlandsoperans Symfoniorkester. Han tillträder sin tjänst hösten 2024 och uppdraget sträcker sig initialt fram till och med säsongen 2026/27.

Läs mer

Nyheter

6 september 2023

Madeleine Onne ny vd/teaterchef på Confidencen
Efter sommarens framgångar med bland annat Dardanus, som var Fredrik Forslunds sista säsong på teatern, har Stiftelsen Ulriksdals slottsteater fattat beslut om fortsatt engagemang för Madeleine Onne som vd/teaterchef. Hon har varit tillförordnad chef sedan i maj.

Läs mer

Nyheter

26 augusti 2023

Stephen Gould avslutar sin karriär på grund av hälsoskäl
Den amerikanske tenoren Stephen Gould (f. 1962) avslutar sin karriär på grund av hälsoskäl. Vid årets Wagnerfestspel i Bayreuth skulle han ha sjungit Tannhäuser, Tristan och Siegfried i Ragnarök.

Läs mer

Nyheter

25 augusti 2023

Roland Kluttig blir förste gästdirigent och konstnärlig rådgivare vid Wermland Opera
Den tyske dirigenten Roland Kluttig (f.1968) har utnämnts till förste gästdirigent och konstnärlig rådgivare vid Wermland Opera. Under ett treårigt förordnande med start säsongen 2024/25 kommer Kluttig att vara en återkommande musikalisk ledare för Wermland Operas orkester samt ett konstnärligt bollplank till teaterchef Kjell Englund och programrådet.

Läs mer

Nyheter

16 augusti 2023

Stor fransk barockopera på Drottningholms Slottsteater 2024
Nästa sommar sätts Jean-Baptiste Lullys (1632–87) mästerverk Armide från 1686 upp på rokokoteatern på Lovön. För första gången sätts en Lullyopera upp på teatern. Det blir ett franskt konstnärligt team som tillsammans med musikchefen och dirigenten Francesco Corti tolkar verket.

Läs mer

Nyheter

5 juni 2023

Christina Hörnell blir Malmö Operas nya vd och konstnärliga ledare
Christina Hörnell har tidigare arbetat som kormästare på Kungliga Operan 1994–2013 och även i Göteborgs konserthus 2010–15, där hon ledde Göteborgs symfoniska kör.

Läs mer

Nyheter

1 juni 2023

Mezzosopranen Amie Foon tilldelas ett operastipendium på 100 000 kronor
Mottagare av Föreningen Drottningholmsteaterns Vännernas Operastipendium 2023 är mezzosopranen Amie Foon. Karlstadsdottern avlade examen vid Guildhall School of Music and Drama i London 2019 och magisterexamen vid Stockholms konstnärliga högskola 2021.

Läs mer

Nyheter

29 maj 2023

Sopranen Ylva Sofia Stenberg sjunger Bellini i Weimar
Stenberg tilldelades Jenny Lind-stipendiet 2017 och hon vann också första pris i Bundeswettbewerb i Berlin året därpå. Alltså ännu en svensk sångare som gör internationell karriär.

Läs mer

Nyheter

17 maj 2023

Ida Ränzlöv – årets Birgit Nilsson-stipendiat
Stipendiet är på 200 000 kronor och delas ut av Stiftelsen för Birgit Nilssons Stipendiefond i samband med sommarens stipendiekonsert i Västra Karups kyrka den 11 augusti med Magnus Svensson som pianist.

Läs mer

Nyheter

16 maj 2023

Två svenskor i närkamp om Neros gunst
Det kan man få uppleva nästa säsong på Theater Basel när Kerstin Avemo (Poppea) och Anne Sofie von Otter (Ottavia) drabbar samman i Claudio Monteverdis opera Poppeas kröning.

Läs mer

Nyheter

16 maj 2023

Ingegjerd Bagøien Moe har fått årets Flagstadpris
Priset är på 25 000 norska kronor och pristagaren får också en bronsbyst som föreställer Kirsten Flagstad skapad av konstnären Joseph Grimeland.

Läs mer

Nyheter

15 maj 2023

Christina Nilsson gör sin första Elisabeth i Tannhäuser i Frankfurt
Uppsättningen regisseras av Matthew Wild och för scenografin står den välrenommerade Herbert Murauer. Frankfurtoperans unge chefsdirigent Thomas Guggeis ansvarar för den musikaliska ledningen.

Läs mer

Nyheter

12 maj 2023

Maria Bengtsson gör Christine Storch...
... i Richard Strauss självbiografiska opera Intermezzo på Deutsche Oper i Berlin nästa säsong. Operan med libretto av Strauss själv bygger på en episod i hans äktenskap med Pauline de Ahna.

Läs mer

Nyheter

28 april 2023

Elisabet Strid gör Isolde-debut i Sevilla
Nästa säsong väntar en rejäl rolldebut med Richard Wagners Isolde. Hon gör sin första Isolde på Teatro la Maestranza i Sevilla.

Läs mer

Nyheter

27 april 2023

Julia Lindgren är årets Barbro Salén-stipendiat
Årets Operastipendium från Barbro Saléns Stiftelse är riktat till studerande vid Stockholms Konstnärliga Högskola för att ge möjlighet till fortsatta specialstudier utomlands.

Läs mer