Nyheter

Peter Svensson 1964–2021

Den österrikiske tenoren Peter Svensson (ursprungligen Peter Hofmann) har avlidit i sviterna av covid-19, 57 år gammal. Han var född i Wien och medverkade redan som sexåring som barnskådespelare i film och television. Sångarbanan inleddes som sopransolist i Wiener Sängerknaben. Utbildad vid Musikkonservatoriet och Musikhochschule i Wien. Svenssons sånglärare var alla prominenta sångare som Fritz Uhl, Gerd Nienstedt, James King och Reiner Goldberg. Vidare deltog Svenson vid master classes för René Kollo i Berlin.

Claudio Abbado, då operachef vid Wiener Staatsoper, upptäckte Peter Svensson och lät honom göra mindre roller. Genombrottet kom ganska snabbt med titelrollen i Wagners Reinzi på Státní Opera i Prag 1991. Sedan dess var han en eftertraktad solist vid många världsledande operascener och konsertestrader. Under sexton säsonger tillhörde han ensemblen i Prag. Efter en massiv lunginflammation 2007, som han tillfrisknade från, kom Tristandebuten året därpå i Tallinn. Vidare följde titelrollen i Peter Grimes i Bilbao 2010.

Det var bland de högdramatiska rollerna som Peter Svensson främst hade sin hemvist. Florestan i Fidelio, Max i Friskytten, Don José i Carmen, Tamburmajoren i Wozzeck och Herodes i Salome. Han sjöng givetvis en mängd Wagnerroller som titelrollerna i Tannhäuser, Lohengrin och Parsifal samt båda Siegfriedrollerna i Nibelungens ring, Stolzing i Mästersångarna i Nürnberg, Siegmund i Valkyrian och Loge i Rhenguldet. Även flera roller i det italienska facket gestaltade han, som t.ex. Canio i Pajazzo, titelrollen i Andrea Chénier, Turiddu i Cavalleria rusticana och Cavaradossi Tosca.

Peter Svensson framträdde vid en mängd italienska operascener som La Scala i Milano, i Rom, Turin, Trieste, Bologna, Palermo och Catania. På tyska operahus som Deutsche Oper i Berlin, Dresden, Leipzig, Hamburg, Köln, Stuttgart, vidare Teatro Colón i Buenos Aires, Mexiko City och i Seoul. Nordiska gästspel i Köpenhamn och Helsingfors. Sångaren gav själv master classes runt hela världen. Under åren 2009 och 2010 var han chef och konstnärlig ledare för Festivals Sommerakademie Gars i Österrike.

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA