Nyheter

Kungliga Operan spelar hösten 2021 …

Kungliga Opera, exteriör.

Rigoletto blir första föreställningen på Stora scenen den 4 september. Titelrollen görs återigen av Karl-Magnus Fredriksson, medan den unga sopranen Hanna Husáhr rolldebuterar som Gilda. Hertigen sjungs av Antonio Poli och dirigent är Daniela Musca. Rigoletto ges 4/9–18/10.

Höstens första operapremiär blir Tjajkovskijs Jolanta i Sergej Novikovs regi, i en samproduktion med Helikon Opera i Moskva. Detta blev Tjajkovskijs sista opera och hade stor framgång vid premiären i Sankt Petersburg 1892. Redan året därpå gavs verket på Kungliga Operan och den uppsättningen spelades hela 79 gånger fram till 1929. Dessutom har verket spelats i ytterligare en svensk uppsättning på Stora Teatern i Göteborg 1926. På Operan görs titelrollen av den ryska sopranen Olga Schheglova. Uppsättningen dirigeras av John Fiore. Föreställningsperiod: 2–28/10.

Leonard Bernsteins Candide (16/10–6/11) i Ole Anders Tandbergs regi återkommer med Joel Annmo, Elin Rombo, Jeremy Carpenter och Miriam Treichl i ledande roller. Dirigent är även denna gång Stefan Klingele.

Kirsten Harms uppsättning av Madama Butterfly har spelats för utsålda hus sedan premiären 2014. Här återkommer Asmik Grigorian i en av sina paradroller. Pinkerton sjungs av Migran Agadzhanyan, medan Katarina Leoson är Suzuki och Ola Eliasson Sharpless. Dirigent är Vincenzo Milletari. Puccinioperan spelas mellan den 11 och 25 november.

I Staffan Valdemar Holms uppsättning av Richard Wagners Valkyrian (20/11–15/1) möts några av Sveriges främsta Wagnersopraner med världen som arbetsfält: som Brünnhilde alternerar Iréne Theorin och Ingela Brimberg. Cornelia Beskow är Sieglinde och Katarina Dalayman sjunger Frickas parti. Joachim Bäckström och Daniel Frank alternerar som Siegmund. Wotan görs Greer Grimsley och Lennart Forsén Hunding. Operans nye musikchef Alan Gilbert dirigerar. Detta är sista gången som Valkyrian kommer att spelas i denna iscensättning.

Snödrottningen är en nyskriven opera av Benjamin Staern, som hade sin urpremiär på Malmö Opera 2016. Det är en familjeopera som bygger på H. C. Andersens saga och är lämplig från fem år. Ledande roller görs av Susanna Stern (Snödrottningen), Frida Johansson (Gerda) och Wiktor Sundqvist (Kaj). Snödrottningen dirigeras av Cathrine Winnes och för regin står Elisabeth Linton. Spelperiod: 9/12–21/1.

Unga på Operan har urpremiär på Station Illusion, en uppsättning för barn mellan sex och tolv år som ges på Rotundan 23/10–23/11. Ett kringresande teatersällskap står för underhållningen och guide är den lekfulle Tessin, 1700-talets store slottsarkitekt och kulturälskare, som bjuder in oss till sina illusioner. Rollen som Tessin kreeras av Mathias Terwander Stintzing. Teamet, med barockspecialisten Karin Modigh i spetsen, har skapat en kärleksförklaring till den franska barockteatern. Det blir musik, dans, sång, commedia dell´arte och kulisser i en skön förening.

Tonsättaren Mats Larsson Gothes och librettisten Susanne Marko opera Löftet får sin urpremiär den 27 januari 2022 på Förintelsens minnesdag. Operan handlar om två personer som förlorar kontakten med varandra under andra världskriget och återkommer till livet efter att ha suttit i koncentrationsläger. Staffan Larsson regisserar och Alan Gilbert dirigerar.

Meningen var att Wagners Mästersångarna i Nürnberg skulle ha fått sin premiär i mars i år, men det satte pandemin stopp för. Nu återstår det att se om Operans nye operachef Michael Cavanagh och musikchefen Alan Gilbert kan få upp låneproduktionen från Leipzig på scen.

Hösten 2022 kommer att inledas med en premiär på Richard Strauss Ariadne på Naxos. Vårens program kommer Operan att presentera senare i höst.

www.operan.se

Sören Tranberg

 

Fler Nyheter från OPERA