Nyheter

Kungliga Operan spelar hösten 2021 …

Kungliga Opera, exteriör.

Rigoletto blir första föreställningen på Stora scenen den 4 september. Titelrollen görs återigen av Karl-Magnus Fredriksson, medan den unga sopranen Hanna Husáhr rolldebuterar som Gilda. Hertigen sjungs av Antonio Poli och dirigent är Daniela Musca. Rigoletto ges 4/9–18/10.

Höstens första operapremiär blir Tjajkovskijs Jolanta i Sergej Novikovs regi, i en samproduktion med Helikon Opera i Moskva. Detta blev Tjajkovskijs sista opera och hade stor framgång vid premiären i Sankt Petersburg 1892. Redan året därpå gavs verket på Kungliga Operan och den uppsättningen spelades hela 79 gånger fram till 1929. Dessutom har verket spelats i ytterligare en svensk uppsättning på Stora Teatern i Göteborg 1926. På Operan görs titelrollen av den ryska sopranen Olga Schheglova. Uppsättningen dirigeras av John Fiore. Föreställningsperiod: 2–28/10.

Leonard Bernsteins Candide (16/10–6/11) i Ole Anders Tandbergs regi återkommer med Joel Annmo, Elin Rombo, Jeremy Carpenter och Miriam Treichl i ledande roller. Dirigent är även denna gång Stefan Klingele.

Kirsten Harms uppsättning av Madama Butterfly har spelats för utsålda hus sedan premiären 2014. Här återkommer Asmik Grigorian i en av sina paradroller. Pinkerton sjungs av Migran Agadzhanyan, medan Katarina Leoson är Suzuki och Ola Eliasson Sharpless. Dirigent är Vincenzo Milletari. Puccinioperan spelas mellan den 11 och 25 november.

I Staffan Valdemar Holms uppsättning av Richard Wagners Valkyrian (20/11–15/1) möts några av Sveriges främsta Wagnersopraner med världen som arbetsfält: som Brünnhilde alternerar Iréne Theorin och Ingela Brimberg. Cornelia Beskow är Sieglinde och Katarina Dalayman sjunger Frickas parti. Joachim Bäckström och Daniel Frank alternerar som Siegmund. Wotan görs Greer Grimsley och Lennart Forsén Hunding. Operans nye musikchef Alan Gilbert dirigerar. Detta är sista gången som Valkyrian kommer att spelas i denna iscensättning.

Snödrottningen är en nyskriven opera av Benjamin Staern, som hade sin urpremiär på Malmö Opera 2016. Det är en familjeopera som bygger på H. C. Andersens saga och är lämplig från fem år. Ledande roller görs av Susanna Stern (Snödrottningen), Frida Johansson (Gerda) och Wiktor Sundqvist (Kaj). Snödrottningen dirigeras av Cathrine Winnes och för regin står Elisabeth Linton. Spelperiod: 9/12–21/1.

Unga på Operan har urpremiär på Station Illusion, en uppsättning för barn mellan sex och tolv år som ges på Rotundan 23/10–23/11. Ett kringresande teatersällskap står för underhållningen och guide är den lekfulle Tessin, 1700-talets store slottsarkitekt och kulturälskare, som bjuder in oss till sina illusioner. Rollen som Tessin kreeras av Mathias Terwander Stintzing. Teamet, med barockspecialisten Karin Modigh i spetsen, har skapat en kärleksförklaring till den franska barockteatern. Det blir musik, dans, sång, commedia dell´arte och kulisser i en skön förening.

Tonsättaren Mats Larsson Gothes och librettisten Susanne Marko opera Löftet får sin urpremiär den 27 januari 2022 på Förintelsens minnesdag. Operan handlar om två personer som förlorar kontakten med varandra under andra världskriget och återkommer till livet efter att ha suttit i koncentrationsläger. Staffan Larsson regisserar och Alan Gilbert dirigerar.

Meningen var att Wagners Mästersångarna i Nürnberg skulle ha fått sin premiär i mars i år, men det satte pandemin stopp för. Nu återstår det att se om Operans nye operachef Michael Cavanagh och musikchefen Alan Gilbert kan få upp låneproduktionen från Leipzig på scen.

Hösten 2022 kommer att inledas med en premiär på Richard Strauss Ariadne på Naxos. Vårens program kommer Operan att presentera senare i höst.

www.operan.se

Sören Tranberg

 

Fler Nyheter från OPERA

Nyheter

22 september 2023

Eduardo Strausser ny chefsdirigent för Norrlandsoperan
Den brasilianske dirigenten Eduardo Strausser blir ny chefsdirigent och programansvarig för Norrlandsoperans Symfoniorkester. Han tillträder sin tjänst hösten 2024 och uppdraget sträcker sig initialt fram till och med säsongen 2026/27.

Läs mer

Nyheter

6 september 2023

Madeleine Onne ny vd/teaterchef på Confidencen
Efter sommarens framgångar med bland annat Dardanus, som var Fredrik Forslunds sista säsong på teatern, har Stiftelsen Ulriksdals slottsteater fattat beslut om fortsatt engagemang för Madeleine Onne som vd/teaterchef. Hon har varit tillförordnad chef sedan i maj.

Läs mer

Nyheter

26 augusti 2023

Stephen Gould avslutar sin karriär på grund av hälsoskäl
Den amerikanske tenoren Stephen Gould (f. 1962) avslutar sin karriär på grund av hälsoskäl. Vid årets Wagnerfestspel i Bayreuth skulle han ha sjungit Tannhäuser, Tristan och Siegfried i Ragnarök.

Läs mer

Nyheter

25 augusti 2023

Roland Kluttig blir förste gästdirigent och konstnärlig rådgivare vid Wermland Opera
Den tyske dirigenten Roland Kluttig (f.1968) har utnämnts till förste gästdirigent och konstnärlig rådgivare vid Wermland Opera. Under ett treårigt förordnande med start säsongen 2024/25 kommer Kluttig att vara en återkommande musikalisk ledare för Wermland Operas orkester samt ett konstnärligt bollplank till teaterchef Kjell Englund och programrådet.

Läs mer

Nyheter

16 augusti 2023

Stor fransk barockopera på Drottningholms Slottsteater 2024
Nästa sommar sätts Jean-Baptiste Lullys (1632–87) mästerverk Armide från 1686 upp på rokokoteatern på Lovön. För första gången sätts en Lullyopera upp på teatern. Det blir ett franskt konstnärligt team som tillsammans med musikchefen och dirigenten Francesco Corti tolkar verket.

Läs mer

Nyheter

5 juni 2023

Christina Hörnell blir Malmö Operas nya vd och konstnärliga ledare
Christina Hörnell har tidigare arbetat som kormästare på Kungliga Operan 1994–2013 och även i Göteborgs konserthus 2010–15, där hon ledde Göteborgs symfoniska kör.

Läs mer

Nyheter

1 juni 2023

Mezzosopranen Amie Foon tilldelas ett operastipendium på 100 000 kronor
Mottagare av Föreningen Drottningholmsteaterns Vännernas Operastipendium 2023 är mezzosopranen Amie Foon. Karlstadsdottern avlade examen vid Guildhall School of Music and Drama i London 2019 och magisterexamen vid Stockholms konstnärliga högskola 2021.

Läs mer

Nyheter

29 maj 2023

Sopranen Ylva Sofia Stenberg sjunger Bellini i Weimar
Stenberg tilldelades Jenny Lind-stipendiet 2017 och hon vann också första pris i Bundeswettbewerb i Berlin året därpå. Alltså ännu en svensk sångare som gör internationell karriär.

Läs mer

Nyheter

17 maj 2023

Ida Ränzlöv – årets Birgit Nilsson-stipendiat
Stipendiet är på 200 000 kronor och delas ut av Stiftelsen för Birgit Nilssons Stipendiefond i samband med sommarens stipendiekonsert i Västra Karups kyrka den 11 augusti med Magnus Svensson som pianist.

Läs mer

Nyheter

16 maj 2023

Två svenskor i närkamp om Neros gunst
Det kan man få uppleva nästa säsong på Theater Basel när Kerstin Avemo (Poppea) och Anne Sofie von Otter (Ottavia) drabbar samman i Claudio Monteverdis opera Poppeas kröning.

Läs mer

Nyheter

16 maj 2023

Ingegjerd Bagøien Moe har fått årets Flagstadpris
Priset är på 25 000 norska kronor och pristagaren får också en bronsbyst som föreställer Kirsten Flagstad skapad av konstnären Joseph Grimeland.

Läs mer

Nyheter

15 maj 2023

Christina Nilsson gör sin första Elisabeth i Tannhäuser i Frankfurt
Uppsättningen regisseras av Matthew Wild och för scenografin står den välrenommerade Herbert Murauer. Frankfurtoperans unge chefsdirigent Thomas Guggeis ansvarar för den musikaliska ledningen.

Läs mer

Nyheter

12 maj 2023

Maria Bengtsson gör Christine Storch...
... i Richard Strauss självbiografiska opera Intermezzo på Deutsche Oper i Berlin nästa säsong. Operan med libretto av Strauss själv bygger på en episod i hans äktenskap med Pauline de Ahna.

Läs mer

Nyheter

28 april 2023

Elisabet Strid gör Isolde-debut i Sevilla
Nästa säsong väntar en rejäl rolldebut med Richard Wagners Isolde. Hon gör sin första Isolde på Teatro la Maestranza i Sevilla.

Läs mer

Nyheter

27 april 2023

Julia Lindgren är årets Barbro Salén-stipendiat
Årets Operastipendium från Barbro Saléns Stiftelse är riktat till studerande vid Stockholms Konstnärliga Högskola för att ge möjlighet till fortsatta specialstudier utomlands.

Läs mer

Nyheter

26 april 2023

Sanna Gibbs får Folkoperans vänners soliststipendium 2023
Soliststipendiet 2023 tilldelas sopranen Sanna Gibbs för hennes rollprestation som Fiordiligi i Mozarts Così fan tutte som spelades på Folkoperan våren 2022.

Läs mer