Nyheter

Kungliga Operan spelar hösten 2021 …

Kungliga Opera, exteriör.

Rigoletto blir första föreställningen på Stora scenen den 4 september. Titelrollen görs återigen av Karl-Magnus Fredriksson, medan den unga sopranen Hanna Husáhr rolldebuterar som Gilda. Hertigen sjungs av Antonio Poli och dirigent är Daniela Musca. Rigoletto ges 4/9–18/10.

Höstens första operapremiär blir Tjajkovskijs Jolanta i Sergej Novikovs regi, i en samproduktion med Helikon Opera i Moskva. Detta blev Tjajkovskijs sista opera och hade stor framgång vid premiären i Sankt Petersburg 1892. Redan året därpå gavs verket på Kungliga Operan och den uppsättningen spelades hela 79 gånger fram till 1929. Dessutom har verket spelats i ytterligare en svensk uppsättning på Stora Teatern i Göteborg 1926. På Operan görs titelrollen av den ryska sopranen Olga Schheglova. Uppsättningen dirigeras av John Fiore. Föreställningsperiod: 2–28/10.

Leonard Bernsteins Candide (16/10–6/11) i Ole Anders Tandbergs regi återkommer med Joel Annmo, Elin Rombo, Jeremy Carpenter och Miriam Treichl i ledande roller. Dirigent är även denna gång Stefan Klingele.

Kirsten Harms uppsättning av Madama Butterfly har spelats för utsålda hus sedan premiären 2014. Här återkommer Asmik Grigorian i en av sina paradroller. Pinkerton sjungs av Migran Agadzhanyan, medan Katarina Leoson är Suzuki och Ola Eliasson Sharpless. Dirigent är Vincenzo Milletari. Puccinioperan spelas mellan den 11 och 25 november.

I Staffan Valdemar Holms uppsättning av Richard Wagners Valkyrian (20/11–15/1) möts några av Sveriges främsta Wagnersopraner med världen som arbetsfält: som Brünnhilde alternerar Iréne Theorin och Ingela Brimberg. Cornelia Beskow är Sieglinde och Katarina Dalayman sjunger Frickas parti. Joachim Bäckström och Daniel Frank alternerar som Siegmund. Wotan görs Greer Grimsley och Lennart Forsén Hunding. Operans nye musikchef Alan Gilbert dirigerar. Detta är sista gången som Valkyrian kommer att spelas i denna iscensättning.

Snödrottningen är en nyskriven opera av Benjamin Staern, som hade sin urpremiär på Malmö Opera 2016. Det är en familjeopera som bygger på H. C. Andersens saga och är lämplig från fem år. Ledande roller görs av Susanna Stern (Snödrottningen), Frida Johansson (Gerda) och Wiktor Sundqvist (Kaj). Snödrottningen dirigeras av Cathrine Winnes och för regin står Elisabeth Linton. Spelperiod: 9/12–21/1.

Unga på Operan har urpremiär på Station Illusion, en uppsättning för barn mellan sex och tolv år som ges på Rotundan 23/10–23/11. Ett kringresande teatersällskap står för underhållningen och guide är den lekfulle Tessin, 1700-talets store slottsarkitekt och kulturälskare, som bjuder in oss till sina illusioner. Rollen som Tessin kreeras av Mathias Terwander Stintzing. Teamet, med barockspecialisten Karin Modigh i spetsen, har skapat en kärleksförklaring till den franska barockteatern. Det blir musik, dans, sång, commedia dell´arte och kulisser i en skön förening.

Tonsättaren Mats Larsson Gothes och librettisten Susanne Marko opera Löftet får sin urpremiär den 27 januari 2022 på Förintelsens minnesdag. Operan handlar om två personer som förlorar kontakten med varandra under andra världskriget och återkommer till livet efter att ha suttit i koncentrationsläger. Staffan Larsson regisserar och Alan Gilbert dirigerar.

Meningen var att Wagners Mästersångarna i Nürnberg skulle ha fått sin premiär i mars i år, men det satte pandemin stopp för. Nu återstår det att se om Operans nye operachef Michael Cavanagh och musikchefen Alan Gilbert kan få upp låneproduktionen från Leipzig på scen.

Hösten 2022 kommer att inledas med en premiär på Richard Strauss Ariadne på Naxos. Vårens program kommer Operan att presentera senare i höst.

www.operan.se

Sören Tranberg

 

Fler Nyheter från OPERA

Nyheter

7 december 2023

Così fan tutte spelas nästa säsong på Malmö Opera
Säsongen 2024/25 ger Malmö Opera den danska regissören Katrine Wiedemanns originella iscensättning av Mozarts Così fan tutte. I hennes version arbetar Don Alfonso på IKEA. Efter många år i jobbet är han trött på alla ungdomar som går omkring med blågula kassar och lyckliga leenden, hand i hand med sina framtida ex.

Läs mer

Nyheter

6 december 2023

Helle Solberg ny vd på Norrlandsoperan
Helle Solberg kommer från Kungliga Operan där hon varit orkesterchef sedan 2015. Hon tillträder som vd för Norrlandsoperan i Umeå den 1 maj 2024 och ersätter Erik Mikael Karlsson som utsetts till ny vd och chef för Malmö Live Konserthus och Malmö symfoniorkester.

Läs mer

Nyheter

5 december 2023

Norrlandsoperan får tio miljoner för nytt operaprojekt
Norrlandsoperan i Umeå har tilldelats tio miljoner kronor av Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond (RJ) för att genomföra operaprojektet The Galloping Cure. Det är ett av sju utvalda projekt som genom satsningen RJ Konst och kultur skapas med inspiration från forskning. Projektet ska genomföras inom tre år med start under 2024.

Läs mer

Nyheter

5 december 2023

"Nu tändas tusen juleljus" i Katarina kyrka ...
... när Kungliga Operans Solistklubb med gäster sjunger in julen lördagen den 16 december kl. 17.30.

Läs mer

Nyheter

5 december 2023

Christian Thielemann dirigerar återigen i Bayreuth
Christian Thielemann är en välrenommerad Wagnerinterpret och sommaren 2025 dirigerar han åter Lohengrin vid festspelen i Bayreuth. Då blir det en repris på Yuval Sharons Lohengrin-uppsättning, som hade premiär 2018 och som senast spelades sommaren 2022.

Läs mer

Nyheter

22 november 2023

Martyna Szymczak ny assisterande dirigent på Göteborgsoperan
Den unga polska dirigenten Martyna Szymczak blir ny assisterande dirigent på Göteborgsoperan. Kontraktet löper från hösten 2024 till och med våren 2026.

Läs mer

Nyheter

21 november 2023

Staffan Liljas sjunger barockopera i Genève och Timișoara 
Den här veckan är Staffan Liljas i Timișoara i Rumänien för att framföra Händels Acis och Galatea, där han gör cyklopen Polyphemus roll. Timișoara är i år Europas kulturhuvudstad.

Läs mer

Nyheter

17 november 2023

Ivan Repušić ny chefsdirigent på Oper Leipzig
Den krotaiske dirigenten Ivan Repušić (f. 1978) tillträder sin tjänst som Generalmusikdirektor säsongen 2025/26, men redan i slutet av den här månaden dirigerar han Trollflöjten i Leipzig.

Läs mer

Nyheter

17 november 2023

Jens Persson Hertzman och Hulda Lind Jóhannisdóttir – årets Gunn Wållgren-stipendiater
Barytonen Jens Persson Hertzman och Hulda Lind Jóhannisdóttir har utsetts till årets Gunn Wållgren-stipendiater. Wållgrens minnesfond har som ändamål att årligen dela ut stipendier till en skådespelare vid Dramaten och en sångare vid Kungliga Operan.

Läs mer

Nyheter

13 november 2023

Helena Schuback tilldelas Mogrenpriset i musik 2023 ...
... med en prissumma på 250 000 kronor, för sin växande röst och stora potential för ny och krävande repertoar.

Läs mer

Nyheter

10 november 2023

Aivis Greters blir förste gästdirigent på Göteborgsoperan
Den unge lettiske dirigenten Aivis Greters blir Göteborgsoperans förste gästdirigent från hösten 2024 till sommaren 2027. År 2022 anställdes Greters som assisterande dirigent på teatern.

Läs mer

Nyheter

10 november 2023

Johannes Gustavsson ny chefsdirigent och konstnärlig ledare för Jönköpings Sinfonietta
Johannes Gustavsson kommer att ansvara för Sinfoniettans musikaliska inriktning och programutbud under de kommande säsongerna. Han inledde sin musikkarriär som violast och tog sitt dirigentdiplom vid Norges Musikhögskola i Oslo.

Läs mer

Nyheter

27 oktober 2023

Maria Sveinungsen Wagnerstipendiat i Göteborg
Wagner-Sällskapet i Göteborg genomförde sin årliga tävling den 15 oktober för att utse 2024 års Bayreuthstipendiat. Nio sångare deltog. Den norska mezzosopranen Maria Sveinungsen vann tävlingen, vilken hölls i S:t Jakobs kyrka i Göteborg.

Läs mer

Nyheter

24 oktober 2023

Susanne Rydén ny konserthuschef och vd för Stockholms Konserthusstiftelse och Kungliga Filharmonikerna
Hon efterträder Stefan Forsberg, som efter 21 år som mycket framgångsrik konserthuschef – valt att pensionera sig sommaren 2024. Rydén har efter den egna musikerkarriären haft ledande roller i svenskt musikliv.

Läs mer

Nyheter

22 oktober 2023

Svenska Wagner-Sällskapets Bayreuthstipendium för 2024
Stipendiet innebär resa, boende och biljetter till nästa sommars festspel i Bayreuth för båda stipendiater.

Läs mer

Nyheter

21 oktober 2023

Göteborgsoperan vann guld i Svenska Designpriset
En innovativ film med Göteborgsoperans sångare, dansare och musiker har vunnit guld i Svenska Designpriset. ”Genom ett innovativt och lyckat visuellt grepp, där resultatet förflyttar oss närmare de känslor vi upplever som publik och människor än vad en klassisk filmruta med självklara objekt i skarpt fokus vanligtvis gör. Vilken föreställning speglar dig? blir en fråga som lockar oss till biljettköp.”

Läs mer