Nyheter

Kungliga Operan spelar hösten 2021 …

Kungliga Opera, exteriör.

Rigoletto blir första föreställningen på Stora scenen den 4 september. Titelrollen görs återigen av Karl-Magnus Fredriksson, medan den unga sopranen Hanna Husáhr rolldebuterar som Gilda. Hertigen sjungs av Antonio Poli och dirigent är Daniela Musca. Rigoletto ges 4/9–18/10.

Höstens första operapremiär blir Tjajkovskijs Jolanta i Sergej Novikovs regi, i en samproduktion med Helikon Opera i Moskva. Detta blev Tjajkovskijs sista opera och hade stor framgång vid premiären i Sankt Petersburg 1892. Redan året därpå gavs verket på Kungliga Operan och den uppsättningen spelades hela 79 gånger fram till 1929. Dessutom har verket spelats i ytterligare en svensk uppsättning på Stora Teatern i Göteborg 1926. På Operan görs titelrollen av den ryska sopranen Olga Schheglova. Uppsättningen dirigeras av John Fiore. Föreställningsperiod: 2–28/10.

Leonard Bernsteins Candide (16/10–6/11) i Ole Anders Tandbergs regi återkommer med Joel Annmo, Elin Rombo, Jeremy Carpenter och Miriam Treichl i ledande roller. Dirigent är även denna gång Stefan Klingele.

Kirsten Harms uppsättning av Madama Butterfly har spelats för utsålda hus sedan premiären 2014. Här återkommer Asmik Grigorian i en av sina paradroller. Pinkerton sjungs av Migran Agadzhanyan, medan Katarina Leoson är Suzuki och Ola Eliasson Sharpless. Dirigent är Vincenzo Milletari. Puccinioperan spelas mellan den 11 och 25 november.

I Staffan Valdemar Holms uppsättning av Richard Wagners Valkyrian (20/11–15/1) möts några av Sveriges främsta Wagnersopraner med världen som arbetsfält: som Brünnhilde alternerar Iréne Theorin och Ingela Brimberg. Cornelia Beskow är Sieglinde och Katarina Dalayman sjunger Frickas parti. Joachim Bäckström och Daniel Frank alternerar som Siegmund. Wotan görs Greer Grimsley och Lennart Forsén Hunding. Operans nye musikchef Alan Gilbert dirigerar. Detta är sista gången som Valkyrian kommer att spelas i denna iscensättning.

Snödrottningen är en nyskriven opera av Benjamin Staern, som hade sin urpremiär på Malmö Opera 2016. Det är en familjeopera som bygger på H. C. Andersens saga och är lämplig från fem år. Ledande roller görs av Susanna Stern (Snödrottningen), Frida Johansson (Gerda) och Wiktor Sundqvist (Kaj). Snödrottningen dirigeras av Cathrine Winnes och för regin står Elisabeth Linton. Spelperiod: 9/12–21/1.

Unga på Operan har urpremiär på Station Illusion, en uppsättning för barn mellan sex och tolv år som ges på Rotundan 23/10–23/11. Ett kringresande teatersällskap står för underhållningen och guide är den lekfulle Tessin, 1700-talets store slottsarkitekt och kulturälskare, som bjuder in oss till sina illusioner. Rollen som Tessin kreeras av Mathias Terwander Stintzing. Teamet, med barockspecialisten Karin Modigh i spetsen, har skapat en kärleksförklaring till den franska barockteatern. Det blir musik, dans, sång, commedia dell´arte och kulisser i en skön förening.

Tonsättaren Mats Larsson Gothes och librettisten Susanne Marko opera Löftet får sin urpremiär den 27 januari 2022 på Förintelsens minnesdag. Operan handlar om två personer som förlorar kontakten med varandra under andra världskriget och återkommer till livet efter att ha suttit i koncentrationsläger. Staffan Larsson regisserar och Alan Gilbert dirigerar.

Meningen var att Wagners Mästersångarna i Nürnberg skulle ha fått sin premiär i mars i år, men det satte pandemin stopp för. Nu återstår det att se om Operans nye operachef Michael Cavanagh och musikchefen Alan Gilbert kan få upp låneproduktionen från Leipzig på scen.

Hösten 2022 kommer att inledas med en premiär på Richard Strauss Ariadne på Naxos. Vårens program kommer Operan att presentera senare i höst.

www.operan.se

Sören Tranberg

 

Fler Nyheter från OPERA

Nyheter

21 februari 2024

Frida Engström ny konstnärlig ledare för Läckö slottsopera
Hon efterträder Catarina Gnosspelius, som under sexton år varit ansvarig för opera och scenkonst på Läckö slott. Gnosspelius går vidare och blir konstnärlig ledare för Vadstena-Akademien.

Läs mer

Nyheter

20 februari 2024

Operafabriken ger Fidelio på Lokstallarna i Malmö
Operafabriken, grundad av sopranen Leena Malkki 2011, är en fristående operagrupp med Malmö som bas. Deras mål är att bredda det befintliga operautbudet genom att lyfta fram mindre spelade verk i ett intimt format.

Läs mer

Nyheter

15 februari 2024

Salome nästa säsong på Malmö Opera
Eirik Stubø regisserar Salome och det blir hans andra operauppsättning i Sverige efter succén med Norma på Folkoperan 2022. Cornelia Beskow kommer att gestalta Salome.

Läs mer

Nyheter

14 februari 2024

Orfeus och Eurydike i Vattnäs Konsertlada i sommar
Glucks reformopera sätts upp i sommar av ett erfaret och nyskapande konstnärligt team. Teamet vill i sin tolkning av verket undersöka hur man kan använda de verktyg som står till buds i dag, till exempel ge form åt bilder och teman med hjälp av AI.

Läs mer

Nyheter

13 februari 2024

Årets Joel Berglund-stipendiater är sopranerna Sandra Bendrik och Solveig Bergersen
De får 60 000 kronor vardera. Stipendiet delas ut och administreras av Stiftelsen Kungliga Teaterns Solister efter att en utvald jury valt ut stipendiaterna bland ett 60-tal sångare.

Läs mer

Nyheter

13 februari 2024

Sopranen Julia Lindgren får Anders Walls Confidencen-stipendium
Stipendiet är på 125 000 kronor. Stipendiaten tar till sommaren sin kandidatexamen vid operautbildningen vid Högskolan för scen och musik i Göteborg.

Läs mer

Nyheter

8 februari 2024

Sopranen Clarice Granado får Anders Walls Giresta-stipendium
Stipendiet, som är på 125 000 kronor, omfattar även en solokonsert i Giresta kyrka. Clarice Granado (f. 1997) tar till sommaren sin kandidatexamen vid SKH Opera (f.d. Operahögskolan) i Stockholm.

Läs mer

Nyheter

6 februari 2024

Jussi Björlingsällskapets pris till tenoren Tobias Westman
Priset, som är på 30 000 kronor, delas ut vid Jussi Björling-dagarna i Voxnabruk i juli. Tobias Westman är född 1990 och uppvuxen i Nacka.

Läs mer

Nyheter

2 februari 2024

Rossinibuffan La Gazzetta får Sverigepremiär på Läckö Slott i sommar
La Gazetta (Tidningen) från 1816 med libretto av Giuseppe Palompa bygger på en Goldinipjäs Il matrimonio per concorso. Catarina Gnosspelius svarar för den svenska översättningen till La Gazzetta.

Läs mer

Nyheter

31 januari 2024

Bayreuth Baroque Opera Festival har utsetts ...
till vinnare av Opera Award 2024 i kategorin Best Festival. OPERA bevakade den senaste festivalen i höstas, då man gav Händels Flavio, re de’Longobardi och Monteverdis L’Orfeo.

Läs mer

Nyheter

30 januari 2024

Händels Alcina på Confidencen i sommar
Under Confidencen Opera & Music Festival i sommar förvandlas Confidencen till Alcinas förtrollade ö. En ö full av förförda och försmådda älskare, förstenade vilda djur och Alcinas innersta känslor. En ö där inget är som det verkar vara.

Läs mer

Nyheter

26 januari 2024

La bohème nästa säsong på Malmö Opera
Följ med till 60-talets New York där kreativiteten och dekadensen sprudlar. Här finns det senaste inom mode, konst, teater, musik, litteratur, poesi och film. Nya konstformer växer fram, allt är möjligt och friheten är total.

Läs mer

Nyheter

16 januari 2024

Fotografen blir Vadstena-Akademiens 39:e urpremiär
I sommar firar Vadstena-Akademien sitt 60-årsjubileum med att bland annat uruppföra operan Fotografen på Vadstena Gamla Teater. Fotografen är en berättelse om kvinnliga pionjärer under 1800-talets slut och sekelskiftets början.

Läs mer

Nyheter

14 januari 2024

Sopranen Kathrin Lorenzen vann Solistpriset 2024
I finalen tävlade Kathrin Lorenzen mot altsaxofonisten Theo Hillborg och sopranen Matilda Sterby.

Läs mer

Nyheter

13 januari 2024

Simone Young dirigerar Nibelungens ring i Bayreuth i sommar
Därmed blir hon den första kvinnliga dirigenten som tar sig an tetralogin i festspelshuset. Meningen var att Philippe Jordan skulle ha dirigerat Ringen men han har avsagt sig uppdraget.

Läs mer

Nyheter

3 januari 2024

Anne Sofie von Otter ny gästlärare på operautbildningen i Göteborg
Hon är en av tre nya artister som kommer att jobba med operastudenter tack vare ett förnyat stöd på 1,8 miljoner från Stenastiftelsen till Artist in residence-programmet under perioden 2024–2026.

Läs mer