Nyheter

Hans Drewanz 1929–2021

Hans Drewanz

Den tyske dirigenten Hans Drewanz har avlidit i en ålder av 91 år. Han var född i Dresden men växte upp i Berlin. Gymnasiestudier i Frankfurt under andra världskriget och där studerade han också vid universitet. Han var assistent (1953–59) åt Georg Solti när denne var chefsdirigent vid Frankfurtoperan. Därefter var Drewanz förste kapellmästare i Wuppertal till 1963.

Samma år utsågs han till den då yngste GMD (chefsdirigent) vid operan i Darmstadt, en tjänst han innehade i över tre decennier. På Bayerische Staatsoper i München dirigerade han regelbundet, främst operor av Mozart och Richard Strauss. Han var också förste gästdirigent vid operan i Bern.

På Kungliga Operan dirigerade han en nypremiär av Carmen 1999. Året därpå ledde han premiären på Staffan Valdemar Holms lyckade uppsättning av Leoš Janáčeks Räven. Uppsättningen föll dock inte publiken i smaken utan fick spelas inför halvfulla salonger.

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA